Du behöver
- 1 gul lök
- 2 stora morötter
- 700 gram grytbitar av nöt eller högrev
- Smör till stekning
- Salt, peppar
- 2 matskedar vetemjöl
- Cirka 7 deciliter vatten
- 8 kryddpepparkorn
- 3 lagerblad
- 1 ½ matsked kalvfond Ansjovisröra
- 50 gram avrunnen ansjovis
- 100 gram färskost
- ½ deciliter creme fraiche
- 2 matskedar finklippt dill
- 2 matskedar finhackad rödlök Servering
- Kokt potatis
- Inlagda rödbetor
- Stekta haricots verts
Gör så här
Hacka löken. Skala och skiva morötterna. Dela köttet i 2x2 cm stora bitar.
Stek löken mjuk i smör. Lägg över den i en gryta. Stek köttet i omgångar i stekpanna tills det får färg. Salta och peppra. Lägg över i grytan.
Strö mjölet över köttet och rör om. Häll lite av vattnet i stekpannan och rör med en visp. Tillsätt skyn och resten av vattnet till grytan med köttet. Rör i kryddpepparkorn, lagerblad och kalvfond.
Koka i 2 ½ timmar under lock, rör om då och då. Tillsätt ev mer vatten, vätskan ska täcka köttet. Tillsätt morötterna när 20 minuter återstår.
Ansjovisröra: Finhacka ansjovisen. Blanda ansjovis, färskost, crème fraiche, dill, rödlök samt salt och peppar.
Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor, haricots verts och ansjovisröra.