Köttbullar med ­rostat mos av potatis och selleri

Potatis och selleri har rostats i ugnen innan de mixats till mos. Supergott till hemlagade köttbullar! Servera med rårörda lingon och haricots verts.


4 portioner

Du behöver

    Köttbullar
  • 1.5 deciliter mjölk
  • 5 matskedar ströbröd
  • 500 gram blandfärs
  • 1/2 gul lök, finriven
  • 1 ägg
  • 1 tesked salt
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 0.5 tesked strösocker
  • Smör till stekning
  • Rostat potatismos
  • 800 gram mjölig potatis
  • 300 gram rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 tesked torkad timjan
  • 1 tesked salt
  • Olivolja
  • 3,5-4 deciliter mjölk
  • Smör
  • Rårörda lingon
  • 3 deciliter frysta lingon
  • 1 deciliter strösocker
  • Servering
  • Kokta haricots verts

Gör så här

1

Rårörda lingon: Låt lingonen tina något. Rör lingon och socker tills sockret lösts upp. Låt stå. Rör om några gånger.

2

Rostat potatismos Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatis, rotselleri och lök i bitar. Lägg allt i en långpanna med bakpapper.

3

Krydda med timjan och salt, ringla över olja och vänd runt. Rosta strax under ugnens mitt i 35–40 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Rör någon gång under tiden.

4

Värm de rostade rotfrukterna i halva mängden mjölk.Kör med stavmixer. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget, samt smör för ett luftigt mos. Smaka av med kryddor.

5

Köttbullar: Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 ­minuter. Tillsätt färs, lök, ägg och ­kryddor. Arbeta färsen smidig.

6

Fukta händerna och forma köttbullar. Stek några i taget i smör.

7

Servera köttbullarna med potatismoset, rårörda lingon och kokta haricots verts.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top