Du behöver
-
Köttbullar
- 1.5 deciliter mjölk
- 5 matskedar ströbröd
- 500 gram blandfärs
- 1/2 gul lök, finriven
- 1 ägg
- 1 tesked salt
- 1 kryddmått svartpeppar
- 0.5 tesked strösocker
- Smör till stekning Rostat potatismos
- 800 gram mjölig potatis
- 300 gram rotselleri
- 1 gul lök
- 1 tesked torkad timjan
- 1 tesked salt
- Olivolja
- 3,5-4 deciliter mjölk
- Smör Rårörda lingon
- 3 deciliter frysta lingon
- 1 deciliter strösocker Servering
- Kokta haricots verts
Gör så här
Rårörda lingon: Låt lingonen tina något. Rör lingon och socker tills sockret lösts upp. Låt stå. Rör om några gånger.
Rostat potatismos Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatis, rotselleri och lök i bitar. Lägg allt i en långpanna med bakpapper.
Krydda med timjan och salt, ringla över olja och vänd runt. Rosta strax under ugnens mitt i 35–40 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Rör någon gång under tiden.
Värm de rostade rotfrukterna i halva mängden mjölk.Kör med stavmixer. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget, samt smör för ett luftigt mos. Smaka av med kryddor.
Köttbullar: Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt färs, lök, ägg och kryddor. Arbeta färsen smidig.
Fukta händerna och forma köttbullar. Stek några i taget i smör.
Servera köttbullarna med potatismoset, rårörda lingon och kokta haricots verts.