Helbakad blomkål – recept av Sandra Mastio

”Jag växte upp med min mamma som var ensamstående med mig och min syster. Hon jobbade mycket så det fanns varken tid eller pengar till finlir i köket. Maten skulle mätta och vi delade alla tre på ett sådant här blomkålshuvud med smör och salt på. Det är trygghet för mig och fina minnen av när vi satt ner tillsammans och åt middag.” berättar Sandra.

Tillagningstid: 1 timme
4-8 portioner

Här hittar du resten av Sandras meny:

Huvudrätt: Recept på pizza margherita

Efterrätt: Nyponsoppa med mandelbiskvier och syrlig mandelgrädde

Du behöver

  • 1 blomkålshuvud
  • 3 matskedar olivolja
  • 1 hackad rosmarinkvist
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 teskedar salt
  • 100 gram smör
  • 1 deciliter hackade pistagenötter
  • 1 deciliter finriven parmesanost
  • 0.5 deciliter finhackad persilja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett djupt kryss i roten på den sköljda blomkålen (för att den ska bakas jämnare) och sätt med roten nedåt på ugnsfolie. Låt de fina bladen vara kvar.

2

Fördela olivolja, rosmarin, citronsaft och -skal samt salt över blomkålen. Förslut folien tätt omkring.

3

Sätt in i ugnen i en ugnsfast form och baka i 30 minuter.

4

Ta ut blomkålen, öppna upp folien och skeda över oljan och kryddorna.

5

Baka kålen i ytterligare 15 minuter tills den är gyllene och mjuk rakt igenom.

6

Bryn smöret. Skeda det över den bakade blomkålen.

7

Strössla över pistagenötter, parmesan och persilja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top