Du behöver
- 1 st förp färsk pizzadeg på surdeg
- 1 st mild röd chili
- 0.5 kruka basilika
- 3 msk olivolja
- 1 st knippa grön sparris
- 1 st knippa färsk salladslök
- 300 g grillost
- olivolja
- hummus
- 1 burk kikärter 400 g sköljda och avrunna
- 1 st pressad vitlöksklyfta
- 1 msk tahini
- 0.5 tsk malen spiskummin
- 0.5 tsk malen koriander
- 3 msk olivolja
- 4 msk mjölk
- salt
- nymalen svartpeppar
- flingsalt
- finstrimlat skal av 1 vältvättad citron
- färska örter
Gör så här
Hummus: Mät upp kikärter, vitlök, sesampasta, spiskummin, koriander och olja i en matberedare monterad med kniv. Kör till en slät massa.
Mixa i mjölken till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och ev mera kryddor.
Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, ca 25 cm x 35 cm. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Topping: Blanda ihop chili, basilika och olivolja.
Ansa sparrisen. Ansa och dela löken. Skär osten i bitar.
Pensla allt med olja och grilla 3–5 minuter, vänd då och då.
Toppa brödet med hummus. Lägg på de grillade grönsakerna och osten. Ringla chilioljan över osten.
Garnering Toppa med smulat flingsalt och citronskal. Garnera med färska örter.
Serverad som tillbehör räcker pizzan till ca 4 portioner.