Du behöver
Pajdeg
125 g smör kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk kallt vatten
Fyllning
250 g grönkål
250 g spetskål
gul lök hackad
smör att steka i
salt
0.5 dl mandel rostad mandel, gärna marconamandel
2.5 dl riven Västerbottensost
2 dl mjölk
3 st ägg
Gör så här
Pajdeg:
Tärna smöret och blanda med mjöl och en nypa salt i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant eller i åtta portionsformar. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. För portionsformar räcker det med cirka 8 minuter i ugnen.
Skär bort de grova stammarna från grönkålen och strimla den grovt. Skär bort den tjocka stammen från spetskålen och strimla även spetskålen.
Fräs lök och kål mjuka i smör i en stekpanna. Smaka av med salt och låt svalna något.
Hacka mandeln grovt och blanda med hälften av osten och kålfräset. Bred ut blandningen i pajskalet.
Rör ihop mjölk och ägg. Salta lätt och häll sedan äggblandningen över kålen i pajskalet.
Toppa med resten av osten och baka pajen cirka 20 minuter i ugnen tills äggstanningen satt sig och pajen börjar få färg. Portionspajer blir klara på kortare tid.
Tips: Marconamandel anses vara världens finaste mandlar, men det går även bra med vanliga mandlar.