Du behöver
- 500 g lammfärs
- smör och olja till stekning
- 1 st gul lök finhackad
- 3.5 st vitlök finhackade
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk färsk timjan bladen
- 1 msk rosmarin hackade blad
- 0.5 tsk chiliflakes
- 2 dl rött vin
- 1 st burk krossade tomater (400 g)
- 1 tsk worcestershiresås
- 0.5 tsk strösocker
- 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet
- salt, svartpeppar
- potatismos
- 400 g potatis skalad
- 1 dl grädde
- 50 g smör
- 4 st äggulor
- 1 dl cheddarost (ca 50 g), riven
Gör så här
1
Lammfärssås: Hetta upp en stor stekpanna med smör och olja och stek färsen (i omgångar) till fin färg. Lyft färsen ur pannan, sänk till lägsta värmen och mjukfräs lök och vitlök i cirka 10 minuter. Häll tillbaka färsen, tillsätt tomatpuré, timjan, rosmarin och chiliflakes och fräs ett par minuter. Tillsätt sedan rödvin och låt det koka in nästan helt. Häll därefter i krossad tomat och låt såsen koka ihop och tjockna. Smaka av med worchestershiresås, socker, citronskal, salt och svartpeppar.
2
Sätt ugnen på 175 grader.
3
Potatismos: Koka potatis mjuk i saltat vatten, häll av och låt ånga av. Pressa den med potatispress ner i en stor bunke. Koka upp grädde och smör och rör ner i den pressade potatisen. Rör i äggulorna en i sänder, blanda i osten och smaka av med salt och peppar.
4
Bred ut köttfärssåsen i en ugnsfast form, klicka över
5
moset så att det täcker och jämna till det. Sätt in i ugnen och grädda tills moset blir fint gyllene, 20–30 minuter. Servera med en blandad sallad med olivolja och en skvätt citron.