Smördegstarte med tomat- och getost

Du behöver 12 st cocktailtomater 275 g smördeg på rulle 250 g getost (typ chevre) 30 g pinjenötter 1 msk flytande honung 3 msk olivolja...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 12 st cocktailtomater
  • 275 g smördeg på rulle
  • 250 g getost (typ chevre)
  • 30 g pinjenötter
  • 1 msk flytande honung
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 1 st ägg uppvispat, till pensling
  • 6 st basilikablad till servering

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Koka upp vatten i en kastrull på spisen.

3
Fyll en stor skål med iskallt vatten.

4
Gör ett mindre snitt i varje tomat. Lägg i tomaterna när vattnet kokar, stäng av plattan och låt dem ligga i vattnet 30 sekunder. Häll av det heta vattnet genom ett durkslag och kyl ner tomaterna i det iskalla vattenbadet. När de svalnat skalar du dem lätt med hjälp av en liten skalkniv.

5
Rulla ut och kavla ut smör-degen något på en plåt med ugnspapper.

6
Skär bort eventuella kanter på getosten och smula ut den över smördegen.

7
Vik in cirka en centimeter kant runt om tarten och tryck ner kanten med en gaffel.

8
Blanda honung, olivolja, lite salt och några tag på pepparkvarnen i en skål.

9
Vänd runt tomaterna i skålen så att de täcks med honungsoljan.

10
Lägg ut tomaterna på tarten och strö pinjenötterna över osten.

11
Pensla kanten med ett uppvispat ägg.

12
Grädda i ugnen på 200 grader i 15–20 minuter. (Kontrollera gräddningstid på smördegspaketet, den kan variera.)

13
Servera ljummen eller kall, överströdd med fint strimlad basilika.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top