Mustig korvgryta med puylinser

Du behöver 2 dl puylinser torkade 2 st rödlökar 3 st vitlöksklyftor 200 g persiljerot 200 g morötter 2 msk olivolja 1 st korv rökt...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl puylinser torkade
  • 2 st rödlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 200 g persiljerot
  • 200 g morötter
  • 2 msk olivolja
  • 1 st korv rökt smakrik, typ ölkorv
  • 2 tsk paprikapulver t ex Pimenton de la Vera
  • 0.5 tsk spiskummin mald
  • 1 dl vin torrt vitt
  • 400 g korv
  • 8 dl vatten
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 2 st lagerblad
  • 1 tsk arrowrot (utrört i lite vatten)
  • 1.5 tsk rödvinsvinäger eller sherryvinäger

Till servering

cornichoner och syltlök
bladpersilja
potatis t ex ugnsbakade potatishalvor
dijonsenap

Gör så här

1
Skölj och rensa linserna. Koka dem i rikligt med osaltat vatten på svag värme i 10–20 minuter tills de precis är klara, men fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten.

2
Skala och hacka rödlök och vitlök. Skala och skär varje rotfrukt i fyra långa ”klyftor”. Skiva den rökta korven.

3
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en rymlig gryta i cirka 1 minut.

4
Tillsätt rökt korv, paprikapulver och spiskummin. Fräs i ytterligare någon minut. Häll på vin så att det fräser till härligt i grytan.

5
Lägg i korvar och rotfrukter. Tillsätt vatten, buljongtärningar och lagerblad. Koka på svag värme tills rotfrukterna känns nätt och jämnt mjuka i 5–10 minuter.

6
Red med arrowrot till lite simmig konsistens.

7
Tillsätt linserna och smaka av med vinäger, salt och peppar. Strö över cornichoner, syltlök och persilja. Servera med ugnsbakad potatis och dijonsenap.


Kommentar:
Till servering: potatis, t ex ugnsbakade potatishalvor och
dijonsenap

Annons
Scroll to Top