Du behöver
- 300 g taggsvamp, rensad
- 3 msk smör till stekning
- 1 gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 dl vitt vin
- 4 dl vatten
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk koncentrerad kycklingfond
- ½ citron, färskpressad, saften
- salt
- nymald vitpeppar
- 2 msk god olivolja
- surdegsbröd till servering
Gör så här
1
Skär svampen i bitar om två centimeter. Stek i smör i en stor kastrull tills den blir gyllene och tillsätt lök och vitlök på slutet, stek ytterligare någon minut.
2
Ta ut cirka en tredjedel av svampen till garnering och lägg på ett fat. Häll i vin, vatten, grädde och kycklingfond i kastrullen och sjud på svag värme i cirka 10 minuter.
3
Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med citronsaft, salt och nymald vitpeppar.
4
Häll upp i djupa, varma tallrikar och ringla över lite olivolja. Servera med nybakat surdegsbröd.
5
Tips! Taggsvampen kan bytas mot ostronskivling.