Inkokt röding provencale

Du behöver 6 st rödingfiléer utan skinn och ben 3 st schalottenlökar 3 st vitlöksklyftor 2 msk olivolja 8 st timjankvistar eller 1 tsk torkad...

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 6 st rödingfiléer utan skinn och ben
  • 3 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 8 st timjankvistar eller 1 tsk torkad
  • 1 pkt saffran
  • 5 dl tomatjuice
  • 2 dl vitt vin
  • 0.5 st apelsin saft och rivet skal
  • 0.5 dl balsamvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 20 st oliver med pimento, skivade
  • salt
  • svartpeppar

Basilika crème fraiche:

2 dl crème fraîche
1.5 st vitlöksklyftor
0.5 dl basilika hackad färsk
salt
svartpeppar

Gör så här

1
Skär rödingen i fyra delar. Jag har delat den på hälften och en gång på längden. Lägg sedan bitarna i en ugnsfast form.

2
Skala och skiva lök och vitlök. Fräs detta tillsammans med timjan och saffran i oliv-oljan utan att det tar färg. Tillsätt tomatjuice, vitt vin, apelsin, vinäger, vatten och buljongtärning. Låt koka ihop några minuter, tillsätt oliverna och smaka av med salt och peppar. Slå allt över rödingen, koka i ugnen 8-10 min i 150 grader. Kan ätas både varm och kall.

3
Denna rätt kan även göras på vanlig lax skuren i mindre bitar, då behövs nog någon extra minut i ugnen.

4
Basilika crème fraiche:

5
Creme fraichen kan med fördel hängas i ett kaffefilter i en tratt i ett dygn så att överflödig vätska rinner bort. Vispa med elvisp till hård konsistens. Tillsätt pressad vitlök och basilika samt smaka av med salt och peppar från kvarnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top