Rimmad hjortfilé

Du behöver 800 g hjortfilé 1 msk smör vitpeppar nymalen Saltlake: 1.25 dl salt 2 msk strösocker 1.25 l vatten Sås: 3 dl viltfond 2...


4 portioner

Du behöver

  • 800 g hjortfilé
  • 1 msk smör
  • vitpeppar nymalen

Saltlake:

1.25 dl salt
2 msk strösocker
1.25 l vatten

Sås:

3 dl viltfond
2 dl rödvin
1 dl vispgrädde
salt och peppar
socker en nypa

Gör så här

1
Börja med saltlaken: Rör ut salt och socker i kallt vatten tills det lösts upp. Lägg ner köttet i dubbla plastpåsar, häll på den kalla laken och stäng till påsarna väl. Lägg i kylskåpet och låt hjortfilén rimmas 1 dygn.

2
Sätt ugnen på 175 grader.

3
Låt hjortfilén rinna av, klappa den torr och lägg i en liten långpanna. Bred lite smör på den och peppra. Stek hjortfilén 20 minuter, ta ut den och vira in i folie. Låt vila 15 minuter.

4
Sås: Häll viltfonden i en kastrull. Skrapa ur långpannan som hjortfilén stekts i och häll ner skrapet i kastrullen. Koka in rödvinet i en liten kastrull utan lock på hög värme tills det är simmigt och hälften återstår. Häll det i kastrullen med viltfonden. Koka upp. Häll i grädden och koka utan lock 4-5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.


Kommentar:
Det här receptet kommer från restaurang Formel B i Köpenhamn och kökschefen Nikolaj Kirk Axelsson. För fler rätter i menyn klicka på länkarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top