Dillkött på Leifs vis

Du behöver 1.5 kg kalvkött lammkött eller älg-kalvkött, t ex rygg, bog eller rev 1 st lök stor gul 1 st purjolök 2.5 st morötter...


6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg kalvkött lammkött eller älg-kalvkött, t ex rygg, bog eller rev
  • 1 st lök stor gul
  • 1 st purjolök
  • 2.5 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • salt
  • 7 st vitpepparkorn
  • 9 st kryddpepparkorn
  • 4 st kryddnejlikor hela
  • 4 st lagerblad
  • dillstjälkar till såsen
  • 1 tsk timjan
  • 7 st vitpepparkorn hela

Dillsås:

5 dl buljong mustig från köttkoket
3 st dill knippen
1 msk mjöl
1 msk smör
kalvbuljong ev 1-2 tärningar
2 dl gräddmjölk
2 msk ättiksprit (12 %)
4 msk socker
salt och peppar

Till servering:

potatis kokt mjölig

Gör så här

1
Skala och skär löken i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i sneda bitar.

2
Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta och låt koka upp. Koka i 1 minut, ta upp köttet med hålslev och spola av det. Diska grytan och koka upp köttet i nytt vatten (tänk på att det ska finnas plats för grönsakerna också). Mät upp hur mycket vatten du häller i. Tillsätt salt, börja med 1 tesked per liter vatten och smaka av sältan längre fram.

3
När köttet kokat upp lägger du i löken, grönsakerna, dillstjälkarna och kryddorna. Efter en halvtimme plockar du upp morötterna och palsternackan, de ska vara med igen vid serveringen. Köttet får sjuda i 1 timme och 15 minuter. Skär av en smakbit och känn om köttet är mört, annars får det koka lite till. (Ska det serveras dagen efter så kan köttet svalna i spadet).

4
Ta upp köttet. Mät upp och skumma buljongen till såsen. Skär köttet i bitar.

5
Hacka dillen till såsen ganska fint. Fräs mjölet i smöret i en kastrull. Späd med silad bulj

Annons
Scroll to Top