Du behöver
- Deg:
- 1 dl grekisk jungfruolja
- 1 dl mjölk, 3%
- 1 dl grädde, 12%
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- ca 3 1/2 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 2 burkar Kesella (à 250 g)
- 2 ägg (spar ett halvt)
- 5 tsk strösocker
- lite kanel
Gör så här
1
Blanda ihop ingredienserna, utom mjölet, till degen i en matberedare eller med en elvisp. Blanda i mjölet till en smidig deg. Forma degen till en tjock rulle, cirka 5 cm i diameter. Ställ kallt.
2
Rör ihop ingredienserna, utom det halva ägget och kanelen, till fyllningen.
3
Skär degrullen i drygt halvcentimetertjocka skivor. Platta ut skivorna och klicka på fyllningen. Nyp upp kanterna eller vik skivorna till halvmånar och gaffla ihop kanterna. Pensla med ägg och strö över lite kanel.
4
Grädda kakorna i 175 grader tills de fått färg.
5
Njut kakorna med ett svalt, kretensiskt vin.
En rätt från Kreta. För fler kretensiska recept, klicka på rubrikerna nedan!