Oljelampor (färskostkakor)

Du behöver Deg: 1 dl grekisk jungfruolja 1 dl mjölk, 3% 1 dl grädde, 12% 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver ca 3 1/2 dl...


25 portioner

Du behöver

  • Deg:
  • 1 dl grekisk jungfruolja
  • 1 dl mjölk, 3%
  • 1 dl grädde, 12%
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 3 1/2 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 2 burkar Kesella (à 250 g)
  • 2 ägg (spar ett halvt)
  • 5 tsk strösocker
  • lite kanel

Gör så här

1
Blanda ihop ingredienserna, utom mjölet, till degen i en matberedare eller med en elvisp. Blanda i mjölet till en smidig deg. Forma degen till en tjock rulle, cirka 5 cm i diameter. Ställ kallt.

2
Rör ihop ingredienserna, utom det halva ägget och kanelen, till fyllningen.

3
Skär degrullen i drygt halvcentimetertjocka skivor. Platta ut skivorna och klicka på fyllningen. Nyp upp kanterna eller vik skivorna till halvmånar och gaffla ihop kanterna. Pensla med ägg och strö över lite kanel.

4
Grädda kakorna i 175 grader tills de fått färg.

5
Njut kakorna med ett svalt, kretensiskt vin.


Kommentar:
En rätt från Kreta. För fler kretensiska recept, klicka på rubrikerna nedan!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top