Valnötsbröd

Du behöver 50 g jäst 2 tsk salt 5 dl ljummet vatten 1 msk olivolja 13-14 dl vetemjöl 50 g valnötter Gör så här 1...


2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja
  • 13-14 dl vetemjöl
  • 50 g valnötter

Gör så här

1
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt salt och vatten och rör tills jästen är löst. Rör ner oljan och det mesta av mjölet. Arbeta in valnötterna och knåda degen smidig. Knåda den inte mer än nödvändigt, annars kan det bildas blåsyra av valnötterna som gör brödet gråblått.

2
Låt degen jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till bröden. Lägg dem på papprad plåt. Skåra dem. Låt dem jäsa i 20 minuter. Grädda i 40-50 minuter. Låt dem svalna på galler.


Kommentar:
Vik en vacker handduk runt brödet och bind om med bastsnöre. Stick in en färsk kryddkvist eller blomma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top