Du behöver
- drygt 800 g torskfilé
- olivolja till pensling
- salt
- nymalen vitpeppar
- Vinägerfräs:
- 1 stånd fänkål
- 10 cm färsk, skalad ingefärsrot
- 1 klyfta, ca 400 g, rödkål
- 100 g sockerärter
- 1-2 msk (oliv)olja
- 2 dl vatten
- 1/2 msk grönsaksfond
- 1/2 tsk potatismjöl
- 1/2-1 msk (balsam)vinäger
- 1/2 tsk kinesisk soja
Gör så här
1
Halvera fiskfiléerna längs mittranden, se till att benen i främre filédelen längs randen kommer bort. Dela i trevliga serveringsbitar och pensla alla bitar runtom med olja, salta och peppra. Grilla på hög värme i oljad stekpanna till fin färg. Låt fisken bli genomstekt i 175 grader varm ugn 5-8 minuter.
2
Vinägerfräs: Strimla fänkål, ingefära och rödkål. Halvera sockerärterna. Hetta upp lite olja i stekpanna eller wok och fräs fänkål, ingefära och rödkål i tur och ordning. Lägg tillbaka allt i pannan och låt sockerärterna bli varma överst. Slå på en blandning av vatten, fond, potatismjöl, vinäger och soja. Koka upp och servera omedelbart med torsken och ris.
3
Nejliksaffransris: Koka 4 portioner ris med 1/2 påse (1/4 g) saffran och en lökklyfta med ett par kryddnejlikor istuckna. Salta.