Tjälknöl

Du behöver 2 kg rostbiff fryst Chililag: 1 l vatten 1.5 dl salt 2 msk råsocker 2.5 st pepparfrukt finstrimlade spanska 3 msk ingefära finhackad...


10 portioner

Du behöver

  • 2 kg rostbiff fryst

Chililag:

1 l vatten
1.5 dl salt
2 msk råsocker
2.5 st pepparfrukt finstrimlade spanska
3 msk ingefära finhackad färsk
4 st vitlöksklyftor finhackade
3 st lagerblad
1 dl vinäger
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond

Till sås:

1.25 dl såsredning mörk

Gör så här

1
Lägg den frysta köttklumpen på galler över en liten långpanna och ställ in den i 75-100 grader varm ugn. Låt stå i 12 timmar.

2
Koka upp alla ingredienser till chililagen, låt sjuda 5 minuter och sedan kallna.

3
Lägg den färdiga steken i en stor värmetålig plastpåse eller stekpåse och häll på den kalla lagen. Pressa ut så mycket luft som möjligt och förslut påsen. Steken ska ha lag runtom, annars måste man vända påsen medan köttet svalnar, så att smaken fördelas jämnt över köttytan.

4
Avsvalning och smaksättning tar cirka 5 timmar. Sedan är chilitjälknölen färdig att skivas och förtäras.

5
Sås: Sila marinaden och koka upp den. Red av med mörk såsredning, eller cirka 3 msk vanlig majsstärkelse utrörd i en skvätt kallt vatten till omkring 1 liter sky/marinad.

6
Gott att servera till är en varm sallad av exempelvis palsternacka, purjo, paprika, broccolibuketter, ett par vitlöksklyftor och en strimlad spansk pepparfrukt eller jalape–o. Dela allt i munsbitar och fräs i olivolja, varje sort för sig, till lagom konsistens.

7
Strö över rostade nötter eller mandlar strax före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top