Du behöver
- 4 saté sticks (tunna träspett)
- 2 kycklingfiléer
- Marinad:
- 1/2 dl matolja
- 1 msk riven, färsk ingefära
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1/2 msk sesamolja (för smakens skull)
- 1 msk ketjap manis (söt aromatisk soja)
- 1 msk honung
- Jordnötssås:
- 4 port.
- 1 msk matolja
- 6 små torkade, krossade chilifrukter
- 2 finhackade gula lökar
- 4 finhackade vitlöksklyftor
- 1 tsk sambal oelek
- 2 dl vatten eller kokosmjölk (finns på burk)
- 4 msk jordnötssmör
- 2 msk ketjap manis
- 1-2 msk nypressad citronsaft
- 1/2 msk riven, färsk ingefära
Gör så här
1
Blötlägg träspetten i vatten. Skär filéerna i bitar och trä upp dem på spetten. Blanda allt till marinaden, häll den över spetten som kan marineras över natten eller några timmar.
2
Såsen: Hetta upp oljan med krossad chili och hackad lök i en kastrull. Rör om och blanda i sambal. Häll i vatten (eller kokosmjölk) och sjud blandningen under omrörning cirka 2 minuter. Tillsätt jordnötssmör och soja. Rör tills såsen är krämig. Blanda i pressad citron och ingefära.
3
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg de marinerade spetten på ett ugnssäkert fat och stek dem cirka 10 minuter. Kolla att kycklingbitarna säkert är genomstekta.
4
Servera spetten direkt med enbart såsen som förrätt och med kokt ris som varmrätt.