Du behöver
- 1 msk olja
- 1/2 tsk curry
- 2 msk pinjenötter
- eller flagad mandel
- 1 1/2 dl långkornigt ris
- 3 dl höns- eller grönsaksbuljong
- 2 msk russin
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1/2 tsk koriander
Gör så här
1
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs curryn ett par sekunder. Tillsätt pinjenötter eller flagad mandel och fräs gyllene. Tillsätt ris, buljong, russin, salt, peppar och koriander. Koka 15-20 minuter tills riset är kokt.
2
Babageno: 1 aubergine (250- 300 g) grillas mjuk, cirka 15 minuter i 250 grader varm ugn. Skala under rinnande, kallt vatten. Ta bort det mesta av kärnorna och mosa fruktköttet med gaffel. Blanda moset med 2 msk pressad citronsaft, 1 msk olivolja, 1 msk hackad koriander eller persilja, 2 tsk krossade sesamfrön, salt och vitpeppar. Serveras kall.
3
Ät grillad kyckling och sallad till.
Babageno är en populär kall förrättspuré att äta till nybakat bröd, grönsaker eller sallad. Man kan också utgå från en sås som kallas tahina, gjord på skalade och malda sesamfrön. I Sverige kan tahina köpas som en pasta i Mellanösternbutiker, eller i hälsokostbutiker, där produkten finns med eller utan salt och kallas tahin. Blanda ner mosad aubergine i tahina och smaka av till en babageno.