Ris ali med babageno

Du behöver 1 msk olja 1/2 tsk curry 2 msk pinjenötter eller flagad mandel 1 1/2 dl långkornigt ris 3 dl höns- eller grönsaksbuljong 2...


2 portioner

Du behöver

  • 1 msk olja
  • 1/2 tsk curry
  • 2 msk pinjenötter
  • eller flagad mandel
  • 1 1/2 dl långkornigt ris
  • 3 dl höns- eller grönsaksbuljong
  • 2 msk russin
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk koriander

Gör så här

1
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs curryn ett par sekunder. Tillsätt pinjenötter eller flagad mandel och fräs gyllene. Tillsätt ris, buljong, russin, salt, peppar och koriander. Koka 15-20 minuter tills riset är kokt.

2
Babageno: 1 aubergine (250- 300 g) grillas mjuk, cirka 15 minuter i 250 grader varm ugn. Skala under rinnande, kallt vatten. Ta bort det mesta av kärnorna och mosa fruktköttet med gaffel. Blanda moset med 2 msk pressad citronsaft, 1 msk olivolja, 1 msk hackad koriander eller persilja, 2 tsk krossade sesamfrön, salt och vitpeppar. Serveras kall.

3
Ät grillad kyckling och sallad till.


Kommentar:
Babageno är en populär kall förrättspuré att äta till nybakat bröd, grönsaker eller sallad. Man kan också utgå från en sås som kallas tahina, gjord på skalade och malda sesamfrön. I Sverige kan tahina köpas som en pasta i Mellanösternbutiker, eller i hälsokostbutiker, där produkten finns med eller utan salt och kallas tahin. Blanda ner mosad aubergine i tahina och smaka av till en babageno.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top