Purjofyllda laxrullar

Du behöver 700 g laxfilé med skinn 1 tsk salt + 1 krm svartpeppar 1 tsk torkad dill 1/2 purjolök 1 dl (torr) cider 2...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 700 g laxfilé med skinn
  • 1 tsk salt + 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad dill
  • 1/2 purjolök
  • 1 dl (torr) cider
  • 2 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
  • Sås:
  • 3 dl fiskspad
  • 1 msk vetemjöl + 3 msk vatten
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 tsk riven ingefära

Gör så här

1
Om du köper en halv lax till förmånligt pris går det bra att filea den på en gång och frysa den ena filén. Skär den andra med en vass kniv med tunt blad (laxkniv) i tunna skivor på snedden. Strö på salt, svartpeppar och dill.

2
Klyv och skölj purjon. Skär tunna strimlor. Förväll dem (med 1 msk vatten på full effekt i mikron ca 4 minuter). Låt svalna lite. Fördela purjon på laxskivorna och rulla ihop dem. Lägg dem i en vid, låg panna. Häll på cider och vatten. Smula ner buljongtärningen. Sjud rullarna färdiga 7-8 minuter under lock. Ta upp dem och håll dem varma.

3
Sås: Sila fiskspadet. Red med vetemjöl och vatten. Koka 3 minuter. Vispa ner crème fraîche och ingefära. Smaka ev. av med salt. Lägg upp rullarna på fat och häll såsen över.


Kommentar:
Efter laxrullarna passar en härlig päronkaka utmärkt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top