Krispiga plättar

Du behöver 10 g jäst 1 krm strösocker ca 1 dl ljummet vatten ca 3 dl vetemjöl 2 msk olja 1/4 tsk salt olja till...


20 portioner

Du behöver

  • 10 g jäst
  • 1 krm strösocker
  • ca 1 dl ljummet vatten
  • ca 3 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 1/4 tsk salt
  • olja till gräddningen
  • strösocker till garnering

Gör så här

1
Vispa jästen slät i sockret och 2 msk av vattnet. Rör ner 2 msk av vetemjölet. Låt jäsa i ca 30 minuter.

2
Tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet.

3
Arbeta ner så mycket vetemjöl att det blir en slät och lätthanterlig deg. Låt jäsa en sista gång tills den har dubbel storlek (ca 1 timme). Kavla degen till en platta (ca 40 x 40 cm).

4
Ta med mått ut rundlar (ca 8 cm i diameter). Hetta upp rejält med olja till medelvärme i en stekpanna. Lägg i ett par av plättarna.

5
De kommer att blåsa upp sig omgående. Vänd och låt dem få lite färg på båda sidorna.

6
Ta upp, låt dem rinna av något och vänd dem sedan i strösockret. Övning ger färdighet och snart går det bra att grädda flera åt gången i stekpannan.

7
Njut dem som de är, eller skär upp dem och fyll hålrummet med grädde och bär.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top