Du behöver
- 10 g jäst
- 1 krm strösocker
- ca 1 dl ljummet vatten
- ca 3 dl vetemjöl
- 2 msk olja
- 1/4 tsk salt
- olja till gräddningen
- strösocker till garnering
Gör så här
1
Vispa jästen slät i sockret och 2 msk av vattnet. Rör ner 2 msk av vetemjölet. Låt jäsa i ca 30 minuter.
2
Tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet.
3
Arbeta ner så mycket vetemjöl att det blir en slät och lätthanterlig deg. Låt jäsa en sista gång tills den har dubbel storlek (ca 1 timme). Kavla degen till en platta (ca 40 x 40 cm).
4
Ta med mått ut rundlar (ca 8 cm i diameter). Hetta upp rejält med olja till medelvärme i en stekpanna. Lägg i ett par av plättarna.
5
De kommer att blåsa upp sig omgående. Vänd och låt dem få lite färg på båda sidorna.
6
Ta upp, låt dem rinna av något och vänd dem sedan i strösockret. Övning ger färdighet och snart går det bra att grädda flera åt gången i stekpannan.
7
Njut dem som de är, eller skär upp dem och fyll hålrummet med grädde och bär.