Kräftor i krans på selleribotten

Du behöver ca 500 g rotselleri 170-200 g kräftstjärtar utan skal ca 30 g löjrom några dillkvistar sallatsblad Gelé: 18 blad gelatin 1 liter fiskbuljong...


6 portioner

Du behöver

 • ca 500 g rotselleri
  170-200 g kräftstjärtar utan skal
  ca 30 g löjrom
  några dillkvistar
  sallatsblad
  Gelé:
  18 blad gelatin
  1 liter fiskbuljong (vatten + tärning)
  2 dl vitt vin
  Sås:
  1 dl cr?me fra”che
  salt
  svartpeppar
  1 tsk nypressad citron
  ca

Gör så här

1
Välj en selleriknöl som är så stor att du kan få ut 6 skivor som ska vara cirka 1/2 cm tjocka och 7 1/2 cm i diameter. Den selleri du får över kan du strimla och förvälla till sallad.

2
Skala, skiva och ta ut rundlar. Koka dem knappt mjuka i saltat vatten. Spola av dem i kallt vatten när de är färdiga och låt dem rinna av.

3
Gelé: Lägg gelatinbladen i vatten och koka upp buljongen. Sila buljongen genom blöt men urvriden silduk, eller vattensköljt kaffefilter. Häll tillbaka buljongen i kastrullen. Lägg i gelatinbladen och upphetta så mycket att bladen smälter. Tillsätt vinet och ställ gelélösningen att svalna.

4
Häll lite av lösningen, några millimeter, i en form med låga kanter och så stor att selleriskivorna gott och väl får plats att ligga plant. Lägg ut selleriskivorna på det stelnade gelélagret.

5
Lägg en tät krans av kräftstjärtar på skivorna och häll försiktigt på gelélösningen så att den gott och väl täcker kräftstjärtarna.

6
Ställ formen kallt, gärna över natten, så att geléet stelnar.

7
Ta ut rundlar, aningen större än selleriskivorna och lyft upp dem med en smal plaststekspade och placera dem en och en på portionstallrikar med sallatsblad på. Garnera den vackra kräftbakelsen med lite löjrom och en dillvippa.

8
Blanda ihop cr?me fra”che med aningen salt, lite svartpeppar och citron. Tillsätt dillen och lägg en klick på varje tallrik.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top