Du behöver
- ca 500 g rotselleri
170-200 g kräftstjärtar utan skal
ca 30 g löjrom
några dillkvistar
sallatsblad
Gelé:
18 blad gelatin
1 liter fiskbuljong (vatten + tärning)
2 dl vitt vin
Sås:
1 dl cr?me fra”che
salt
svartpeppar
1 tsk nypressad citron
ca
Gör så här
1
Välj en selleriknöl som är så stor att du kan få ut 6 skivor som ska vara cirka 1/2 cm tjocka och 7 1/2 cm i diameter. Den selleri du får över kan du strimla och förvälla till sallad.
2
Skala, skiva och ta ut rundlar. Koka dem knappt mjuka i saltat vatten. Spola av dem i kallt vatten när de är färdiga och låt dem rinna av.
3
Gelé: Lägg gelatinbladen i vatten och koka upp buljongen. Sila buljongen genom blöt men urvriden silduk, eller vattensköljt kaffefilter. Häll tillbaka buljongen i kastrullen. Lägg i gelatinbladen och upphetta så mycket att bladen smälter. Tillsätt vinet och ställ gelélösningen att svalna.
4
Häll lite av lösningen, några millimeter, i en form med låga kanter och så stor att selleriskivorna gott och väl får plats att ligga plant. Lägg ut selleriskivorna på det stelnade gelélagret.
5
Lägg en tät krans av kräftstjärtar på skivorna och häll försiktigt på gelélösningen så att den gott och väl täcker kräftstjärtarna.
6
Ställ formen kallt, gärna över natten, så att geléet stelnar.
7
Ta ut rundlar, aningen större än selleriskivorna och lyft upp dem med en smal plaststekspade och placera dem en och en på portionstallrikar med sallatsblad på. Garnera den vackra kräftbakelsen med lite löjrom och en dillvippa.
8
Blanda ihop cr?me fra”che med aningen salt, lite svartpeppar och citron. Tillsätt dillen och lägg en klick på varje tallrik.