Havrelimpor

Du behöver 6 dl solhavre 1 dl havregryn 2 msk olja 1 msk honung 50 g jäst 2 tsk salt drygt 1 liter vetemjöl (gärna...


2 portioner

Du behöver

  • 6 dl solhavre
    1 dl havregryn
    2 msk olja
    1 msk honung
    50 g jäst
    2 tsk salt
    drygt 1 liter vetemjöl (gärna Special)

Gör så här

1
Koka upp hälften av solhavren och havregrynen. Låt koka till en tjock välling. Häll i resten av solhavren, oljan och honungen. Låt svalna till fingervärme (37 grader).

2
Smula jästen i en degbunke. Vispa ut den med degvätskan. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta alltsammans till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek.

3
Dela den lätt knådade degen i två delar och lägg i två smorda formar (1 1/2-liters). Låt jäsa till dubbel storlek.

4
Grädda i 225 graders ugnsvärme cirka 30 minuter eller tills bröden känns klara.

5
Ett bröd som passar utmärkt att rosta.


Kommentar:
Solhavre kan ersätta mjölk i matlagningen, som dryck och som tillbehör till gröten. Bra för laktosintoleranta.
Solhavre består av vatten, havre, rapsolja och en aning salt. Fetthalten är 1 1/2 procent.
Solhavren behöver vispas före användandet, eftersom delar av ingredienserna sjunker till botten.
Solhavre återfinns antingen i mjölkdisken eller dess närhet. Den kan lagras utanför kylskåpet. Först när förpackningen öppnats behöver innehållet kylskåpskyla. Öppnad förpackning håller sig nästan en hel vecka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top