Du behöver
- 25 g jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
2 tsk strösocker
1 ägg
5 1/2 dl bakvetemjöl special
ägg till pensling
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Häll vattnet över och rör tills jästen har löst sig. Rör ner olja, salt, socker och ägg. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över och låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
2
Knåda i resten av mjölet på bänken tills degen är fast och smidig. Dela den i lika stora delar och rulla ut dem till fingersmala längder cirka 25 cm långa.
3
Lägg pinnarna på papprade plåtar. Jäs dem utan bakduk 15 minuter. Pensla med hopvispat ägg.
4
Grädda mitt i ugnen i 175 grader, cirka 20 minuter, tills längderna har fått fin färg och känns torra. Förvara dem torrt och luftigt.
Grissini serveras på restaurang Bêtise till antipasto, italienskt kallskuret. Man kan även vira en skiva parmesanskinka runt om brödpinnen.