Gorgonzolastekt fläskfilé

Du behöver fläskfilé ca 1 kg smör eller margarin till stekning 1/2-1 tsk salt svartpeppar ca 2 krm gorgonzolaost ca 100 g 2 st purjolök...


4 portioner

Du behöver

  • fläskfilé ca 1 kg
  • smör eller margarin till stekning
  • 1/2-1 tsk salt
  • svartpeppar ca 2 krm
  • gorgonzolaost ca 100 g
  • 2 st purjolök

Portvinssås:

4 dl vatten
2.5 msk kalvfond (från flaska)
1 tsk soja
0.5 msk dijonsenap fransk osötad
1 msk brun farin
0.5 dl portvin
0.5 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl + lite vatten
1.5 krm salt
0.5 krm svartpeppar
köttsky från fläskfilén

Gör så här

1
Skär fläskfilén i fyra lika stora bitar. Bryn dem runt om i matfett i stekpanna. Sänk värmen och låt köttet eftersteka under lock så att det blir genomstekt. Strö över salt och peppar. Skär 3-4 snitt i varje filébit och skär osten i bitar. Fördela osten rättvist i filésnitten. Sätt stekpannan med köttet på rätt svag värme och låt osten smälta under lock.

2
Håll köttet varmt i aluminiumfolie.

3
Snitta upp, skölj och finstrimla purjolökarna. Lägg strimlet i kokande vatten och koka ett par minuter strax innan det är dags att äta.

4
Såsen: Koka upp vatten med kalvfond. Vispa i soja, senap och farin, samt portvin och vispgrädde. Rör/skaka ut mjölet med lite vatten och vispa ner blandningen i såsen och sjud den någon minut eller två. Smaka av med salt och peppar. Vispa till sist i den köttsky som bildats i foliepaketet med fläskfilé och hetta upp som hastigast.


Kommentar:
Servera potatispaté till!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top