Banan- & curryglaserad kyckling

Du behöver Banan- och curryglaze: 2 st banan 1/2-1 msk curry (styrkan avgör) 2.5 msk olja saft pressad av 1,5-2 limefrukter 1/2-1 tsk limeskal rivet...


4 portioner

Du behöver

Banan- och curryglaze:

2 st banan
1/2-1 msk curry (styrkan avgör)
2.5 msk olja
saft pressad av 1,5-2 limefrukter
1/2-1 tsk limeskal rivet
2.5 msk kokosmjölk (eller Blue Dragon kokosnötspulver att blanda med vatten)
vitlök lite, lite pressad
1.5 tsk råsocker eller honung
kardemumma lite

Raita:

1 l yoghurt (ska rinna av)
Vispad grädde
gurka ca 1 dm färsk
1.5 st vitlöksklyftor finhackade
1/2-1 tsk spiskummin lätt krossad
färsk mynta
kardemumma lite
0.5 tsk gourmetsalt
svartpeppar

Morotsrisotto:

3 dl avorioris italienskt
1.5 st vitlöksklyftor finhackade
1 st schalottenlök eller gul lök
2.5 msk olja
1.5 tsk gourmetsalt
strösocker ca 1/2 tsk
hönsbuljong (tärning)
1.5 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1-1 1 /2 msk ingefära ytterst finhackad färsk
1 st rödlök finhackad
1.5 dl pecorino- eller parmesanost riven
4.5 st morötter färska späda i tunna skivor
kryddtagetes finhackad

Kyckling:

4 st kycklingbröst (eller filéer)
smör till stekning

Till uppläggning:

jordnötter
morötter kokta små hela
kryddtagetes

Gör så här

1
Banan- och curryglaze: Mosa bananerna. Fräs curryn i oljan under omrörning. Fräs bananmoset i curryoljan och rör om. Blanda i saft och skal av lime, kokosmjölk och vitlök.

2
“Låt det hela koka, puttra, ihop till en gegga.” Smaka av med råsocker eller honung och kardemumma. Glazen kan förvaras i burk med lock i kylen några dagar.

3
Raita: Låt yoghurten rinna av i kaffefilter i kylen tills det blir en krämig massa i filtret. Skrapa ur massan och blanda den, eller matlagningsyoghurt, med vispad grädde.

4
Rör i finhackad gurka, kanske också lite finhackade soltorkade tomater och vitlök.

5
Smaka av med lätt krossad spiskummin, hackad färsk mynta,

6
lite kardemumma, gourmetsalt och svartpeppar.

7
Morotsrisotto: Fräs riset med löksorterna i olja i en (plastbelagd) kastrull. Rör i gourmetsalt och – “hör och häpna, en gnutta socker; det må italienarna förlåta mig”. Tillsätt en del av buljongen och koka in all vätska. “Sedan skvalpar man på buljong vartefter, plus lite vitt vin och grädde då och då, tills man känner att det är lagom.” Tillsätt och smaka av med ingefära, rödlök, riven ost, halva morotsskivor och kryddtagetes.

8
“Risotton får inte vara torr. Den ska bli krämig, men inte rinnande”, påpekar Karin bestämt.

9
Kyckling: Stek kycklingbrösten i smör eller olja tills de är genomstekta och skinnet fått fin färg. Pensla dem direkt med banan- och curryglaze. Skär kycklingbrösten i skivor och lägg upp på den varma morotsrisotton.

10
Lägg jordnötter, kokta morötter och kryddtagetes på och runtom.


Kommentar:
Karin Fransson är rikskänd från tv och radio, bland annat i radioprogrammet “Meny”. Hon driver Hotell Borgholm på Öland tillsammans med sin man Ove Fransson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top