Han är lite upp i varv, säger han. Det har varit en tidig morgon där Anders Borg har röjt undan det sista inför visningen av hans och Dominika Peczynskis lägenhet. Den 222 kvadratmeter stora våningen har varit svårsåld, men nu har det börjat vända.
– Jag har fått plocka undan minst 30 lådor med böcker, tillstår han lite misslynt. När blev böcker något som inte får synas?
Två cappuccino och ett par snus senare är han på ett strålande humör och vi är redo att kasta oss över den före detta finansministerns bok om svensk ekonomi, ”Vart är vi på väg?”.
Boken har delvis kommit till som en motvikt till vad Anders kallar för en ”onödigt mörk bild” som många har av Sveriges framtid.
– Visst har vi våra utmaningar med brottslighet och annat, men den svenska modellen är stark! Vi har en unik kombination av att vara innovativa och dynamiska, samtidigt som vi har byggt en välfärdsstat som ger oss ett anständigt samhälle, säger han.
Anders Borg
Ålder: 57 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Tillsammans med Dominika Peczynski. “Nej, vi kommer inte att gifta om oss”. Barnen Hanna och Sarah, 23, Ludvig 27, ett barnbarn, samt Dominikas barn Harry,11 och Hannah, 24. Fyra marsvin: Zelda, Elizabeth, Lollo och Pumba.
Gör: Var Sveriges finansminister 2006–2014. Idag styrelseordförande i bland annat LKAB och arbetar som ekonomisk rådgivare åt många stora företag.
Engagerad i: GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime som arbetar för att stötta och hjälpa personer som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. “Det det är en frågeställning som biter rätt in i mitt hjärta”.
Aktuell: Med boken “Vart är vi på väg?”, Albert Bonniers förlag.
Det är en oväntat spännande läsning, även för en icke ekonom, med kapitel som ”Ukraina är viktigare än Ryssland” och ”Indien växer och bevarar demokratiernas dominans”. Han vågar till och med döpa sista kapitlet till ”Framtiden är ljus”. Även klimathotet känner han en optimism inför.
– Kan vi klara av att bygga bort beroendet av kol och olja inom stål- och cementproduktion och sjöfart, så blir vi av med 80 procent av koldioxidutsläppen. Jag är övertygad om att vi inom 10–20 år har knäckt den innovationsnöten.

Nu är han också personligt involverad i just grönt stål, via sin ordförandepost i LKAB, men också inom shipping, via styrelseposter i Stena. Men som han säger:
– Stena gör ju inte de här investeringarna för att de är medlemmar i Greenpeace – utan för att det är en nödvändighet med gröna fartyg.
Hoppade av gymnasiet
Anders Borg var Sveriges finansminister åren 2006–2014 och att det skulle bli något märkvärdigt av Borgs pojke hemma i Norrköping tvivlade nog ingen på. Frågan var snarare just ”vart han var på väg”?
Med en etta i matte och överhoppade gymnasiestudier, så valde han tidigt ett eget spår.
– Det var för mycket som var ointressant i skolan, tyckte jag. Jag hade också en oerhörd massa energi och ”nej”, säger han när han ser min följdfråga komma, ”man kanske skulle misstänka adhd, men mitt problem var aldrig att koncentrera mig, snarare tvärtom”.
– Jag har alltid varit väldigt bra på att fokusera på mitt och stänga av världen. Snarare lite åt asperger-hållet skulle jag tro.
LÄS ÄVEN: Finansmannen Roger Akelius: ”Jag känner dåligt samvete över att jag inte skänker mer”
Så snart framkommer bilden av en tonåring som älskade böcker och plöjde igenom världslitteraturens stora, från Dostojevskij och Strindberg till John Ronald Reuel Tolkien.
– Jag har nog läst ”Sagan om Ringen” 15–16 gånger, erkänner han.
Bara 16 år gammal hade han träffat sin blivande fru Susanne och de flyttade ihop, samtidigt som han började göra karriär inom moderata ungdomsförbundet.
Betygen – de läste han snart upp på komvux.
Vad sa dina föräldrar när du hoppade av gymnasiet?
– Jag frågade inte! svarar han snabbt. Men jag tror att enda gången mamma var lite orolig var när jag senare läste filosofi i Uppsala. Hon hade haft en farbror som fastnat i sina esoteriska studier och slutat ensam i en lägenhet, överfull med böcker…
Anders Borg växte upp i en socialdemokratisk familj
Anders är uppväxt i industristaden Norrköping, pappa jobbade på ett företag för datorteknik, mamma var hemmafru innan hon började arbeta inom kommunen.
– Hon var en väldigt bra mamma som alltid tog sig tid att lyssna på alla mina långa utläggningar. Pappa gav mig böcker att läsa, ungefär med orden ”läs den här först innan du tycker till”.

Under en period var Anders helt besatt av Churchill, och kunde – om inte samhällsintresset tagit över – siktat på en karriär inom historia.
Familjen Borg hade stolta socialdemokratiska anor.
– Ja, skrattar Anders. Jag lyckades undvika det med en hårsmån. Istället träffade bollen stolpe in, jag blev moderat.
LÄS ÄVEN: Pernilla Månsson Colt om karriären, kärleken – och när det blev för mycket
Efter många år i bankvärlden rekryterades han 2002 som chefsekonom och kanslichef hos Moderaterna och vid valvinsten fyra år senare blev han en välkänd parhäst till statsministern Fredrik Reinfeldt.
Utsedd till EU:s främsta finansminister
Han väckte en del uppmärksamhet, bara 38 år gammal och dessutom med både hästsvans och ring i örat. Men att Anders Borg kunde sina saker tyckte många, 2011 blev han till exempel utsedd till EU:s främsta finansminister av Financial Times.
Blev du besviken när du inte fick frågan om comeback av Ulf Kristersson?
– Nej, jag var inte ledsen över att han inte ringde. Totalt 17 år i offentlig tjänst får räcka.

Tiden som finansminister tärde. Extremt långa arbetsdagar, men också förknippat med mycket oro.
– Det är en extrem stress att vara ansvarig för ett helt folk. Du är ju på något sätt chef över att oroa sig över Sverige. Det var ju också en stor kris som vi tog igenom med både krökar och slängar, där det åtminstone sladdade under däcken ibland.
– Du lever också med en konstant känsla av otillräcklighet. Det är inte den mest komfortabla zonen att vara i, säger han och berättar om arbetsveckor på 110 timmar, där han smög upp tidiga morgnar för att jobba innan barnen skulle till skolan.
– Jag har försökt att vara en hyggligt närvarande förälder, men just under krisen kanske var jag kanske inte världsmästare i att vara pappa.
Lära hela livet
Anders Borg drivs också av en stark pliktkänsla, det är tydligt. Han menar att ett gott mänskligt liv innehåller en dimension av samhällsansvar och pliktkänsla.
– Det är en viktig del av att vara människa att uppleva och känna att man inte bara lever för sig själv. Alla har en enormt nytta av det samhälle vi har, det är klart att vi har skyldighet att ge tillbaka, säger han och låter nästan lite … socialdemokratisk?

Att lära hela livet är en annan käpphäst, och han berättar att många föräldrar köper hans bok till sina barn för att ge den som uppmuntran till att studera vidare. Han har också ett konkret råd till yngre i boken. ”Ta skolan på allvar, utbilda dig, helst inom något du brinner för, och ju mer matematik du lär dig, desto längre kommer du”.
Så vad gör dina egna barn?
– Ludvig är 27 år och kock i Örebro och min tvillingdöttrar Hanna och Sarah är 23, båda är konstnärliga och vill söka Konstfack.
Men vad hände med matten?
– Vi föräldrar kan ge råd och uppmuntra, men barnen måste få göra som de vill, något annat vore både fel och omöjligt. Om inte lusten finns, då finns inte heller energin, säger han bestämt.
7 snabba frågor med Anders Borg
Historisk person jag velat träffa: Gärna en middag med Winston Churchill.
Blir glad av: Dominika.
Blir ledsen av: När jag hör om människor som drabbats av något svårt.
Bästa egenskap: Har en obändig energi att fokusera på problem och försöka lösa dem.
Sämsta egenskap: Kan fastna i jobbet.
Läser: “The Loom of Time” av Robert D Kaplan. Bland annat.
Tittar på: “Dead to me” på Netflix. “Det är ett drama mellan två kvinnor som både är obehagliga och sympatiska”.
Anders resonerar också en del i boken om AI och han är övertygad om att robotar, eller snarare humanoider, är på inmarsch rent fysiskt i våra hem.
– Vardagen är full av enkla plikter. Jag tror det är lättare att lära en robot att diska eller sortera mörk och ljus tvätt, än att få AI att framföra en bil i 110 km i timmen med fyra passagerare ombord.
Anders Borg gillar ordning och reda
En hushållsrobot kommer att ligga på cirka 170 000 kronor i inköp, enligt Teslas uppskattningar.
– Mycket pengar, men inte om du jämför med en bil, säger en själv billös Anders. Jag kommer att köpa en direkt! Tänk att ha en robot som dammsuger, putsar fönstren, ställer in skorna, plockar upp barnens kläder…
LÄS ÄVEN: Åsa Regnér: ”Vi måste investera i barnen, inte i vapen”
Och nu kommer vi in på ett lite känsligt kapitel. Anders gillar ordning och reda. Väldigt mycket ordning och reda. Han kan till exempel ses dammsuga halm framför marsvinsburen flera gånger per dag, enligt uppgift.
– Ja, jag vill inte ha högar av disk och kläder runt omkring mig. Ska hjärnan kunna fokusera på problem, då måste omgivningen vara i ordning, annars har jag svårt att tänka. Jag är på det diagnosspektrat, jag erkänner.
Med en viss resignation plockar Anders upp uthällda kläder och kvarglömd disk i det vackra köket, när vi är där för att fotografera. Det är inte svårt att tänka sig att den kreativa själen Dominika krockade med Anders mer pedantiska natur. En junikväll för två år sedan fick också Dominika nog av att Anders alltför ofta försjönk i sina analyser. ”Le padda” Ipaden, tog helt enkelt för mycket tid från deras förhållande, menade Dominika.
Skilsmässan med Dominika Peczynski
I vad som beskrivs i en stundens ingivelse skickade hon in en skilsmässoansökan på nätet och eftersom de inte hade några gemensamma barn gick den snabbt igenom.

Men paret ångrade sig redan dagen efter och har nu landat i vad som beskrivs som en ”ganska bra deal om vilka tider på dygnet som man får uppdatera sig om världsekonomiska händelser och när man kanske inte får det”.
– Dominika säger att jag har en kronisk arbetsnarkomani. Jag tycker inte det, men jag tror att hon har en poäng, tyvärr. Jag är nog inte jättelätt att leva med, säger Anders som fortfarande bär sin glänsande vigselring.
Förhållandet började med ett uppmuntrande mejl
Paret träffades för tio år sedan, efter att Anders skickat ett uppmuntrande mejl om en artikel som Dominika skrivit.
– Dominika hävdar att man inte gör så om man inte har baktankar, men jag brukar faktiskt skicka mejl ibland om jag läser eller hör någon som gjort något bra.
Vad föll du för?
– Dominika är oerhört intelligent och bildad och det fullkomligt sprutar insikter och åsikter omkring henne i en väldig blandning. Man har väldigt roligt när man är tillsammans med henne.
Hon är ganska frispråkig?
– Ja, vad ska jag säga. Hon styr sitt liv och sin karriär och det är inte min uppgift att begränsa henne. Det tror jag inte fungerar i en relation.

Det är Dominika som klätt Anders idag. Han har en elegant kostym och rock, med tillhörande halsduk, eftersom Dominikas stilförebild är en ”italiensk gentleman”.
– Annars hade jag nog gått mest i jeans och t-shirt, säger han.
Var det Dominika som klippte av hästsvansen?
– Nej, det var mycket tidigare. Det var håravfallet som gjorde oundvikligt.
Vi får en snabb visning av den eleganta våningen, och Anders plockar snällt upp ett av de fyra marsvinen som bor i en bur.
– Det här är Elizabeth, säger han lite ömt, även om han rent allmänt inte tycker att marsvin är ett särskilt spännande djur, visar det sig.
– Marsvinen är Harrys, Dominikas yngsta son.
LÄS ÄVEN: Alexandra Charles gick från nattklubbsdrottning till folkbildare
Anders Borg är troende
Våningen har blivit för stor nu när de fem barnen har flyttat och de är på jakt efter något annat i samma kvarter. Anders har fortfarande svårt att släppa alla böcker som har försvunnit på order av mäklarens stylister och nu utropar han högt ”de har också tagit bort statyn av Gunnar Sträng”. Även Anders religiösa symboler har plockats bort, för det visar sig – kanske lite överraskande – att den till synes pragmatiska Anders är troende.
– Egentligen är jag lite obenägen att prata om det, men mina döttrar var väldigt sjuka när de var nyfödda och vi åkte ut och in på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Då hände det ju att man bad en bön på vägen dit, det gör nog de flesta.
– Och jag tycker inte att man får backa på sånt, fortsätter han. Man kan inte bara be om förtröstan när man behöver det, och sedan hävda att man är ateist nästa dag.
Är skrockfull
Han beskriver att han har en sorts ljum kristendom, ”ungefär som Dag Hammarskjöld, en sorts förhoppning om Gud”.
– Om man uppfann en religion idag, så är ändå kristendomen den bästa versionen anser jag, framför allt genom förlåtelsen som är ett starkt instrument.
LÄS ÄVEN: Konstnären Ernst Billgren: ”Räkningar blir betalda – jag är inte inblandad”
Är du lycklig idag?
– Hm, funderar han. Lycka, är inte det saker som gör att man mår bättre? Det här med att vara överlycklig är inget sånt som livet bjuder. Det är klokare att säga att man trivs med tillvaron.
Det visar sig att Anders ogärna tar för stora ord i sin mun.
– Där är jag väldigt skrockfull, det har jag med mig från den grekiska mytologin. Man ska inte förhäva sig, då skickar lyckans gudinna över dig till sin syster Nemesis.
– Man måste helt enkelt vara försiktig, annars åker man på en smäll. Det har jag sett alltför många gånger.