Pernilla Månsson Colt om karriären, kärleken – och när det blev för mycket: ”Jag var veteran vid 25”

Pernilla Månsson Colt har levererat åratal av trädgårdsdrömmar, husdrömmar och ­antikdrömmar rakt in i våra vardagsrum. Mysig ­och tröstande tv när det blåser snålt i världen. ­­Efter drygt tre decennier i rutan är hon ett välkänt ansikte. Ändå häpnar hon över att hon kan orsaka rubriker bara genom att – byta hårfärg.

– Nej jag har varken drömhuset eller drömträdgården, säger Pernilla Månsson Colt avvärjande när jag frågar om hon kommer hem hög på inspiration från programledarjobbet och börjar omsätta de stiliga tv-idéerna hos sig själv.

– Vi köpte vårt hus för 27 år sedan och har blivit kvar för det har varit så praktiskt. Dagis tvärs över gatan, skolan 500 meter bort. Så när jag sitter och letar hus på Hemnet – vilket jag gör varje vecka medan jag tänker ”nu jäklar ska vi skaffa något nytt” – är jag så otroligt kräsen. Läget måste vara perfekt. Det ska finnas ett rum där min man kan spela trummor. Allt måste stämma.

Och det gör det ju sällan. Så Pernilla­ och familjen bor kvar i sitt tillbyggda parhus söder om Malmö – för att de är så rotade och för att både hon och hennes man jobbar lite för mycket för att kasta sig ut i något vidlyftigt renoveringsäventyr. 

Pernilla Månsson Colt

Ålder: 57 år.

Bor: I parhus i Klagshamn söder om Malmö. Två kilometer hemifrån har hon en ”sommarstuga” i form av en fiskehodda (skånska för sjöbod) i en liten fiskehamn. ”Där brukar vi grilla, sola eller bara sitta och se solen gå ner över vattnet och Öresundsbron. Någon båt har vi inte.”

Gör: Programledare, producent och podcaster. Har lett tv-program som ”Månsson och media”, ”Centralen”, ”Packat & klart”, ”Bumerang”, ”Husdrömmar, ”Idag om ett år” och ”Mästerskaparna” samt stora direktsändningar som ”Melodifestivalen” och Nobelbanketten.

Familj: Maken Stellan och sönerna Gabriel, 27, och Noel, 17. Bonusbarnen Leopold, 35, och Linnéa, 32 år.

Tränar: Tar elcykeln till jobbet inne i Malmö, vilket blir tre mil fram och tillbaka. Styrketränar på gym. ”Jag vill kunna bära mina jordsäckar själv.”

Ser på tv: ”Allätare. Bra tv under våren har bland annat varit ’Din personlighet’ med Anders Hansen, ’Historien om Sverige’ och ’True detective’, även om den skrämde upp mig så jag knappt vågade titta klart”.

Aktuell: I ny säsong av ”Trädgårds­tider” i SVT, i podden ”Trädgården med Pernilla & John” samt i radioprogrammen ”Söndag i P4” och ”Ring så spelar vi”. Som producent för tv-klassikern ”Antikrundan” som i augusti–september spelar in nya avsnitt.

Har gjort om trädgården många gånger

Men Pernilla har förstås satt sin prägel på hemmet, både inne och ute. Den lilla trädgården är omgjord många gånger. Man kan inte producera åratal av trädgårds-tv, 50 avsnitt trädgårdspodd och flera säsonger av ”Husdrömmar” utan att lära sig en del om att bygga och odla. På Instagram kan man till exempel se hennes pergola med ett bedövande vackert blåregn i blom.

– När man sitter under den känns det som om man är i Italien, konstaterar hon. 

Så vem är Pernilla Månsson Colt bakom sin trivsamma tv-persona? Att döma av en halvdag med henne i vårsolen är hon densamma off camera. Hon förefaller född till det hon gör. 

– Jag stod mycket framför tv:n hemma och sjöng för mamma och pappa. Jag höll gärna igång på roliga timmen, var med i kör och dansgrupp och uppträdde på skolavslutningarna. Den tjejen var jag, hon som gillade att stå på scen, ­berättar hon om uppväxten i Örebro.

Mina värsta trädgårdsfloppar

  • Planterade som nybliven trädgårds­ägare sju stycken bokharabinda vid pergolan. De höll på att ta över hela grannskapet.
  • Anlitade firma för att flytta en superfin magnolia. Kollade inte upp firman så noga. Efter en halvtimme ringde de och sa att jobbet var gjort. Två dagar senare välte hela trädet eftersom de huggit av alla rötter.
  • La som nybörjare ut tjock markduk för att hålla undan ogräset. Helt onödigt eftersom de flesta kommer uppifrån. Till råga på allt ligger duken delvis kvar vilket märks när man ska gräva…

Praoade på lokalradion

Första läsåret i gymnasiet fick hon jobb på lokalradion. Det låter helt osannolikt idag. Hur kan man bli en radioröst som 16-åring?

– Jag skulle göra två veckors prao där. Precis då skulle lokalradiostationerna expandera kraftigt och börja sända hela dagarna. Det behövdes folk. 

Pernilla började med att göra evenemangstips bredvid skolarbetet, korta inslag om vad som var på gång runtom i Närke. 

– När det var sportlov frågade de om jag kunde göra sportlovsradio. Sedan kom det fler idéer och jag, som saknar självbevarelsedrift och alltid varit dålig på att säga nej, hoppade på allt de föreslog. 

– Jag brukar tänka att man inte kan veta hur svårt något är förrän man provat. Jag har provat väldigt många konstiga saker. Ibland för att inse att just det här ska jag inte göra om. Men då har jag i alla fall testat.

Efter studenten och ett år som aupair i Schweiz började hon läsa på kulturvetarlinjen i Örebro men fortsatte göra ­radio parallellt och till slut tackade hon ja till en fast tjänst.

Jobb på SVT som 25-åring

– När jag var 25 år hade jag jobbat nio år på Radio Örebro och tyckte det var dags för förändring så jag sökte jobb på tv. 

Det var en tjänst på SVT i Växjö. ­Ungdomsredaktionen där skulle börja göra ett par timmar direktsändning om dagen. Återigen klev hon rakt in i en ­expanderande verksamhet där alla idéer var välkomna. Jämfört med övriga nyanställda var Pernilla en etermedieveteran.

Genom att råka tajma två sådan pionjärepoker inom public service, hann ­Pernilla Månsson Colt aldrig våndas över vad hon skulle bli när hon blev stor. Hon hamnade i sitt rätta element innan hon begrep hur svårt det brukar vara att ta sig in på Sveriges Radio och ­Sveriges Television. 

Nu, långt senare, ska båda bolagen genomföra gigantiska sparpaket. Tjänster kommer att ryka. Men Pernilla är lugn. 

– Jag vägrar att vara en sådan som säger att det var bättre förr. Det är inte så konstruktivt. Tiderna förändras, nu kommer ett nytt skede och det blir också intressant.

Har svårt att föreställa sig att bli pensionär

Hon medger att den inställningen underlättas av att hon är 57. Det hade kanske känts annorlunda om hon varit yngre.

– Ingen vet hur tv-tittandet kommer att se ut om tio år. Då är jag 67 ­och hoppas att jag fortfarande kan arbeta, kanske på frilansbasis och ta uppdrag här och där. För jag har svårt för att föreställa mig att inte jobba. Bli ­pensionär! När det här är det roligaste jag vet.

En annan anledning till att hon tar saker med ro är att hon är knuten till några av public service allra populäraste program. Bland annat är hon producent för långköraren ”Antikr­undan”. Och det är 15:de året i rad som Pernilla krattar loss i ”Trädgårdstider” (som haft olika namn under den tiden). ­Sedan 2018 hörs hon återigen i radio, bland annat i ”Ring så spelar vi”. Med drygt 50 år på nacken och en publik på 1,7 miljoner är det Europas mest avlyssnade program. Det är alltså verkliga programklenoder hon förvaltar.

– ”Ring så spelar vi” är såå roligt att göra. Det går inte att förbereda, man måste bara vara närvarande i stunden och fokusera på den som ringer.

Det gäller i slott som i koja. Det kungliga jubileumsåret 2023 drog Pernilla en vinstlott. Medan flera framstående media­personligheter kämpade som djur för att få kungen att slappna av, gjorde hon en avspänd och rolig intervju med drottningen inför hennes 80-årsdag. Över kaffe och småkakor bondade de kring det faktum att båda har oturen att fylla år dan före julafton.

– En fantastiskt hårt jobbande 80-åring. Enormt kunnig i de svåra ­frågor hon valt att engagera sig i, kommenterar Pernilla.

Träffade kärleken Stellan på jobbet

Hon funkar således i allt från gala­klänning på Nobelfesten till leriga ­arbetsbyxor i ”Trädgårdstider”. På ­somrarna tar hon dessutom ibland på sig serveringsförklädet och rycker in som bartender på sin mans kombinerade krog och konsertscen Bjerreds station i den skånska kustorten Bjärred.

– Jag träffade Stellan på jobbet. Vi gjorde en fredagsunderhållning som hette ”Centralen” och han spelade trummor i husbandet. Jag hade komplex, de var Malmös coolaste musiker och jag kände mig som en landsortstjej. Men så dök Stellan upp. Han hade fräknar, ­superlockigt hår och såg jätteglad ut. Jag tror jag blev smällkär på en gång.

Det var inte okomplicerat. Båda hade förhållanden och han två barn.

– Starten blev trasslig men i år har vi varit gifta i 25 år så då var det väl meningen. Vi bröt inte upp våra relationer lättvindigt och i onödan.

Mina bästa gröna genvägar

  • Lökar i kruka på våren. Ger stor effekt på vårkänslorna direkt!
  • Hosta i kruka. Tåligare planta får man leta efter. Står i krukan året om utan extra gödsel. En bra stomme i krukträdgården.
  • Basilika från mataffären. Plantera i ny jord och toppa, toppa, toppa. Blir snabbt en buskig och bra planta.

Pernilla Månsson Colt blev sjukskriven

De fick snabbt en son och efter tio år en till. Pernilla orkade hur mycket som helst. Hennes man, som är både musiker och musikproducent, gick dessutom in i event- och krogbranschen och var borta på kvällarna.

– Plötsligt en dag blev det tvärstopp. Jag skulle till Stockholm och spela in men kom inte ur sängen. Det gick inte. Jag ringde min chef som rensade kalendern och kom och hjälpte mig igenom Stockholmsresan. Hon var helt fantastisk. Sedan blev det sjukskrivning och vi gjorde en plan för vad jag skulle skala bort och hur jag successivt skulle komma tillbaka.

– Jag hade tackat ja till så mycket att det inte gick ihop ens på pappret. För jag hade tyckt att det var ju idel roliga grejor – ”Antikrundan”, ”Husdrömmar”, ”Trädgårdstider” och ett väldigt gripande  program som hette ”Idag om ett år”. Jag noterade knappt att kroppen hade varnat. När jag börjar tappa hår är det en tydlig stressignal hos mig. 

– Dessutom hade min äldste son flyttat hemifrån. Kvar fanns en ensam nio­åring som behövde mat och sällskap. Min man och jag hade inte riktigt tänkt på hur mycket av familjens logistik som byggde på att vi var tre vuxna om att ta hand om den yngste. Det praktiska föll ihop som ett korthus.

Lämnade ”Husdrömmar”

Det blev ”Husdrömmar” som fick plockas bort ur ekvationen.

– Efteråt hade jag nästan lite svårt att titta på det. Det där var ju mitt program! säger Pernilla och skakar lite på huvudet åt sitt arbetsövermod.

Nu ligger ”skitåret” 2017 långt bakom henne och hon har återfått balansen. 

– Hoppas jag. Fast jag jobbar lika mycket nu som då. Men jag är äldre, jag ser till att sova mer, jag tränar, jag går hem tidigt från fester och kan till och med tacka nej till en fest. Det hände aldrig förr. Då tyckte jag bara att allt var kul.

Problem med håret hade Pernilla haft redan som ung. Hon drabbades av alopesia areata, fläckvis håravfall, i samband med att hennes pappa blev svårt sjuk. Under hennes tidiga tv-karriär fick frisörerna fixa med löshår för att dölja att delar av nacken var kal.

– Det var förfärligt när stora tussar lossnade. Tänk om jag skulle bli helt skallig? Då fick jag vända på det och tänka: Men det är ju ändå bara hår, inte världens undergång. Tappar jag allt så får jag väl ha hatt eller turban eller tatuera skallen eller hitta på något annat. Men efter fem år tillfrisknade jag igen. Stellan skojar om att det var för att jag träffade honom.

Två timmar hårfärgning innan hon släppte fram de gråa stråna

Att håret inte är så ”bara” blev hon påmind om i somras när hon berättade på Instagram att hon höll på att släppa fram sitt naturliga grå. 45 000 likes strömmade in. Tidningarna skrev.

– Jag fick mina första gråa strån­ tidigt och sedan dess har jag ägnat två timmar varannan lördag åt att färga håret. Jag har haft alla hårfärger. Så mycket tid och kemikalier! Min naturliga grå nyans är väldigt ljus. I starkt solsken ser jag ut som Vita frun, säger hon med ett av sina hjärtliga skratt.

Hon är inte särskilt lik ett spöke dock. Pernilla Månsson Colt verkar tillhöra den lilla skara som närmast blir snyggare med åren. Hon hade inte behövt gruva sig för att plötsligt se gammal ut när hon lät det grå ta över. Men längre tillbaks i karriären hade hon upplevt att tv-branschen var tuff för åldrande kvinnor. Det var då hon bestämde sig för att bredda sitt yrkesregister genom att bli producent och även kunna jobba bakom kameran.

– Då fanns ett starkt fokus på att föryngra. Nu är vi många kvinnor i min ålder som leder stora program och får fortsätta göra det vi alltid har gjort. Ur den synpunkten har det blivit mer jämlikt mellan kvinnor och män…

– … även om jag inte är helt hundra på att betalningen är helt jämlik, mumlar hon i mungipan.

Public service ska förstås tilltala både yngre och äldre. Men det är ett faktum att medelåldern ökar hos tv-publiken och den gillar att känna igen sig i både program och programledare. Då är det inte fel att vara Pernilla med hela svenska folket. I vilken hårfärg det vara må.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top