10 vanor som håller dig ung – forskaren tipsar: ”70 är det nya 50”

Det är många som oroar sig för sin hälsa när de blir äldre. Men faktum är att dagens pensionärer är mer aktiva och vitala än tidigare.

Ingemar Skoog, 70, är äldreforskare och seniorprofessor i psykiatri. Han hävdar bestämt att 70 är det nya 50. Förra året gav han ut boken med just den titeln: 70 är det nya 50 – Hur äldre är yngre än någonsin och hur du håller hjärnan och kroppen i form (Polaris).

– Den handlar om åldrandet och hur åldrandet har förändrats över tid. Ett positivt budskap är att det går att göra någonting åt åldrandet, säger Ingmar Skoog.

Enligt hans studier är äldre idag betydligt mer aktiva och vitala samt har bättre kondis, muskelstyrka och kognitiv förmåga än tidigare.

Läs även: Så ska du leva vid 60 – för att må bra vid 80

Nya siffror från SCB visar att sysselsättningen bland äldre har fördubblats under de senaste två decennierna. De som är mellan 65 och 74 år har gått från en sysselsättningsgrad på tio procent 2001 till 20 procent 2023. I åldersgruppen 75–89-åringar var sysselsättningsgraden sju procent 2023.

Ha en plan för pensionen

Men samtidigt visar andra studier att många oroar sig för försämrad hälsa när de åldras. Enligt en undersökning framtagen av Insight Intelligence tillsammans med Mälardalens universitet, Helsingborgs Stad, Stockholms stad och 60-plusbanken är mer än varannan person orolig för sin hälsa när de blir gamla. De äldsta är mer oroade (60 procent) än vad de yngsta är (47 procent).

– Det finns förstås ibland en fara för en del att gå i pension. Det kan bli som en enda lång semester. Man sover länge på morgonen, är hemma mer, rör på sig mindre, håller inte igång hjärnan, tappar sitt driv och börjar dricka mer alkohol. Saker som kan försämra ens hälsa. Men, med det sagt finns det mycket man kan göra för att åldras på ett bra sätt.

Ingmar Skoog menar att det är en god idé att ha en plan för sitt liv som senior.

Läs även: 100-åriga Irma gympar varje morgon: ”Det är viktigt att hålla igång”

– Tänk efter vad du vill göra efter att du blivit pensionär så att du har fortsatt struktur i livet. Vissa vill fortsätta jobba några dagar i veckan och bli hybridpensionärer eller jobbonärer, då man både tar ut pension och jobbar samtidigt.

– Andra kanske vill förverkliga en gammal dröm, som att starta ett litet kafé, resa eller kanske flytta. Jag känner en kvinna som startade bokförlag när hon var 62 och en annan som blev
skådespelare när hon gick i pension. Det är aldrig för sent! Att komma in i nya miljöer och göra annorlunda saker är stimulerande och motverkar för tidigt åldrande.

Det finns mycket du kan göra för att hålla dig ung i både kropp och knopp! Foto: Emelie Asplund

Håller sig ung med motion, kost och umgänge

Själv lever han som han lär. Förutom att jobba 30 procent på universitet i Göteborg håller han sig i form genom att promenera och springa, han har bland annat sprungit
Göteborgsvarvet.

– Jag ser till att springa en halvtimme var eller varannan dag och tar alltid trapporna, aldrig hissen. Och jag håller igång hjärnan genom att läsa och förkovra mig. Maten är också viktig, jag undviker alltför mycket kött och äter rikligt med grönsaker.

Läs även: Birgit, 80, springer en mil om dagen: ”Jag är nästan aldrig sjuk”

Han glömmer heller inte det sociala, en viktig komponent för att behålla hälsan.

– Jag träffar människor via jobbet och är även med i en WhatsApp-grupp. Om någon känner för en After Work kan man skriva det och alltid är det någon av de 30–40 personer som är med i gruppen som svarar att de vill ses.

10 knep som håller dig ung

1. Rör på dig

WHO rekommenderar att man gör minst 150–300 minuter i veckan av minst måttlig fysisk aktivitet, det vill säga aktivitet som ökar puls och andning. Det motsvarar en snabb promenad beroende på vilken kondition man har. Detta kan bytas ut mot 75–100 minuter i veckan av träning med hög intensitet, motsvarande träning som vi svettas av.

Gå promenader varje dag, dansa, jogga, cykla, ta trapporna istället för hissen, lek med barnbarnen.

2. Stärk musklerna

WHO rekommenderar att man minst två gånger i veckan gör muskelstärkande träning av alla kroppens större muskler. Dessutom är det viktigt att träna balansen minst tre gånger per vecka.

Gör smarta vardagsrörelser, som att låtsas sätta dig sex gånger innan du sätter dig på riktigt i stolen. När rumpan nästan är nere vid stolsdynan, reser du dig upp och repeterar. När du handlar, lyft matpåsen upp och ner några gånger innan du sätter ner påsen. Stå på ett ben när du borstar tänderna. Och gå gärna till ett gym och få ett träningsprogram anpassat för dig av en personlig tränare.

Läs även: 5 viktiga anledningar att styrketräna som äldre: “Det är aldrig för sent att börja”

3. Stimulera hjärnan

Precis som när det gäller träning av kroppen är det bra med allsidig hjärnträning.

Läs en bok, lyssna på musik, dansa, sjung i kör, spela instrument, gå på teater, ägna dig åt frågesport, träna på att memorera siffror, lägg pussel. Om du till exempel bara löser korsord tränar du bara en del av hjärnan, så gör gärna olika saker som utmanar fler delar av hjärnan.

4. Träffa vänner

Tio till femton procent av alla äldre känner sig ensamma, något som är kopplat till hälsorisker. Att vara ofrivilligt ensam är ett plågsamt tillstånd och faktiskt något av en folksjukdom. Även om du inte känner dig ensam är det viktigt att ha sociala kontakter. När du interagerar med andra tränas hjärnan.

Sök upp gamla ungdomsvänner, gå en kurs, ägna dig åt ideellt arbete, åk på en gruppresa.

5. Ha koll på din hörsel

Det finns risk att nedsatt hörsel ökar risken för demens och omgivningen kan tro att man är ointressad när man inte följer med i vad som sägs.

Om du märker att du börjar höra dåligt, sök hjälp via en hörselmottagning på sjukhuset eller direkt via en audionom. Hjärnan och hörseln hör ihop, därför är det bra med socialt umgänge och samtal med andra så att hörseln får jobba. Och har man redan hörapparat är det viktigt att använda den så mycket som möjligt av den vakna tiden.

Läs även: Ewa fick nytt liv med hörapparaten: “Helt otroligt”

6. Fortsatt vara nyfiken

Det är lätt att bli bekväm efter att man gått i pension, så utmana dig själv att våga prova nya saker.

Gå en kvällskurs, börja med en hobby, gör saker du alltid drömt om, lär dig något nytt, överraska dig själv.

7. Ät rätt

När vi blir äldre är det viktigt att få i sig protein eftersom musklerna tillbakabildas när vi åldras. Det är bättre med vegetabiliskt protein och kyckling än rött kött. Man ska även äta långsamma kolhydrater som bär, frukt, rotfrukter, fullkorn och baljväxter, och minska på snabba som socker och vitt mjöl.

Bra fetter är också viktiga, finns i nötter, (fet) fisk, skaldjur, frön, oljor och olivolja och undvik rött kött, bacon, smör, ost och grädde. Och ät ordentligt med grönsaker som broccoli, kål, bönor och gröna blad som spenat och ruccola.

8. Slarva inte med sömnen

Sömnen är viktigt under hela livet. Under djupsömnen rensas hjärnan från skadliga produkter via det så kallade glymfatiska systemet. Under drömsömnen (REM-sömnen) bearbetas och sorteras våra minnen och känslor.

Om du har svårt att sova och inget hjälper (som att sluta dricka kaffe tidigt på dagen och ha svalt och mörkt i sovrummet), ta hjälp av läkare eller psykolog.

Läs även: Sov bättre med beprövade huskurer

9. Ta det lugnt med alkoholen

När vi blir äldre tål vi ofta alkohol sämre men ett eller ett par glas är inte så farligt. Men på en samhällsnivå är det förstås så att ju mer befolkningen dricker, ju mer ökar alkoholskadorna, även hos äldre.

10. Tänk på hjärt- och kärlhälsan

Många människor har kärlsjukdomar som högt blodtryck, diabetes, höga kolesterolnivåer och hjärtflimmer utan att veta om det. Kolla därför regelbundet upp dina värden på din vårdcentral.

Scroll to Top