Vi har stämt möte med Bertil Schough på stadsteatern i Falkenberg. Det är en tid kvar till premiären när vi ses, men förberedelserna inför nyårsrevyn pågår för fullt och det filas och vässas på skämten.
– Naturligtvis har vi med något om Anna Kinberg Batra. Det går inte att undvika i år, säger Bertil med ett glatt skratt när han slår sig ner i en av fåtöljerna i salongen för en pratstund med Hemmets Journal.
Med ett ännu gladare skratt fortsätter han:
– Sedan har vi med ett nummer som en tjänsteman på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ringde och försökte stoppa. Det handlar om bärplockning och beredskap. Mer kan jag inte avslöja.
Läs även: Emma Hamberg: ”Jag vet att kärlek är dyrt, men det är värt allting”
Bertil Schough
Ålder: 69 år.
Familj: Hustrun Cecilia Rorsman Schough, 59. Döttrarna Matilda, 39, Lovisa, 37, Olivia, 33, och Lydia, 31. Sex barnbarn.
Bor: I hus i Falkenberg och Varberg, sommarställe i Östra Karup.
Gör: Revykung och grävmaskinist.

Bertil Schough har missat en enda föreställning
Premiären på årets upplaga av Falkenbergsrevyn Skruvat var traditionsenligt trettondagshelgen och missade ni den eller inte lyckats få tag i biljetterna till de följande 60 föreställningarna fram till den 21 mars så misströsta inte – Falkenbergsrevyn kommer att sändas i Sveriges Television senare i år liksom den har gjort de senaste åren.
Själv har Bertil bara missat en enda föreställning sedan starten för 38 år sedan. Hur det kan komma sig återkommer vi till.
Men först ska vi lära känna revykungen, fyrabarnspappan, multiinstrumentalisten och grävmaskinisten Bertil Schough, 69, lite närmare.
Hans väg in på teatertiljorna började när han, som musiklärare på en skola i Ullared, hade ett par elever som var med i en nyårsrevy som spelades i den lilla kyrkbyn Krogsered i Falkenbergs kommun.
Läs även: Amelia Adamo om sorgen efter Lucio: ”Jag kommer ingen vart”
Eleverna behövde hjälp med ett musiknummer i revyn och det ledde till att Bertil engagerade sig. 1987 var han själv med för första gången i revyn tillsammans med bland andra Magnus Wernersson, Falkenbergsrevyns vd och producent.
– Det blev tio roliga år i Krogsered, men samtidigt blev revyn större och större och vi växte ur lokalerna där. 1998 flyttade vi till Falkenbergs stadsteater som vi tog över helt för två år sedan.

Falkenbergsrevyn satte nytt rekord
Genom åren har skratten och de bitande skämten om de lokala hövdingarna i kommunhuset i Falkenberg avlöst varandra, men efterhand som revyn växte ytterligare med besökare långväga ifrån blev Falkenbergsrevyn en riksangelägenhet och de lokala skämten fick stryka på foten för skämt om riksdag och regering.
– Vi driver med allt som vi tycker är roligt i hela Sverige. Vi har till och med skämtat om saker som hänt i Norge, berättar Bertil.
Många har sett Falkenbergsrevyn och Bertil, som trakterar såväl gitarr, piano, fiol, dragspel, kontrabas, slagverk och blockflöjt under föreställningarna och i flera fall dessutom samtidigt, genom åren.
Läs även: Lars vågade skaffa valp efter 80: ”Någon jag kan krama om och prata med”
Förra året blev ett rekordår med över 27 500 besökare. När revyn i början av juni sändes i SVT fylldes antalet som sett den på med ytterligare några hundra tusen. Därför var det inte förvånande att biljetterna till årets föreställning gick åt som smör i oktobersolens sken när de släpptes i höstas.
– Det är helt fantastiskt att så många vill komma och se oss. Och väldigt roligt.

Uppträdde dagen efter fruns död
Bertil beräknar själv att det har blivit närmare 1900 föreställningar för hans del sedan starten i Krogsered. Under alla år har han bara missat en enda föreställning. Även under perioden när hans tidigare hustru Carin var svårt sjuk i bröstcancer gick han upp varje kväll på scen för att roa sin publik.
– Teatern och våra fyra döttrar blev min räddning under den svåra perioden. Jag stöttades av alla här på Falkenbergsrevyn och när jag gick upp på scen var det som jag kunde gå över i min revyroll och släppa verkligheten för en stund.
Den dag han missade en föreställning var samma dag 2009 som Carin dog.
– Men kvällen därpå kom jag till teatern som vanligt. Jag grät i bilen dit, gick in genom dörrarna och tog på mig rollen att roa publiken, och åkte sedan hem och fortsatte gråta.
Läs även: Pia Salming om sorgen och saknaden efter Börje: ”Vi var själsfränder”

Framgånsrika döttrar
Bertil beskriver åren under Carins sjukdom och tiden efter hennes död som en svår prövning. Han oroade sig för framtiden och hur han ensam skulle kunna ta hand om deras fyra döttrar som då var i åldern 14–20 år.
– Jag drack för mycket vin under en period och det ledde till att jag slutade helt med alkohol.
Återigen var det Falkenbergsrevyn som räddade honom. Möjligheten att gå in i rollen som revy-Bertil istället för änkemans-Bertil gav en stunds tankeflykt och återhämtning.
Han kunde också ta aktiv del i döttrarnas utbildning och utveckling. Tre av dem har blivit duktiga fotbollsspelare på elitnivå, med Olivia Schough som den mest kända av dem. Hon har spelat i landslaget i många år och i höstas vann hon Damallsvenskan med FC Rosengård.
– Jag åker ner till Malmö så ofta jag har möjlighet för att se hennes hemmamatcher, berättar han.
Läs även: Ludmila Engquist: ”Skulle jag vara älskad om jag inte presterade?”

Bertil Schough blev kär i sin läkare
För nio år sedan träffade Bertil kärleken på nytt. Men det skulle dröja åtta år innan han vågade fria till henne. Kvinnan han förälskat sig i var hans hjärtläkare.
– Jag har haft hjärtflimmer sedan jag var 40 år och gått på regelbundna kontroller. Den här gången hade min gamla läkare slutat och jag hade fått en ny kvinnlig istället.
Efter att Bertil gått igenom ultraljudsundersökningen gick Cecilia Rorsman, som läkaren hette, ut ur undersökningsrummet.
– Oj, vilken pudding! sa jag till sköterskan. Hon blev riktigt förnärmad och snäste åt mig att så kan man väl inte säga.

Bertil och Cecilia gifte sig 2023
Det ledde i alla fall till att Bertil skickade ett par biljetter till Falkenbergsrevyn till sin hjärtläkare. Det fortsatte han med år efter år tills han en dag inte stod ut längre.
– Jag skrev ett sms att jag måste få träffa henne omedelbart, annars dör jag. Som min läkare kände hon väl ett visst ansvar för mitt liv.
Men det skulle dröja fyra dagar innan hon svarade och under tiden trodde Bertil att han gjort bort sig kapitalt.
Till slut kom ett positivt svar. Första riktiga dejten mellan dem var den 5:e maj 2022.
– Sedan den dagen har det varit vi. Vi gifte oss på dagen ett år senare, säger Bertil och lägger armen om sin hustru i soffan hemma i deras hus dit vi förflyttat oss från Stadsteatern.
Läs även: Måns Möller: ”Viggo är min stora livsglädje”
Inte förälskad i revy-Bertil
Cecilia visste faktiskt inte vem Bertil var när de träffades första gången. Hon har aldrig varit intresserad av revyer.
– Jag fick naturligtvis veta vem han var av mina arbetskollegor när han kom till sjukhuset. Men jag hade aldrig sett honom uppträda eller hört talas om honom tidigare.
Fortfarande är det mycket sällan hon besöker Falkenbergsrevyn.
– Det var inte revy-Bertil jag blev förälskad i. Det var den andre Bertil, säger hon med ett leende.
– Vi är så oerhört lyckliga. Cecilia är mitt livselixir, säger han.
Läs även: Maja förlorade sin son: ”Jag måste leta efter det vackra för att inte drunkna i det mörka”
Jobbar även som grävmaskinist
Men vem är då grävmaskinisten Bertil? Jo, Bertil jobbar faktiskt fortfarande också med att gräva diken, flytta asfalt och skotta snö.
– Jag jobbar ungefär 40 procent som grävmaskinist och 60 som revyartist.
Till vår intervju kom han direkt från Slöinge där han tidigare på dagen kört asfalt.
– Det har hänt att jag kommit direkt till Falkenbergsrevyn efter att ha skottat snö några timmar för att efter föreställningen fortsätta
med snöskottningen halva natten.
– Jag gjorde en ADHD-undersökning för några år sedan, fortsätter han med ett hjärtligt skratt. Läkaren sa att jag inte hade ADHD, men att jag låg på gränsen.