Natasia blev gravid en månad efter makens död: “Martin lever vidare i vårt barn”

Det unga paret Natasia och Martin såg fram emot att bilda familj. Men så fick Martin cancer och livet vände tvärt. Två dagar efter Martins död är Natasia på fertilitetskliniken för att försöka bli gravid. – Martins sista önskan var att få ett barn.

Det är första träffen för kvinnorna i mammagruppen och deras barn. Natasia Styrk Baasch har sett fram emot att träffa andra nyblivna mammor med bebisar i samma ålder som lille Konrad. Samtalet kommer snart in på relationer och de konflikter som kan uppstå efter att man blivit förälder. Men det vet Natasia inget om, för hon är ensam.

De andra mammorna pratar också om att något av det jobbigaste med att bli mamma är att man måste åsidosätta sina egna behov. Det vet Natasia allt om, för det var så hennes liv var redan två år innan hon blev mamma. När hennes man var dödssjuk i cancer.

Natasia Styrk Baasch

Ålder: 29 år.
Familj: Sonen Konrad.
Bor: Vanløse i Danmark.
Gör: Mammaledig, pedagog.

De pratar om att man som nybliven mamma ofta kan vara orolig och vakna mitt i natten för att kolla om barnet fortfarande andas. Natasia gjorde samma sak med sin man Martin. Speciellt på slutet, då hon visste att han snart skulle lämna.

– Min man var obotligt sjuk i två år. Det var svårt. Lika svårt som det var att förlora honom. Visst kan det vara jobbigt när Konrad inte sover på natten. Men han är frisk och mår bra. När Martin inte sov på natten var det på grund av smärta för att han hade cancer. Jag har varit i så många jobbiga situationer med min sjuke man. Jag har varit så orolig. Det sätter saker i perspektiv, säger hon.


LÄS ÄVEN: Git bakade sig ur sorgen efter makens död: “Man måste våga ta nya steg för att hitta lyckan igen”


Martin drabbades av cancer

Martin och Natasia träffades på jobbet. Hon gjorde praktik som pedagog på inrättningen där han var assistent. Det började som en vänskap som ledde till en stormande förälskelse och sedan till glödande kärlek. Även om det tog lite tid.

– Vi hade en särskild kemi, redan från starten. Men det tog ett tag för Martin att erkänna att han hade känslor för mig, även om alla runt omkring honom kunde se att han var upp över öronen förälskad i mig.

När de hade varit tillsammans i ett år började de prata om att bli föräldrar, och efter en tid blir Natasia gravid. Men tio veckor in i graviditeten fick hon ont i magen och gjorde en ultraljudsundersökning. Fostret var inte livsdugligt. Ungefär samtidigt blir Martins ljumskproblem värre. Han undersöks för bråck eftersom han har en utbuktning i ljumsken. Men i stället upptäcker man att han har cancer. Han är bara 25 år gammal, och tillåter sig inte att stanna upp, inte än.

– Martin fortsatte att gå ut på kvällarna, trots att han var sjuk. Han gillade att festa och vara festens medelpunkt. Han kunde prata med alla och få folk att känna sig bekväma. Men vårt förhållande förändrades. Förut umgicks vi mycket med våra vänner, och plötsligt fanns vi där för varandra, på riktigt. Jag tvingas göra en abort samtidigt som Martin har fått en cancerdiagnos.

Tumören är över tio centimeter. Han genomgår en cellgiftsbehandling och inte långt därefter opereras han. Tumören avlägsnas och han får en bäckenprotes och en ny höft.


LÄS ÄVEN: Sambon Alice om sorgen efter Sven Melander: “Han gav mig de bästa åren i mitt liv”


Natasia blev gravid en månad efter makens död:
Konrad är inget substitut för Martin, men han har varit ett ljus i mörkret för mamma Natasia.

Paret drömde om att få barn

Läkarna rekommenderar Martin att frysa ner sperma så att paret har möjlighet att få barn vid ett senare tillfälle. Det visar sig att cancern redan har skadat Martins spermiekvalitet, ändå låter de frysa ner två portioner.

– Trots att Martin var sjuk pratade vi ändå om vår dröm om att bli föräldrar. Vi funderade på om vi skulle göra det nu eller om vi skulle vänta. Och tänk om han plötsligt inte fanns där längre, säger Natasia. Skulle jag göra det utan honom?

Operationen gick bra och eftersom paret tror att Martin snart kommer att återhämta sig kontaktade de en fertilitetsklinik för att undersöka sina chanser att bli föräldrar. Men det tog lång tid innan de får en tid, och när det äntligen händer har cancern spridit sig. De bestämmer sig för att lägga babyprojektet på hyllan ett tag. I stället påbörjar Martin ännu en lång behandling.


LÄS ÄVEN: 12-årige Philip dog av plötsligt hjärtstopp: “Han ville alltid vara en bra kompis”


– Vi har några tuffa samtal. Vi pratar bland annat om att han kanske kommer att dö. Och att det skulle vara jobbigt att veta att han ska dö medan vår bebis växer i min mage. Det skulle göra det svårare att acceptera att han ska gå bort. Eftersom vi väljer att skjuta upp fertilitetsbehandlingen skriver Martin under på att jag får använda hans sperma, säger Natasia.

Efter ett år med cancer väljer paret att påbörja behandlingen. Natasia får hormoner, hon får ut ägg och sedan tinar de sperman så att de kan göra en konstgjord befruktning. Det finns sju ägg och ett av dem sätts in trots spermiernas låga kvalitet. Natasia blir inte gravid. Och så står de plötsligt inför en ny utmaning.

– Coronapandemin sprids över världen och Danmark stängs ner i en lockdown. Det innebär att vi inte kan fortsätta med nästa fertilitetsbehandling. Jag får panik eftersom Martin bara blir sämre och sämre. Fram till nu har han faktiskt mått okej med tanke på att han varit sjuk och under behandling, säger Natasia.

Natasia blev gravid en månad efter makens död:
Natasia pratar om Martin hela tiden med Konrad.

Martins tillstånd försämrades

Paret får ett löfte att kliniken ska ta in dem för en ny fertilitetsbehandling så fort de öppnar upp.

– Som överenskommet ringer jag fertilitetskliniken den dagen jag får mens. Samtidigt har Martin blivit inlagd på en palliativ avdelning för att få smärtlindring och vård i livets slutskede. Den kommande tiden går jag mellan fertilitetsbehandlingar och att vara med Martin på den palliativa avdelningen.

Vid det här laget vet Martin och Natasia vartåt det lutar. Martins prognos ser inte bra ut. Martin friar till Natasia och paret gifter sig. Det är viktigt för dem att gifta sig medan Martin fortfarande själv kan gå upp till Rådhuset. De har familjen med sig som vittnen och när de kommer ut från Rådhuset står alla deras vänner redo att överraska dem.

På grund av coronapandemin måste de firas på behörigt avstånd. Familj och vänner har ordnat en festlig hyllning till det nygifta paret. Riset haglar som sig bör, gästerna dyker upp med flaggor och blommor – och några av vännerna har som en gest till sin cancerdrabbade vän rakat sina huvuden inför bröllopet.


LÄS ÄVEN: 8-åriga Frida räddade sin mamma med HLR – hade lärt sig av barnprogram


– Det var en vacker dag, minns Natasia. Det tar inte lång tid efter bröllopet innan Martin blir riktigt sjuk. Döden är oundviklig.

På dödsbädden berättar Martin och Natasia för den närmaste familjen att de har gjort en fertilitetsbehandling. De planerar också Martins begravning.

– Vi hade några jobbiga men nödvändiga samtal. Hans familj blev så rörd när vi berättade om den tidigare graviditeten och vår fertilitetsutredning. De var lite chockade och ledsna över att vi inte hade sagt något tidigare, även om de förstod att vi inte ville oroa dem ytterligare. De var glada, men det var samtidigt svårt att relatera till att Martin, som höll på att dö, kanske skulle bli pappa. Men de stöttade oss, säger hon.

Natasia blev gravid en månad efter makens död:
Natasia var bara 27 år när hon blev änka. Konrad kom till kort tid därefter.

Var inte redo att bli gravid

Natasia gjorde en ultraljudsundersökning för att se om det finns några ägg att ta ut. De hittar 16 ägg, och Natasia berättar det för Martin som blir glad.

– Han säger att han hoppas att det går vägen, för min skull. Och att han är säker på att det kommer att lyckas den här gången. Det är sista dagen han är vaken.

Egentligen måste Natasia åka till fertilitetskliniken inom de närmaste dagarna för att komma överens om när hon ska göra en ägguttagning. Men hon kan inte lämna Martin. Hon vill finnas där när han tar sitt sista andetag. Två dagar går och sedan somnar Martin in. Elva dagar före hans 28-årsdag och efter nästan två års sjukdom.

– Jag visste att han skulle dö. Varje dag tänkte jag, är det idag det händer? Men när det hände var jag ändå helt i chock. Jag åker ändå till fertilitetskliniken. Där möts jag av en helt underbar kvinna och jag berättar för henne att Martin har gått bort. Jag bryter ihop fullständigt, säger Natasia.

De tog ut ett antal ägg som befruktas med Martins sperma två dagar efter hans bortgång.

– Jag tror verkligen att det fanns en mening med att det skedde där och då.


LÄS ÄVEN: Svåra olyckan förändrade livet för Janne: ”Nu vågar jag visa mina känslor”


Men Natasia väljer ändå att låta frysa ner de befruktade äggen eftersom hon inte är redo att bli gravid än.

Det finns något mycket viktigare att klara av, nämligen Martins begravning.

– Det var en otroligt vacker begravning. Det var en regnig dag och Martin älskade regn. På grund av coronarestriktionerna hade vi gjort en lista över de gäster som fick komma in i kyrkan. Det var otroligt mycket blommor och utanför kyrkan stod det fullt med folk. När kistan skulle bäras ut ur kyrkan skingrades molnen och solen sken ner på oss.

Efteråt samlades alla nära och kära, hade trevligt och mindes Martin tillsammans.

– Det var så skönt att vi kunde göra det. Det var det han hade velat. Martin ville inte att folk skulle vara ledsna. På kvällen åkte jag hem till Martins familj och vi lät dagen klinga ut tillsammans. Visst var det otroligt jobbigt, men det var också väldigt vackert.

Natasia blev gravid en månad efter makens död:
När Konrad blir större ska han få en minnesbok om sin pappa.

Kunde se fram emot att bli mamma

En månad efter att Martin har somnat in tinas det befruktade ägget upp och Natasia blir gravid.

Hon är glad och förvånad, men fortfarande i chock och djup sorg över Martins död.

– Jag förväntade mig inte att jag skulle bli gravid eftersom min kropp var så stressad. Men det gav mig ljus i mörkret. Jag hade inte klarat det om vardagen bara bestod av att gå upp på morgonen, gå till jobbet och sedan komma hem själv till en tyst och tom lägenhet. Nu kunde jag i stället se fram emot att bli mamma till vårt barn.

Och när det gäller barnet så är det en sak som är särskilt viktig för Natasia.

– Vår son ersätter inte Martin. Det skulle han aldrig kunna göra. Men han har varit en stor hjälp för mig. Särskilt eftersom Martin så gärna ville ha barn. Han ville ha något av sig själv som levde kvar.

Nyheten väckte glädje på flera håll under sorgen efter Martin. Martins föräldrar hade förlorat sin son. Nu väntade de barnbarn.

– Jag har fått stöd och uppbackning från de flesta, men jag har också fått lite kommentarer från tidigare vänner om varför jag inte bara hittade någon annan att skaffa barn med. Men jag och Martin valde ju inte att skiljas åt. Tvärtom, vi valde att skaffa barn tillsammans. Den önskan försvann inte. Jag ville ha Martin som pappa till mitt barn. Men från den dagen vi började med fertilitetsbehandlingen så förhöll vi oss båda till det faktum att jag möjligtvis skulle bli ensam med vårt barn. Vi visste vad vi gjorde under hela processen, säger Natasia.


LÄS ÄVEN: Kersti var 5 år när hon fick veta sanningen om mamman: “Mitt livs trauma”


Pratar mycket om Konrads pappa

Den 10 mars 2021 föds Konrad. Martin och Natasias kärleksbarn. Natasia pratar mycket om hans pappa. Konrad följer också med till graven då och då.

– Vi pratar om att gå till pappa och säga hej. Jag vill att det ska vara fint där med massor av färska blommor, och till jul blir det även julpynt. Jag står inte och sörjer Martin där. Men den platsen är en del av Konrads liv.

Martin hade med sig en nalle under cellgiftsbehandlingar och operationer. Den leker Konrad med nu. Han leker också med sin pappas gamla leksaker när de är hemma hos Konrads farmor, så Martin är fortfarande närvarande på många sätt.

– Konrad hör mycket om sin pappa. Vi pratar hela tiden om Martin i familjen. Konrad kommer att lära känna honom genom oss andra, säger hon.

Natasia gör också en minnesbok där personer som kände Martin har skrivit några rader om honom. Den ska Konrad få när han är stor nog att förstå allt. Kanske till konfirmationen.

Men hur ser framtiden ut i övrigt?

– Jag har ett ägg till i frysen, men … Martin har alltid sagt att han skulle vilja att jag träffade en ny man. Han ville att jag skulle gå vidare, hitta en ny partner och få barn med honom. För övrigt kan jag inte heller tänka mig att vara ensam med två barn, säger Natasia.

Det råder ingen tvekan om att Martin är hennes drömman, men hon vill ändå träffa någon ny en vacker dag.

– Jag är inte redo att träffa någon ny än, men när det händer måste det vara någon som kan acceptera att jag bär min vigselring och att det finns bilder på Martin i vårt gemensamma hem. Han måste förstå att jag redan har en svärfamilj som är både min och vårt barns familj, och att jag har varit gift och fått barn med mitt livs stora kärlek.

Scroll to Top