8-åriga Frida räddade sin mamma med HLR – hade lärt sig av barnprogram

När Jessica Kovac plötsligt låg livlös i favoritfåtöljen hemma i Kristianstad var goda råd dyra. Tack och lov fanns både hennes man Zdenko och dottern Frida nära till hands. Medan Zdenko pratade med Räddningstjänsten gjorde 8-åriga dottern hjärt-lungräddning.

Jessica Kovac kramar om sin dotter Frida och sin man Zdenko hemma i vardagsrummet i Kristianstad och njuter av varje sekund.

– De är mina hjältar, säger hon. Om de inte funnits där när det hände hade jag inte suttit här i dag.

Jessica drabbades förra vintern av plötsligt hjärtstopp och var kliniskt död i hela 21 minuter. Tack vare sin 8-åriga dotters och sin mans kunskaper i hjärt-lungräddning, HLR, klarade hon inte bara livhanken – hon klarade sig dessutom från allvarliga hjärnskador.

– De höll igång syresättningen av min hjärna när mitt hjärta inte slog och när jag inte kunde andas, säger hon och trycker sina hjältar närmare intill sig i soffan.


LÄS ÄVEN: Anette kollapsade under julmiddagen: ”Jag hade stressat sönder mitt hjärta”


Det var precis här i vardagsrummet hemma hos familjen Kovac som dramat utspelade sig den 13 januari 2022. Jessica och Zdenko hade precis slagit sig ner i soffgruppen på kvällen för att koppla av efter en lång arbetsdag.

– Jag satt i soffan och skulle se öppningsmatchen i handbolls-EM mellan Bosnien och Sverige. Jessica satt i fåtöljen bredvid mig och tittade i sin Ipod och Frida satt i köket och drack varm choklad som Jessica gjort till henne när de kom hem från hennes karateträning.

Det är en öppen planlösning i deras lägenhet vid Helge å och från köksbordet kunde Frida se både sin mamma och pappa i vardagsrummet.

Frida Kovac

Ålder: 8 år.
Familj: Mamma Jessica, 49 år, och pappa Zdenko, 49.
Bor: I lägenhet i Kristianstad.
Gör: Studerande.

Hittade ingen puls

Sveriges och Bosniens nationalsånger hade knappt spelats färdigt när Zdenko upptäckte att det var något som inte stämde.

– Jessicas huvud nickade plötsligt till och hakan sjönk ner mot bröstet. Samtidigt kom det ett snarkande ljud från henne, berättar Zdenko.

Han reste sig snabbt och lutade sig fram mot Jessica. Han såg att hon var livlös och förstod att det var en fråga om liv eller död.

Först kontrollerade han att hennes andningsvägar var fria och att hon inte svalt tungan eftersom det kom rosslande ljud från hennes bröst som om hon försökte andas men inte kunde det.


LÄS ÄVEN: Brustet hjärta är en allvarlig sjukdom – som främst drabbar kvinnor


Sedan kände han efter hennes puls men hittade ingen.

– Jag försökte dra ner henne från fåtöljen men det gick inte så jag började göra hjärtkompressioner med en hand samtidigt som jag höll den andra som stöd bakom hennes rygg eftersom fåtöljen var mjuk.

Frida såg vad som hände från köket och blev vettskrämd.

– Mamma får inte dö, skrek jag och sedan sprang jag till fåtöljen för att hjälpa pappa.

Familjen Kovac, pappa Zdenko, mamma Jessica och Frida bor nära Helge å i Kristianstad. Foto: Per-Ola Ohlsson

Lärde sig hjärt-lungräddning av barnprogram

Medan Frida och hennes pappa gemensamt gav Jessica bröstkompressioner ringde han 112 och larmade ambulans.

– Jag kunde trycka på mammas bröst med båda mina händer men pappa bara med en. Därför blev det ändå som om en vuxen hade gjort det, säger Frida.

Frida har sett hur man gör hjärt-lungräddning på barnprogrammet Lilla Brandstyrkan på SVT och hennes pappa har gått flera HLR-kurser på sin arbetsplats. De visste därför att det var viktigt att man gör 30 bröstkompressioner på en livlös person och att det följs av ett par inblåsningar innan man gör ytterligare 30 kompressioner.

– Jag gjorde både kompressioner och inblåsningar. Frida hjälpte mig några minuter med kompressionerna men sedan sa jag till henne att springa och öppna så att
ambulanspersonalen kunde komma in, berättar Zdenko.

Under tiden som han höll på med HLR höll han direktkontakt med larmoperatören så han visste när ambulansen närmade sig.

– Frida öppnade ytterdörren och sprang sedan ner till bottenvåningen för att släppa in ambulanspersonalen i trappan.

Räddningstjänsten fick igång hjärtat i ambulansen

När räddningstjänstens personal kom in tog de över återupplivningsförsöken och kopplade en defibrillator till Jessicas bröst. De försökte få igång henne två gånger utan att lyckas och körde sedan henne i ilfart till Centralsjukhuset i Kristianstad.

– De gjorde ytterligare tre försök med hjärtstartaren i ambulansen. På det tredje försöket fick jag tillbaka medvetandet men det har jag inga som helst minnen av. Jag kommer inte ihåg någonting från dagen när det hände och de följande två veckorna, säger Jessica.

Dagen efter hjärtstoppet fördes Jessica till universitetssjukhuset i Lund för mer omfattande undersökningar.


LÄS ÄVEN: Ett enkelt ingrepp fick stopp på Jennys hjärtflimmer: ”Nu får jag leva fullt ut igen”


Hon vårdades där i ett par veckor och fick bland annat en pacemaker inopererad.

– Den första minnesbilden jag har efter hjärtstoppet är när Frida och Zdenko hälsade på mig i Lund. Jag minns att Frida satt i Zdenkos knä och att hon var rädd för mig, berättar Jessica.

– Jag var inte rädd för mamma, förklarar Frida. Men jag tyckte det var läskigt med alla slangar som var kopplade till henne och jag var rädd för att hennes hjärta skulle stanna igen.

Som belöning för sin insats fick Frida spel, pussel och pyssellåda från Kärnan. Foto: Per-Ola Ohlsson

Hjärtstoppet orsakades av sarkoidos

Undersökningarna visade att Jessicas plötsliga hjärtstopp orsakades av en inflammation i hjärtat, sarkoidos. Hon får idag bland annat cellgift i låga doser och hjärtmediciner och efter de sammanlagt tre veckornas sjukhusvård har hon inte behövt söka vård igen.

– Min pacemaker har inte behövt komma till användning. Tack och lov, säger hon.

Det kom aldrig några varningstecken före hennes plötsliga hjärtstopp men Jessica hade ett halvår tidigare drabbats av hjärtsvikt och var under utredning inom vården.

– Men jag kände mig helt frisk dagarna innan det hände. Kanske har jag ändå haft en föraning om något eftersom jag tydligen ska ha sagt konstiga saker som att ”du får ta hand om vår dotter om det skulle hända mig något” till Zdenko. Det är dock inget jag minns att jag sagt.

Jessica klarade sig utan hjärnskador

När Hemmets Journal hälsar på hemma hos familjen Kovac märks det inte på Jessica vilket drama hon har gått igenom.

– Jag lider fortfarande av hjärntrötthet men jag ska bli helt återställd. Enligt läkarna klarade jag mig utan hjärnskador tack vare Fridas och Zdenkos insatser, berättar Jessica som kunnat återgå till jobbet som processutvecklare på Södra skogsägarna på 75 procent.

Normalt brukar Hemmets Journal låta våra läsare tacka sina hjältar med blommor eller ett litet smycke men i det här fallet tyckte vi det passade bättre med saker som uppskattas mer av en 8-årig flicka. Därför ordnade vi så att Jessica kunde tacka sin lilla hjälte med spel, pussel, en pyssellåda och en bok från Kärnan.

– Det var tur att du såg just det tv-programmet på Barnkanalen så du visste vad du skulle göra, säger Jessica och ger sin dotter en puss på kinden samtidigt som hon packar upp paketen.


LÄS ÄVEN: Thomas Ravelli och Anna Windewall räddade livlös man: ”Utan vår hjälp hade han inte överlevt”


Scroll to Top