Thomas Ravelli och Anna Windewall räddade livlös man: “Utan vår hjälp hade han inte överlevt”

Det blev ett dramatiskt slut på barnkalaset. En äldre man som skulle gratulera födelsedagsbarnet fick plötsligt hjärtstopp. Grannarna Thomas Ravelli och Anna Windevall lyckades få liv i mannen. – Utan vår hjälp hade han inte överlevt, säger Thomas.

Det är en uppsluppen stämning mellan före detta fotbollsmålvakten Thomas Ravelli och Anna Windevall. Trots att de bott i samma område i många år har de först nu lärt känna varandra – på grund av den händelse som inträffade den 28 augusti då de tillsammans räddade livet på en man.

Det var en söndag morgon då Thomas fru Cathrine och dotter Josefine gav sig ut i skogen för en löprunda. Thomas åt en sen frukost och funderade på om han själv skulle haka på men för ovanlighetens skull bestämde han sig för att i stället gå en promenad lite senare.

– Jag tog en helt ny promenadväg och gav mig ut en helt annan tid än jag brukade, säger Thomas när vi slagit oss ner på ett fik i centrala Mölnlycke.

Anna var vid samma tidpunkt på väg för att hämta upp sin yngste son som var på barnkalas hos en granne.

– De flesta föräldrarna hade redan hämtat sina barn medan min son och någon mer inte ville gå hem än så vi blev kvar ett tag, säger Anna och berättar hur det kom ett äldre par till huset som också skulle gratta födelsedagsbarnet.

Thomas Ravelli

Ålder: 63 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Mölnlycke.
Gör: Föreläsare och företagare.

Mannen drabbades av plötsligt hjärtstopp

Anna berättar att det äldre paret gick till baksidan och snart därefter hörde hon någon som ropade ”Han ramlade”.

– Jag trodde först att det var något av barnen som hade ramlat, men när vi rusade till baksidan såg vi att det var den äldre mannen som låg där. Han såg helt livlös ut, säger Anna.

Hon tog hjälp av de andra föräldrarna för att få upp mannen från gräsmattan till altanen för att få ett hårt underlag. De kollade både andning och puls, men kände inget alls.

– Jag trodde att han var död. Men jag såg på hans fru som såg jätteorolig ut och jag kände så starkt hur de hörde ihop och liksom inte var klara med varandra.

– Min son som blev vittne till dramat tyckte att jag ”pussade” den gamle mannen för mycket, berättar Anna med ett skratt. Foto: Frida Funemyr

Thomas hade hjärtstartare hemma

Innan Anna satte i gång med hjärt-lungräddning frågade hon om någon kunde få tag på en hjärtstartare. En kille satte sig på en cykel för att leta efter en hjärtstartare i närheten.

Thomas berättar att när han var ute på sin promenad såg han en panikslagen cyklist passera i ilfart.

– Jag frågade killen vad som stod på och han berättade att han behövde en hjärtstartare fort. Eftersom jag är ambassadör i Hjärtuppropet hade jag märkligt nog en hemma hos mig, berättar Thomas som ringde till sin fru som bara någon minut senare lämnade över hjärtstartaren.


LÄS ÄVEN: Lisas man räddade henne när hon fick hjärtstillestånd: ”20 minuter tidigare var jag ensam i bilen”


Thomas rusade med hjärtstartaren mot huset och där på altanen såg han en man utan livstecken och Anna som var i full gång med hjärt-lungräddning (HLR).

– Tillsammans gav vi mannen stötar med hjärtstartaren varvat med hjärtmassage. Vi hann upprepa detta ungefär tre gånger. Därefter kom en granne som är läkare och tog över.

Anna Windevall

Ålder: 44 år
Familj: Make och tre barn.
Bor: Mölnlycke.
Gör: Civilingenjör.

Ambulanspersonalen fick i gång pulsen

En kort stund senare kom ambulans, brandkår och polis. Ambulanspersonalen anslöt EKG och kopplade in sin egen hjärtstartare. De gav honom även en spruta som skulle stabilisera det flimrande hjärtat så att det inte blev så känsligt för elektriska impulser.

– Men innan han lyftes upp på båren och fördes i väg i ambulansen hann de få i gång någon slags puls, mannen började andas och rossla, berättar Thomas som trots det inte trodde mannen skulle överleva.

Både Anna och Thomas agerade automatiskt, men de är överens om att de kanske inte hade varit lika rådiga och närvarande om det var en av deras anhöriga som de skulle försöka återuppliva.

Någon dag senare fick de en bild skickad till sig, där mannen sitter med en kaffekopp i handen på en sjukhussäng.

– Han såg jättepigg ut! Det var såklart underbart att se, säger Thomas och berättar att sjukvårdsutbildade berättat för dem att mannen aldrig hade överlevt utan deras hjärt-lungräddning och hjärtstartare.

– Sedan jag opererade hjärtat och blev ambassadör för Hjärtuppropet har jag en hjärtstartare hemma, säger Thomas. Foto: Frida Funemyr

Thomas Ravelli är opererad för hjärtfel

Det blev en traumatisk upplevelse med ett gott slut. Barnen hade sprungit upp på husets övervåning och kikat genom fönstret. Sedan frågade Annas son om hon verkligen trodde att det var okej för pappa att hon hade pussat den där mannen så många gånger.

– Ändå lite gulligt sagt, säger Anna och båda skrattar. Thomas fortsätter:

– Slumpen är helt klart inte en tillfällighet, det känns väldigt konstigt. Jag gick en ovanlig väg, jag gick fortare än normalt, jag var precis i korsningen när killen cyklade förbi och jag hade en hjärtstartare hemma.

Thomas är själv hjärtopererad. Det var i samband med hans medverkan i Let’s dance för ett par år sedan som man i en hälsokontroll genomförde ett ultraljud av hjärtat.


LÄS ÄVEN: Jonas föll livlös till marken efter vinterbadet – vaknade på sjukhus 3 dagar senare


– Jag hade ju tidigare varit med i både Superstars och Mästarnas mästare utan att man upptäckt något som helst hjärtfel, men nu hittade man läckage i två av mina hjärtklaffar. Detta behövdes åtgärdas och i augusti 2021 opererades jag. Jag har numera en kalvklaff, säger Thomas och berättar att går man för länge med läckage i hjärtat blir det till slut förstorat och dess förmåga försämras.

Thomas väg tillbaka har varit lång och han blev till en början helt slut bara av att gå ett varv runt huset. Han säger att han förmodligen aldrig kommer vara i den form han en gång varit i och tar nu blodförtunnande mediciner. Han är i dag ambassadör för organisationen Hjärtuppropet vilket inneburit att hela hans familj gått en kurs i hjärt-lungräddning och dessutom införskaffat en hjärtstartare till hemmet.

Ambassadör för Hjärtuppropet

Organisationen Hjärtuppropet arbetar för att kunna rädda fler liv i samband med hjärtstopp.

– Det är ett försök till att få hjärtstartare mer tillgängliga. Det är till exempel jag, Carola, Lasse Kronér och Sarah Sjöström som är med i organisationen och ska vara ambassadörer som påtalar vikten av detta. Numera finns hjärtstartare uppsatta i skolor, bibliotek och kontor – byggnader som under många av dygnets timmar står låsta. Nio av tio hjärtstartare är inte tillgängliga när man behöver dem. Det är ju otroligt irriterande, utbrister Thomas.

Han menar vidare att man inte kan få igång ett hjärta utan hjärtstartare, därför borde ju till exempel varje bostadsförening ha tillgång till en.

– Jag kan också tipsa om att man bör ladda ner en app, som till exempel Rädda hjärtat så att man alltid kan se var närmaste hjärtstartare finns, säger Anna.

Thomas anser även att det borde vara obligatoriskt i skolan att en gång om året repetera för eleverna hur en hjärt-lungräddning går till.

– Det är så många som dör på grund av att folk inte kan HLR, konstaterar Thomas.

En serie lyckliga omständigheter gjorde att Thomas och Anna kunde rädda mannens liv. Foto: Frida Funemyr

Gör så här om någon drabbas av hjärtstopp

Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte pumpa blod till hjärnan. Efter bara några minuter drabbas kroppens viktiga organ av syrebrist. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst. Genom att lära dig hjärt-lungräddning (HLR) kan du rädda liv.

  1. Ring 112 och berätta var du är och vad som har hänt.
  2. Starta hjärt-lungräddning omedelbart med 30 bröstkompressioner och två inblåsningar för att skapa blodcirkulation, fortsätt tills vårdpersonal anländer. Larmoperatören ger instruktioner hur du ska göra.
  3. Utför hjärt-lungräddning för att skapa blodcirkulation på den drabbade tills vårdpersonal anländer.
  4. Använd en hjärtstartare om du har tillgång till en sådan. Maskinen ger instruktion om hur du ska göra och känner av om en strömstöt ska ges.
  5. Lämna inte platsen innan hjälp har anlänt.Följ ambulanspersonalens, polisens och räddningstjänstens instruktioner.

LÄS ÄVEN: Karl-Fredrik fick hjärtstopp bakom ratten – vännens snabba agerande räddade hans liv


Scroll to Top