Lisas man räddade henne när hon fick hjärtstillestånd: “20 minuter tidigare var jag ensam i bilen”

När Lisas hjärta stannade mitt under utvecklingssamtalet hade hon sin man Gustav vid sin sida. Tack vare hans kunskaper i hjärt-lungräddning gick allt bra. Fem år senare är Gustav beredd att med kort varsel rycka ut för att rädda andras liv.

Lisa & Gustav Andrén

Ålder: Båda 38 år.
Familj: Barnen Hugo, 15, och Matilda, 17. I familjen ingår även golden retrievern Love, 6, och katten Molly, 12.
Bor: I villa i Kungsbacka.
Gör: Redovisningskonsult respektive lagerarbetare och deltidsbrandman.

 

Det har gått drygt fem år sedan Lisa Andrén var ytterst nära att dö mitt under ett utvecklingssamtal med dottern Matildas lärare på Hedeskolan i Kungsbacka.

Inför sin chockade familj föll hon plötsligt av stolen och slog huvudet i en bänk. Tack vare maken Gustavs och skolpersonalens snabba insats överlevde hon.

– Jag är evigt tacksam för att jag hade gått en utbildning i hjärt-lungräddning och visste hur jag skulle agera, säger Gustav när vi hälsar på hemma i familjens villa.

Det första vi möts av när vi stiger in genom dörren hos Lisa och Gustav och deras båda barn Matilda och Hugo är ett av de påtagliga minnena från det dramatiska hjärtstoppet – nämligen golden retrievern Love som med viftande svans hälsar oss välkomna.

– Han är min hjärtevän, säger Lisa Andrén. Jag skaffade honom när jag väntade på bypassoperationen efter hjärtstoppet. Han hade liksom jag ett hjärtfel från födseln och var sista valpen som var kvar på kenneln men idag mår både han och jag bra.

Ett annat påtagligt minne kan sägas vara appen som Gustav har nerladdad i sin mobiltelefon och sökaren som han ständigt bär på sig när han har jour.

Han är nämligen sms-livräddare – ett system med frivilliga livräddare (läs mer nedan) – och han är dessutom deltidsbrandman.

– Efter Lisas hjärtstopp har jag bara blivit mer och mer intresserad av livräddning och insett hur viktigt det är att alla kan grunderna i hjärt-lungräddning, säger han.

Intresset ledde till att han ett år efter Lisas hjärtstopp blev deltidsbrandman i Kungsbacka med jour var tredje vecka.

Lisas man räddade henne när hon fick hjärtstillestånd:
Så här ser appen i Gustavs telefon ut. När någon behöver akut hjälp går det ut ett meddelande och om han är i närheten kan han omedelbart bege sig dit.

Oförglömligt datum

När Gustav och Lisa sedan besökte HLR-rådets kongress i Stockholm för att berätta vad de varit med om fick han höra talas om sms-livräddare och laddade ner appen.

– Då fanns det inte här i vårt län så jag fick inga larm. Det var först förra året som Region Halland anslöt sig till systemet med sms-livräddare.

Sedan dess har han ryckt ut på åtskilliga larm och flera gånger har han varit den som varit först på plats och inlett hjärt-lungräddning i väntan på ambulanspersonalen.

Men den första han räddade livet på var som sagt hans egen hustru. Ingen i familjen kommer någonsin att glömma den 23 februari 2017.

Hjärtstoppet Lisa drabbades av skedde mitt under ett utvecklingssamtal med Matildas lärare. Hon minns i stort sett allt som hände fram till att de skulle avsluta mötet.

– Matilda och Gustav stod och väntade på mig tillsammans med läraren när jag kom dit i sista stund. Klockan var då 12.30 och läraren pekade lite menande och skämtsamt på sin klocka.

Hon minns sedan att de gick in i ett litet rum där luften kändes tung och kvav. Hon och Gustav satt med Matilda mittemot lärarinnan.

– Det sista jag minns är att jag svarade att jag kände mig klar när läraren frågade om vi hade någon mer fråga. Sedan tuppade jag av.

Lisa kände sig som vanligt ända fram till hjärtstoppet. Sedan var det som om man vridit om en strömbrytare.

– Matilda såg strax innan jag föll omkull hur mina ögon rullade tillbaka. Hon blev rejält skrämd av att se vad som hände mig och var ledsen och mådde dåligt en lång tid efteråt.

Lisas man räddade henne när hon fick hjärtstillestånd:
Golden retrievern Love föddes också med hjärtfel, men idag mår även han bra.

Tidigare känt hjärtfel

När Lisa låg livlös på golvet sprang både Matilda och hennes lärare ut ur rummet för att tillkalla hjälp. Gustav kastade sig ner på golvet för att hjälpa sin hustru.

– Min första tanke var att hon drabbats av ett epilepsianfall. Hon krampade och bet ihop så hårt att jag inte fick upp hennes käkar när jag försökte kontrollera att hon inte svalt tungan och att hennes andningsvägar var fria.

Men han misstänkte snabbt att hon drabbats av ett hjärtstopp. Redan när de träffades och blev ett par i början av 2000-talet berättade hon för honom att hon hade ett hjärtfel.

– Jag fick den ovanliga sjukdomen Kawasakis syndrom när jag var liten. Den är svårupptäckt eftersom den påminner om vanlig influensa men om den inte behandlas angriper den kranskärlen. Jag fick själv en hjärtinfarkt när jag bara var 1,5 år gammal, berättar hon.

Hon gick därför på årliga kontroller fram till hon fyllde 20 år.

– Därefter har det varit vartannat år. Jag har mått bra förutom att jag det senaste året före hjärtstoppet ibland fick hjärtklappning, säger hon.

Allt det kom Gustav att tänka på när han såg sin hustru ligga livlös på golvet i det lilla rummet på Hedeskolan. Trots den traumatiska situationen och paniken lyckades han behålla lugnet.

Så fort han konstaterat att det högst sannolikt var Lisas hjärta som stannat inledde han omedelbart försöken att återuppliva henne.

– Jag gav henne kompressioner och blåste sedan in luft genom hennes näsa eftersom jag inte fick upp hennes käkar. Jag har ingen aning om hur många kompressioner jag gav henne, berättar han.

Efter ungefär en och en halv minut blev han avlöst av skolans rektor och en lärare som tidigare arbetat som undersjuksköterska. De höll igång Lisas syresättning med hjärtkompressioner och inblåsningar till två ambulanser anlände till skolan fem minuter senare.

Med en hjärtstartare lyckades ambulanspersonalen snabbt få igång Lisas hjärta och på sjukhuset konstaterade läkarna att Lisa haft tur som hade Gustav och skolpersonalen vid sin sida när hon drabbades av hjärtstopp.

Lisas man räddade henne när hon fick hjärtstillestånd:
För sina insatser har Gustav fått diplom och medalj av HLR-rådet.

En av 40 frivilliga

Lisa vårdades på sjukhuset i tre veckor efter hjärtstoppet. I maj 2017 gick hon igenom en bypassoperation och sedan dess har hon mått bra.

– Mitt hjärta gör ibland extraslag men det är inget allvarligt och man vänjer sig vid det.

Den första livräddningsinsatsen som Gustav ryckte ut på efter dramat med hans egen hustru skedde i Göteborg. Han hade laddat ner appen och han och några vänner hade varit i Skatås och spelat discgolf.

– Eftersom Region Halland inte hade anslutit sig till systemet fick jag inga larm men när jag var i Västra Götaland var jag en av de 40 frivilliga sms-livräddare som kontaktades via 112.

Vid ett par av de fall där Gustav ryckt ut har det handlat om äldre personer som drabbats av hjärtstopp.

– Men ett fall gällde en man som var i min egen ålder som hittats livlös i sitt hem av en kollega. Jag började ge honom hjärtkompressioner men det var för sent.

Vid andra utryckningar har andra sms-livräddare kommit fram före honom och Gustav har då inriktat sig på att hjälpa ambulanspersonalen att hitta rätt eller ta hand om anhöriga.

– Jag åker alltid på larm om jag kan men som sms-livräddare ska man betraktas som en extra tillgång och man behöver inte känna något tvång att rycka ut, säger han.

Den tillgången är hans hustru Lisa glad för att hon hade i närheten när hon drabbades.

– Jag hade tur som hade Gustav och andra som kan hjärt-lungräddning bredvid mig när det hände och jag hade tur i oturen att det hände just där och då. Om mitt hjärta hade stannat 20 minuter tidigare eller senare hade jag suttit ensam i bilen, säger hon.

Vad är sms-livräddare?

  • Systemet Sms-livräddare är anslutet till larmcentralen och när 112 får ett larm om ett misstänkt hjärtstopp går ett sms ut till det 40-tal frivilliga livräddare som befinner sig närmast.
  • I Sverige finns över 108 000 registrerade frivilliga sms-livräddare som är samman-länkade via en app för smartphones.
  • Hittills har tio regioner anslutit sig till systemet: Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.
Scroll to Top