Jonas föll livlös till marken efter vinterbadet: “Vaknade på sjukhus 3 dagar senare”

Precis när han stiger ner i vattnet för julaftonsdoppet säger fyrabarnspappan Jonas "Guud, vad kallt det är. Tänk om jag dör?" till sin sambo Jenny. Strax därefter faller han livlös till marken …

Jonas Lundell

Ålder: 49 år.
Familj: Sambon Jenny Thorell, 41, och barnen Lily, 2,5, och Eddie, 5. Barnen Thea, 14, och Oscar, 13, i ett tidigare äktenskap.
Bor: I hus i Mölnlycke.
Gör: Marknadsförare inom medicinteknik.

Novembermörkret börjar sänka sig över badplatsen när Jonas Lundell och hans sambo Jenny Thorell sammanstrålar med grannarna Linda Jägard, Henrik Strömblad och Christian Schmitt.

Det är lugnt och stilla. Vattnet på sjön Örtjärn i Mölnlycke ligger nästan spegelblankt. Kontrasten mot förra gången de träffades här är stor. Då handlade det om liv eller död för Jonas.

– Det var en rad lyckliga omständigheter som gjorde att jag kan stå här idag, säger Jonas. Jag har min sambo och mina grannar att tacka för allt.

Det var på självaste julafton förra året som Jonas fick ett plötsligt hjärtstopp strax efter att han vinterbadat i sjön. Att han lever idag kan han, som han själv säger, tacka sin tre grannar som gått utbildning i hjärt-lungräddning för.

– Jag har haft en otrolig tur, säger han.

Vinterbadet var en impulsgrej.

– Jag har vinterbadat en gång tidigare, berättar han. På julaftons förmiddag förra året var det strålande vackert väder och jag fick lust att ta mig ett dopp.

Föll baklänges

Kvällen före hade hans sambo Jennys föräldrar kommit till Mölnlycke. Det var på grund av pandemin nästan ett år sedan de hade träffats och alla såg fram mot en trevlig jul tillsammans med Jonas och Jennys två gemensamma barn Lily och Eddie.

– Under pandemivintern stannade alla hemma i Sverige och firade jul. Det var lite trendigt att vinterbada och jag tänkte att jag också skulle göra det, berättar Jonas.

Jenny var lite orolig och sa att det kunde vara farligt för hjärtat men han skojade bort det med att det inte var någon fara för honom som var fullt frisk.

Iklädd badbyxor, badrock och en värmande parkas gick han den korta sträckan från deras hus ner till badplatsen vid Örtjärn. Tillsammans med sin mamma och barnen följde Jenny med för att dokumentera juldoppet med mobilkameran.

– Själva doppet var inga problem, berättar Jonas. Det var kallt i vattnet men inte outhärdligt.

På filmen som Jenny tog med sin mobiltelefon ser man hur Jonas klättrar ner för badstegen vid bryggan samtidigt som han med ett leende mot henne säger: “Guud, vad kallt! Tänk om jag dör?”

Han hann sedan bara gå ett par meter upp mot bastun där han lagt sin badrock. Mitt framför ögonen på Jenny och barnen föll han sedan baklänges och blev liggande med armarna utsträckta på den gropiga marken som var full med trädrötter.

– Jag förstod först inte vad som hänt men sedan såg jag att Jonas var helt livlös. Jag började skrika på hjälp allt jag kunde. Mamma som stod lite längre bort med barnen tog hand om dem.

Minns ingenting

För Jonas själv var det som en strömbrytare vridits om. Ena stunden var han full av liv och glädje efter att ha vågat doppa sig. Ett ögonblick senare stod hans hjärta stilla.

– Jag minns ingenting från den dagen och det är kanske skönast så. Jag har fragmentariska minnen av att svärföräldrarna kom dagen före och enstaka minnesbilder från andra händelser i december men det mesta är borta.

Den första som hörde Jennys desperata rop på hjälp var elevassistenten Henrik Strömblad, 38, som var på väg ner till stranden för att fira jul med sin familj.

– Jag förstod direkt att det var allvar och sprang till badplatsen. Det såg illa ut när jag kom fram. Mannen som låg på marken var helt grå i ansiktet, berättar han.

Henrik satte sig direkt på huk vid Jonas sida och försökte känna om han hade någon puls men han uppvisade inga som helst livstecken. Han satte därför omedelbart igång med bröstkompressioner.

Samtidigt hade några olika sällskap som befann sig i närheten nere vid sjön ringt 112.

Jonas föll livlös till marken efter vinterbadet:
I år blir det inget vinterbad för Jonas. Här tillsammans med sambon Jenny och deras gemensamma barn Eddie och Lily.

HLR i diskotakt

– Jag har gått några HLR-utbildningar genom åren, den senaste 2018 genom skolan jag arbetar på, och visste hur viktigt det är att man gör kompressionerna i snabb takt och trycker ner ordentligt. Jag hade diskolåten Stayin’ alive i huvudet medan jag gav Jonas kompressioner, säger Henrik.

Under tiden sprang en yngre tjej i full fart upp mot villorna som ligger vid sjön och ropade efter någon som var kunnig i hjärt-lungräddning. En av de första hon kom fram till var Linda Jägard, 45.

– Vi var precis på väg att åka bort när hon kom rusande. Den här tjejen känner min dotter och vet att jag varit handbollstränare och kan en del om att ta hand om skadade, berättar hon.

Dessutom hade de på Lindas initiativ haft en kurs i HLR i samband med en kongress på hennes jobb några år tidigare.

– Jag visste att min man inte kan något om HLR så jag skickade honom att hämta ­distriktsläkaren Christian Schmitt som bor några hus längre bort och sprang sedan ner mot badplatsen.

Var kliniskt död

När Linda kom fram till platsen såg hon att Henrik pumpade frenetiskt på Jonas bröst och behövde hjälp, samtidigt som Jenny var på väg att få panik.

– Jag sa till Henrik att börja räkna kompressionerna högt. Vid 15 gjorde vi oss förberedda att byta av varandra och vid 30 bytte vi.

På grund av det rådande läget med coronapandemin var varken Linda eller Henrik så pigga på att göra inblåsningar men det sa Linda till Jenny att göra.

Efter att Christian, som är specialist inom allmänmedicin, larmats av Lindas man, skyndade han sig ner mot badplatsen. Lindas man ordnade sedan fram nycklar till en vägbom så ambulansen kunde köra ända fram.

– Som tredje person på platsen kunde jag bara konstatera att Linda och Henrik gjorde allt rätt. Men prognosen var inte god. Jonas var helt grå i ansiktet och kliniskt död.

På hans inrådan turades de alla tre om med att göra bröstkompressionerna medan Jenny fortsatte med inblåsningarna. Att de var tre gjorde det lättare för dem att utföra den fysiskt ansträngande livräddningsinsatsen.

– Man fortsätter med HLR tills man är helt säker på att allt hopp är ute och det kunde vi inte vara förrän ambulansen kom fram, säger Christian.

Det tog 23 minuter för ambulansen att komma till badplatsen och för de inblandade kändes det som en evighet.

– Men de sista tre minuterna upplevde vi en förändring som gav oss hopp. Färgen i Jonas ansikte förändrades och jag tyckte jag kunde känna en oregelbunden puls.

Jonas föll livlös till marken efter vinterbadet:
Jonas nominerade sin hjältar till Årets hjärt-lungräddare 2021.

Tillbaka på jobbet

Med tjutande sirener fördes Jonas till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Där vårdades han sedan i två veckor.

– Det starkaste minne jag har är att jag vaknade på Sahlgrenska tre dagar senare och inte hade en aning om var jag var. När jag såg alla slangar och maskiner och förstod att jag låg på sjukhus trodde jag att jag råkat ut för en trafikolycka.

När en sjuksköterska förklarade för honom att han fått ett hjärtstopp hade han svårt att ta det till sig.

– Det kom verkligen som en blixt från en klar himmel. Jag har alltid mått bra och trodde att jag hade ett friskt hjärta.

Det visade sig att Jonas hjärtstopp orsakades av ett, troligen medfött, fel på ena hjärtklaffen.

– Först var det tal om att jag skulle genomgå en hjärt-operation direkt men sedan visade det sig inte vara lika akut. Jag har fått en pacemaker med en hjärtstartare, en icd, inopererad. Men förmodligen måste jag inom några år operera hjärtat.

Jonas var sjukskriven i tre månader men började sedan jobba igen. Idag är han tillbaka på jobbet på 100 procent och känner sig nästan helt återställd.

– Tack vare att Jenny och mina grannar höll igång cirkulationen och syretillförseln när mitt hjärta stod stilla har jag klarat mig utan allvarliga men, säger han.

Det var under konvalescensen i våras som han fick veta att han kunde nominera sina livräddare till Årets hjärt-lungräddare 2021, ett pris som delas ut av Riksförbundet Hjärtlung och Svenska rådet för HLR. Vid en prisceremoni i samband med HLR-rådets kongress på Svenska mässan den 24 november fick Jenny, Henrik, Linda och Christian ta emot utmärkelsen.

– Den är de verkligen värda, säger Jonas.

Detta är hjärt-lungräddning – HLR

HLR är en akut första hjälpen-behandling som ges omedelbart till en person som är medvetslös och inte andas.

• Larma först av allt 112.

• Gör 30 bröstkompressioner. Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ned bröstkorgen minst 5 cm (ej mer än 6 cm). Håll en takt av 100–120 tryck/min

• Följt av 2 Inblåsningar. Öppna luftvägen: håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills ambulans- eller annan sjukvårdskunnig personal tar över. Minimera avbrott i HLR.

• HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.

Scroll to Top