Ett enkelt ingrepp fick stopp på Jennys hjärtflimmer: “Nu får jag leva fullt ut igen”

Hjärtat klappade vilt och orken försvann. Jenny hade drabbats av hjärtflimmer och anfallen kom allt tätare och blev allt svårare. En operation fick hjärtat att slå normalt igen.

Jenny Nordgren

Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Anders och barnen William, 18, och Ida, 15.
Bor: Bondgård i Norrtälje.
Gör: Sjuksköterska.

Det var i juli 2020 som sjuksköterskan Jenny Nordgren kände att allt inte stod rätt till med hjärtat.

Hon hade en ny kärlek och var mycket lycklig. Anders är hennes tvillingsjäl och de ville fira sin tvåårsdag på toppen av det mäktiga Hykjeberget i Älvdalen. Men på väg uppför den branta klättringen tog det tvärstopp. Plötsligt kände Jenny hur kroppen tömdes på kraft och hjärtat slog alldeles för fort i bröstet.

– Det är ju typiska symtom på hjärtflimmer och var riktigt otäckt. Det höll på ett bra tag innan det släppte, säger Jenny.

Efter bergsvandringen vande sig Jenny att ständigt lyssna efter hjärtslagen. Rytmstörningen brukade komma helt plötsligt. Oftast när hon hade en stressig dag, jobbat nattskift eller när hon tränade.

– Då fick jag en obehaglig tyngdkänsla i bröstet och kraften bara försvann.

Ett enkelt ingrepp fick stopp på Jennys hjärtflimmer:
Jenny trivs med att arbeta och är glad att hon kan ta hand om sina djur.

Bor på landet

Anders och Jenny driver en bondgård med kor, får, höns och kaninuppfödning utanför Norrtälje. Hon älskar livet och arbetet på gården som följer årstidernas växlingar.

– Jag tror på att hålla igång naturligt. Människan är skapt för det här livet.

Jenny misstänker att hjärtflimret delvis beror på arvet från släktens kvinnor, hennes mormor, mamma och moster led alla av hjärtflimmer. Men det förekommer även ofta vid hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon. Jenny fick den diagnosen för över tio år sedan men medicineringen fungerade dåligt. Länge mådde hon dåligt, psykiskt och fysiskt, trots Levaxin som de flesta medicineras med.

– Alla symtom fanns kvar. Jag kände mig slutkörd i kroppen och var konstant trött och genomfrusen.

På vårdcentralen trodde läkaren att hon var deprimerad.

– Jag sa att det kan inte stämma, det här var något annat. Jag gick omkring med en konstant hjärndimma. Jag var seg och tömd på energi, kroppen värkte och magen var trög. Jag som alltid varit kärnfrisk och tränat la på mig tio kilo.

Det var först när hon själv såg till att få rätt hjälp som allt vände. Hon kom till en läkare som satte sig in i hennes problematik. Våren 2018 började hon med naturligt sköldkörtelhormon, som innehåller både hormonerna T4 och T3.

– Jag märkte snabbt skillnad. Jag fick galet mycket energi, smärtan försvann, kilona rasade till min normala vikt. Vilken befrielse efter att jag mått dåligt så länge.

Ett enkelt ingrepp fick stopp på Jennys hjärtflimmer:
Nu har Jenny insett vikten av stressa ner och ta vilopauser under dagen.

Medicinen hjälpte inte

Jenny började må allt bättre. Men så drabbades hon av hjärtflimmer. I början hade hon en episod i månaden men de kom allt oftare och blev allt svårare. Trots att hon är sjuksköterska hade hon trängt undan oron och fortsatt arbeta och leva som vanligt.

Så när Jenny fick hjärtklappning en kväll på jobbet var planen att låta en kollega kolla puls och blodtryck för att se att allt var okej. Mest för att blåsa faran över.

– Men det visade sig att blodtryck och puls inte var så som jag tänkt mig och det blev bråttom till akuten. EKG visade senare att tillståndet var allvarligt.

Episoderna med förmaksflimmer fortsatte att komma tillbaka trots att hon fick läkemedel. Vid förmaksflimmer är den elektriska kontrollen av hjärtat helt störd. Stimulans uppstår på fel ställen eller följer fel väg över hjärtat.

Jenny led till slut dagligen av det här. Därför genomgick hon en ablation i höstas. Ingreppet görs ofta på patienter vars symtom inte lindras med läkemedel.

– Allt gick jättebra, jag kände mig helt lugn. Läkaren gick in via en kateter i ljumsken och skadade hjärtvävnaden för att stoppa “felet”. Ärren som bildas blockerar överledningen av elektriska stimuli.

Efter ingreppet behövdes ingen särskild konvalescenstid. Livet kunde rätt snart fortsätta som normalt. Jenny förstod ändå att hon nu behövde vila och fortsatte att vara ledig en tid. Vilan hjälpte henne att återhämta sig.

– Det känns skönt att inte längre behöva oroa sig för hjärtat. Det känns som om det är inbäddat i bomull.

Nu har hon fokus på hälsan och har insett vikten av att stressa ner, att göra saker i lagom takt och ta vilopauser under dagen.

– Jag går långa promenader med hunden och tar hand om djuren på gården. Det är fint att vara frisk och få leva mitt fantastiska liv fullt ut igen.

Scroll to Top