Anette kollapsade under julmiddagen: “Jag hade stressat sönder mitt hjärta”

Det som skulle bli en trevlig upplevelse med barnen slutade med förskräckelse. Anettes hjärta stannade och stod stilla i tolv minuter.

Det var en decemberkväll för snart sex år sedan. Anette Örtenberg som då var 48 år och hennes tre barn åt julmiddag och såg en julshow i Uppsala. Hon hade i vanlig ordning jäktat för att hinna i tid.

– Jag kände mig lite yr men tänkte att det nog berodde på att jag stressat och inte hunnit äta under dagen, säger Anette.

Hon tyckte själv att hon var i god form. Som klövvårdare är hon ute och rör på sig mycket i sitt arbete med kor. Samtidigt hade hon gått igenom en stressig period med tufft arbete och livspussel.

Var livlös i 12 minuter efter hjärtstoppet

Plötsligt slutade hennes hjärta att slå. Mitt under julmiddagen föll Anette i golvet. Hon hade drabbats av brustet hjärta och hjärtstopp. Hon var utan syre i tolv minuter innan ambulanspersonalen kom med en hjärtstartare och räddade hennes liv. Själv minns hon ingenting.

– När jag vaknade sa läkaren: Du har fått ett hjärtstopp och ligger på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.


LÄS ÄVEN: Brustet hjärta är en allvarlig sjukdom – som främst drabbar kvinnor


I fyra dygn låg Anette nedsövd varav ett dygn med nedkylningsteknik. Hennes kropp kyldes ner till 34 grader för att minska risken för hjärnskador. Hon hade även drabbats av kraftig lunginflammation. Därefter flyttades hon till hjärtavdelningen under stränga observationer.

– Jag kände mig helt groggy den närmaste tiden. Som tur är har sköterskorna fört dagbok där jag kan läsa vad som hänt medan jag låg nedsövd. Jag var inget typiskt fall för hjärtstopp. Jag var fullt frisk och mycket medveten om min hälsa så vad gjorde jag där?

Anette kämpade för att komma tillbaka till ett friskt liv. Foto: Privat

Anette fick en pacemaker

Blodproverna visade inget utslag på hjärtskademarkörerna som vid en klassisk hjärtinfarkt. Hjärtat hade tagit skada och vänstra hjärtkammaren var deformerad.

Läkarna konstaterade att hon led av en annan hjärtåkomma, brustet hjärta. På medicinskt språk kallas den takotsubo och på engelska broken heart syndrom.

– Det här handlar högst troligt om stress, sa läkaren. Mitt hjärta var inte brustet utan sönderstressat under en längre tid. I mitt fall orsakade takotsubo ett hjärtstopp.

Anette fick en inopererad pacemaker, en liten apparat som hjälper hjärtat att hålla jämn rytm, och en inopererad hjärtstartare, ICD. Men viktigast för stunden var att hon blev erbjuden en hjärtpsykolog i ett halvår. Där kom insikten att hon var högpresterande.


LÄS ÄVEN: Ett enkelt ingrepp fick stopp på Jennys hjärtflimmer: ”Nu får jag leva fullt ut igen”


– Det var skönt att få ventilera och få vara ömtåliga Anette och bolla mina känslor. Jag insåg att jag behövde hjälp med att lägga upp en förnuftig plan på hur jag framöver ska hantera vardagen för att få jobbet och familjen att gå ihop med den egna återhämtningen.

Drabbades av brustet hjärta

Brustet hjärta är kopplat till sorg och trauma och negativ emotionell stress. Anette tror att allt bottnade i hennes livssituation. Åren innan hon drabbades av takotsubo hade andra traumatiska händelser inträffat i Anettes liv.

– I efterhand har jag förstått att jag varit utmattad och kände mig låg efter en rad svåra händelser, bland annat efter en skilsmässa och ovanpå det stress och oro över att få det att gå runt på egen hand. Sömnen blev lidande under en längre tid. Men jag bara gasade på mera och det fungerade en tid. I dag kan jag känna tacksamhet att min kropp stannade mig då min knopp vägrade att förstå.

Men hon måste komma till rätta med stressen som var ursprunget till det brustna hjärtat. Hon blev sjukskriven men redan efter tre veckor var hon tillbaka på jobbet på halvtid. Hon fick även hem en hjärtövervakare som hon fortfarande har vid sängen. Den liknar en telefon och sänder data från ICD-pacemakern till sjukhuset. Visas händelser av negativ art så blir hon kontaktad av sjukhuset.

– Det tog tid innan jag fick tillbaka kraften och kände mig vital igen. Jag har lärt mig att lyssna på kroppen och vilar när det blir för mycket för stresshjärtat.

– Jag har lärt mig att acceptera att jag inte kan driva mig själv lika hårt som tidigare, säger Anette. Här med hunden Alice. Foto: Thomas Carlgren

Hjärtproblemen ledde till hjärntrötthet

Hon började söka efter metoder för att gå ner i varv och fann lugnet i yogan.

– Jag har mycket att tacka yogan för. Med enkla andningsövningar har jag kommit till rätta med stressen. Yogan har läkt mig och hjälpt mig att få kontakt med mitt inre och hitta lugnet. Nu mår jag mycket bättre.


LÄS ÄVEN: Sov en stund på eftermiddagen – det är bra för hjärtat


Hon har varit tvungen att orientera sig på nytt i tillvaron. Sviterna efter takotsubo och hjärtstoppet påverkar henne fortfarande, efter snart sex år. Hon lider av hjärntrötthet och har problem med minnet. Orken är inte densamma och hon har blivit mer känslig för stress. Hästarna är Anettes stora passion och kärlek.

– Jag har lärt mig att acceptera att jag inte kan driva mig själv lika hårt som tidigare. När man stannar upp, bearbetar och tar in allt det lilla i livet blir det fina i livet så mycket tydligare.

Hästarna är Anettes stora passion. Foto: Thomas Carlgren

Anette Örtenberg
Ålder: 54 år.
Familj: Tre vuxna barn.
Bor: Tierp.
Gör: Driver eget företag med klövvård och med häst och vagn.

Scroll to Top