• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ta en blund - för hjärtats skull!

  Känns ögonlocken tunga efter lunch? Dra dig inte för att ta en middagslur – ny forskning visar att det är positivt för hjärthälsan.

  Ta en blund - för hjärtats skull!

  En liten lur ett par gånger i veckan kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Men om du sover i mer än en timme eller sover middag mer än två gånger i veckan, har det tyvärr inte samma positiva effekt. Det visar en ny studie där forskare från universitetet i Lausanne i Schweiz har undersökt middagslurens inverkan på vår hjärthälsa lite närmare och funnit goda nyheter för dem som tycker om att ta sig en blund lite emellanåt.

  Studien gjordes på 3 462 slumpmässigt utvalda personer i en ålder där det anses normalt att känna sig lite trött mitt på dagen.

  Och att det kan vara positivt för kropp och knopp med en powernap mitt på dagen om man har svårt att hålla skärpan uppe är forskarna eniga om.

  – Mitt på dagen blir man ofta lite trött. Då kan det vara skönt att lägga sig på soffan en stund, säger läkaren och sociologen Harald Hrubos-Strøm och betonar att tuppluren ska vara omkring en halvtimme lång för bästa effekt.

  Det är också viktigt att inte lägga sig och sova för sent på eftermiddagen.

  – Lider du av insomningsproblem på kvällen är det faktiskt bäst att helt undvika att sova på dagen. Eller dra ner sovstunden till mellan tio minuter och en kvart.

  Men även om den nya studien från Schweiz visar på positiva effekter på hjärthälsan, menar Harald att det krävs mer forskning på området för att vara helt på den säkra sidan.

  – Vi vet helt enkelt för lite om det här. Det behöver göras fler studier innan några säkra slutsatser kan dras, säger han.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!