Test av matberedare

Läs vilka matberedare som är praktiska och bra, och vilka som är usla. Icakuriren har testat nio modeller från 300 upp till drygt 2 300 kronor. Läs hela testet av matberedare här.

Så testade vi

  • Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef på Ica Provkök.
  • Med kniven gjorde vi pajdeg och pesto, samt hackade persilja och mandel. Med skivorna skivade vi potatis och purjolök och rev morötter.
  • Samtliga försök upprepades två gånger och vid avvikande resultat gjordes även ett tredje försök.
  • Under arbetets gång har maskinerna granskats och bedömts, så som montering, arbetssätt och diskning.
  • Maskinerna är inköpta i Stockholmsområdet under februari 2013. Priset är det vi betalade i butik.
  • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Test av matberedare
Test av matberedare
Icakuriren har testat matberadare. Foto: Erik Hedman

Det finns alla typer av matberedare: praktiska, högljudda, billiga, dyra, bra och så finns det usla.
Icakuriren har testat nio modeller från 300 upp till drygt 2 300 kronor. Den dyraste, Braun, är inte bara en matberedare, utan det följer med både köksmaskin och mixer i kartongen, som passar till samma motordel. Vi har enbart testat matberedaren.Det är stor skillnad på hur matberedarna klarar sina uppgifter.

Bäst är Bosch. Den får en femma för att den blandar, skivar, river och hackar jämnt och snabbt utan att göra mycket väsen. Den är enkel, praktisk och säker att använda. Maskinen är dessutom en av de billigaste.
Bra är också maskinerna från Moulinex, Philips och Braun, som alla får en fyra i totalbetyg.

Melissa är sämst
Sämst är Melissa. Den är oduglig som matberedare och dessutom en risk att använda då den går att starta utan att locket är låst. Locket kom också ur sitt läge när vi gjorde pajdeg.
Dessutom tar det för lång tid innan maskinen stannar när den stängs av. Det är viktigt att locket sitter på ordentligt under hela tiden maskinen arbetar, inte bara för att det kan slungas ut matbitar, utan för att man kan skära sig om man råkar komma åt knivar eller skivor under gång.
Melissa klarar inte heller något av proven: Pajdegen blir ojämn, peston en soppa, potatisen och morötterna blir småbitar i stället för skivor eller rivna, medan mandeln blir till mjöl.

Även OBH Nordicas Pro 2 000 lock kom ur sitt låsta läge när vi rev morötter. Det beror på att maskinen skakar så när den arbetar, framför allt när den river.
– Det är mycket anmärkningsvärt att maskinerna kan fortsätta arbeta trots att locken inte är i låst läge. Det ska absolut inte gå. Maskinen ska stanna direkt eller inte starta. Det är en risk som jag aldrig har sett vid tidigare tester och tyder på att kvaliteten har försämrats, säger Birgitta Rasmusson, tidigare chef på Ica Provkök med mångårig erfarenhet av att praktiskt testa matberedare.
Varken OBH Nordicas eller Melissas kvalitetsansvariga känner till problemet.

Onödigt bullriga
Melissa och OBH Nordica har också opraktiska riv- och skärskivor, som ska skjutas in eller tryckas fast, vilket gör det lätt att skära sig. Det gjorde vi. Maskinerna står inte heller stilla på bänken när de arbetar. Dessutom är de mycket högljudda och skramliga. Även Electrolux och Kenwood är onödigt bullriga.
Till matberedarna följer det ofta med ytterligare tillbehör, som vispskiva och plastkniv. De har man sällan någon större nytta av. Att vispa grädde i en matberedare fungerar inte, eftersom det krävs rejält med luft, vilket inte kan komma in i matberedarens slutna system.

Plastkniven är tänkt att användas till vissa degar. Vi provade att göra pajdeg med stålkniven och plastkniven och jämförde sedan degarna, utan att se någon skillnad. Degens konsistens beror helt på maskinen, inte på knivens material.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top