Musik

 • Ingen man dög till ikoniska Monica Zetterlund

  Uppvaktad av Ingo, Marlon Brando och Sammy Davis Jr. Men Monica Zetterlund fann aldrig någon karl som gick upp mot pappa Bengt – trots att hon en gång gömde sig i ett basfodral undan hans hårda nävar.

 • Världsstjärnan Esa-Pekka Salonen tog sig igenom livskrisen: ”Det gäller att leva nu”

  Östersjöfestivalen har lite vanvördigt kallats ”den klassiska musikens Woodstock”. Ett storslaget projekt som involverar både konserter
  i världsklass och aktuella frågor om fred och miljö. Stjärndirigenten Esa-Pekka Salonen är en av initiativtagarna till festivalen som firar 20 år i år.

 • Tommy Nilsson: ”Jag vill ta vara på den tid jag har kvar”

  Tommy Nilsson har just avslutat en hyllad turné i landets kyrkor. I kyrkorummet tänker både han och publiken på livet, säger Tommy som förra året blev pappa igen.
  – Jag är rädd om tiden idag, jag vill inte slarva bort den, säger han.

 • Lisa Ekdahl: ”Lika bra att köpa hund och hus medan jag hälsan i behåll”

  Hennes feminina och allvarliga fram­toning gick på tvärs med 1990-talets ideal, men Lisa Ekdahl vägrade att böja sig för andras vision om vilken artist hon skulle vara. På den vägen har det fortsatt. Ändå kan hon känna att det finns outnyttjad potential i henne som ännu inte har fått sitt utlopp.

 • Mysteriet Philemon Arthur and the Dung – vill vi ens veta svaret på gåtan?

  För 50 år sedan prisades gruppen Philemon Arthur and the Dung på Grammisgalan, något som ledde till stort rabalder och en paus för galan i 15 år. Ändå visste ingen vilka det var som hade fått priset, och än idag fortgår spekulationerna. Vilka var – och är – Philemon Arthur and the Dung? Kanske är vi närmare svaret än någonsin…

 • Albin Lee Meldau med gitarr på scen.

  Albin Lee Meldau tog sig ur missbruket: ”Det är en sinnessjukdom”

  Fyra år av nykterhet. Men artisten
  Albin Lee Meldau vill inte alls vara en förebild. ”Jag är bara en sångare som lyckats komma ur en negativ spiral. Hur det hände har jag ingen aning om. Att det hände är jag jävligt glad för”, säger han.

 • Povel Ramel seplar på piano

  Povel Ramel – förmodligen den siste entusiasten

  Den 1 juni 2022 skulle han ha blivit 100 år gammal, Povel Ramel. Mannen som kom som en virvelvind och vände upp och ner på det förväntade, som ville vara något annat än det förhärskande. Kalle Lind ser tillbaka på en man som ville roa hellre än oroa och som skydde det tråkiga som pesten.

 • Kvinna i blå tröja har hörlurar och lyssnar på musik framför julgran.

  Jullåtarna som världen har glömt – Kalle Lind blickar bakåt

  Inför jul presenteras vi för samma jullåtar som förra året, vare sig vi vill det eller inte. Tänd ett ljus. White Christmas. Last Christmas. Nu tändas tusen juleljus. Mer jul.
  Men så skulle det inte behöva vara. Det finns nämligen gott om andra låtar som spelats in och glömts bort.

 • Porträtt på artisten Kayo Shekoni lutad mot målad vägg.

  Artisten Kayo: ”Jag är öppen med mitt val att inte skaffa barn”

  Att inte skaffa barn var en självklarhet för artisten och skådespelaren Kayo – ett val som fortfarande väcker känslor hos många. ”Det finns inget trauma, det fanns inga tveksamheter. Kan jag stärka andra som är i samma situation genom att tala öppet om det, så gör jag det gärna”, säger Kayo.

 • Klarinettisten Martin Fröst i porträtt med sin klarinett.

  Världens bästa klarinettist Martin Fröst: ”Finns en rädsla att hörseln ska försvinna”

  Bäst i världen. Men mitt i livet drabbas klarinettisten Martin Fröst av en sjukdom som riskerar att göra honom döv. I dag kan han ändå se att diagnosen fört med sig något positivt.
  ”Jag har blivit väldigt mycket bättre på att uppskatta det som är bra i livet”, säger han.

 • Klarinettist Martin Fröst håller i en klarinett som vilar mot axeln.

  Världsbäst på klarinett – Martin Fröst spelar Mozart

  Martin Fröst är den klassiska musikens motsvarighet till en äkta superstar, världens utan tvivel mest kände klarinettist som på egen hand kan sälja ut konserthallar i såväl London som New York. Hör honom spela Mozart här.

 • Jason Diakité – rappare, författare och framgångsrik tävlande i ”På spåret” – i studion på Söder i Stockholm.

  Jason Diakité: ”Ilskan har varit ett grymt drivmedel”

  Kanske har han till slut hittat hem.
  Jason Diakité, känd som Timbuktu, är nybliven tvåbarnsfar och mer kreativ än någonsin. Ny bok, ny föreställning och ett nytt ljuddrama lanseras nu i höst. Men fortfarande tycker hans pappa att det är dags att skaffa ett riktigt jobb!

Scroll to Top