Året är 1991 och ett av världens största pojkband, New Kids on the Block, ska spela på Globen i Stockholm. Utanför Sheraton Hotel där bandet är inkvarterat trängs horder av tonårstjejer i förhoppning om att få se en glimt av sina idoler. 15-åriga Viktoria Krantz möts av idel avundsjuka blickar när vakterna lyfter henne över kravallstaketet och slussar in henne på hotellet. Det är Viktorias pappa Håkan, vid den tiden marknadschef på chefbolaget CBS Records, som har uppmanat henne att komma dit efter skolan. Med folkmassans hysteriska tjut utanför byggnaden som bakgrundsfond äter hon lunch med de fem killarna i bandet hon dyrkar.
– Jag minns att Joey McIntyre som jag var jättekär i beställde en CocaCola åt mig. Att få träffa honom och de andra bandmedlemmarna var en jättestor upplevelse för mig som tonårstjej, konstaterar Viktoria som numera lystrar till efternamnet Tocca.
Victoria Tocca
Ålder: 48 år.
Familj: Dottern Valerie, 18, och sonen Tudor, 13.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Producent och musikalartist.
Bästa karaktärsdrag: Att jag är modig, driven och orädd.
Sämsta karaktärsdrag: Mitt dåliga tålamod i kombination med impulsivitet.
Favoritmusikaler: ”Kristina från Duvemåla”, ”Fantomen på operan” och ”Les Miserables”.
Aktuell: I huvudrollen som Kristina i konsertversionen av ”Kristina från Duvemåla” på Dalhalla. Föreställningen framförs den 9 respektive 10 augusti. Viktoria är också en solisterna i ”Från Broadway till Duvemåla” som turnerar runt landet i oktober och november.
Till följd av pappans jobb duggade mötena med världsstjärnor tätt under hennes uppväxt. Vanan av att från ung ålder umgås med uppburna personer under informella former har gynnat henne i arbetet som musikalproducent.
– Eftersom jag är rätt oimponerad av kändisskap har jag inga problem att exempelvis ringa upp Peter Stormare och fråga om han vill spela Herodes i ”Jesus Christ superstar”. Den enda gången i hela mitt liv som jag har blivit starstruck var när jag träffade Helen Sjöholm första gången.
Björn och Benny valde ut solisterna
Ända sedan Viktoria 1995 såg nämnda Helen göra huvudrollen i ”Kristina från Duvemåla” har hon drömt om att någon gång själv få gestalta den emigrerande bondhustrun Kristina. När hon för några år sedan började producera föreställningar på utomhusarenan Dalhalla strax utanför Rättvik kände hon att tidpunkten var den rätta.
– Jag kontaktade Björn och Bennys bolag som äger rättigheterna till musikalen. I retur fick jag en lång kravlista i dimension med de tolv stordåden som Herakles var tvungen att utföra. Jag var tvungen att ha en hel symfoniorkester, minst 40 personer i kören, Anders Eljas som dirigent, och så vidare. Varje enskild punkt kändes nästan omöjlig att uppfylla, bekänner Viktoria.
Ett av kriterierna var att Björn och Benny skulle få välja ut solisterna bland de kandidater som hon förordat. I rollen som Kristina föreslog Viktoria sig själv. Men bara för att hon producerade föreställningen var det inte givet att hon skulle få drömuppdraget. Efter att hon skickat in en video där hon framförde ”Du måste finnas” och andra succénummer ur musikalen vidtog en nervös väntan.
– En tid senare ringde Anders Eljas upp mig för att prata om orkestern och annat kring föreställningen. I förbigående nämnde han: ”Och förresten, det är ju klart att du ska göra Kristina.” Jag hörde nog inte vad han sa under resten av det samtalet. Fortfarande tror jag inte riktigt att jag har landat i att jag får göra det här.
LÄS ÄVEN: Waterloo blev startskottet för världssuccén Abba
”Kristina från Duvemåla” på Dalhalla
De tre föreställningarna sommaren 2022 blev en riktig fullträff. Själv tror Viktoria att uppsättningen av ”Kristina Duvemåla”, som i sommar gör comeback på Dalhalla, var huvudanledningen till att hon i början av året fick resa till Los Angeles för att ta emot den internationella utmärkelsen ”bästa eventproducent”.
Även om hon kan relatera till Kristinas hemlängtan efter många år som utlandsboende identifierar hon sig i högre grad med den driftiga Karl Oskar. Den stora framåtandan har varit kännetecknande för Viktoria ända sedan hon som sjuåring började på Adolf Fredriks musikskola.
– Jag stack inte på minsta sätt ut bland de andra barnen talangmässigt. Däremot har jag ända sedan dess varit extremt tävlingsinriktad, envis och hårt arbetande. Jag ville verkligen synas och höras, vilket bland annat ledde till att jag tog privatlektioner i sång för att bli bättre.
Hyrde Berwaldhallen
Ett besök i Londons musikalparadis West End när hon var tolv år stakade ut den musikaliska riktningen. Som nyutbildad musikalartist åkte Viktoria till München och gjorde audition för urpremiären av musikalen ”Ludvig II”. Utan att kunna ett ord tyska knep hon en av huvudrollerna. Lika obefintliga var hennes kunskaper i danska som hon senare fick sjunga på då hon gjorde den kvinnliga huvudrollen Christine i ”Fantomen på operan” i Köpenhamn. Att efter familjebildning och flera års boende utomlands få chans att bekänna färg för svenska musikalproducenter visade sig däremot vara motigare än förväntat.
– Det var jättesvårt att ens få komma på audition. Jag tänkte att jag måste få branschmänniskorna att upptäcka mig, men jag förstod att det inte räckte med att göra någon liten kyrkokonsert i Sollentuna. Därför hyrde jag Berwaldhallen för en greatest hits-konsert med mig själv och några duktiga kollegor som inte heller var kända namn.
LÄS ÄVEN: Stina Ekblad tillbaka där hon började: ”Det här är trams – men trevligt trams”
Ur egen ficka betalade Viktoria de 80 000 kronor som det kostade att hyra Berwaldhallen samt ytterligare ett antal sköna tusenlappar för att bekosta ljus och ljud. Just den gången blev det ingen förtjänst att tala om, men heller ingen förlustaffär eftersom biljetterna sålde slut. Succékonceptet ”Från Broadway till Duvemåla” var fött och Viktoria hade tagit sina första staplande steg som musikalproducent.
Mådde dåligt under coronapandemin
Företaget växte och frodades fram till år 2020 då coronapandemin orsakade inställda produktioner och avstannande intäkter. Situationen utmynnade i en personlig kris.
– Det kändes som att jag var fastkedjad på Titanic och alla andra satt i livbåten och vinkade medan jag och hela vår bransch gick till botten. För att kunna betala mina räkningar var jag tvungen att sälja mitt sommarhus. Eftersom jag hela mitt liv varit en lösningsorienterad person som alltid hittat en väg framåt hade jag aldrig trott att jag skulle hamna i ett läge där jag nästan gav upp. Men jag mådde fruktansvärt dåligt och fick självmordstankar. En kväll kände jag mig så desperat att jag ringde jourhavande präst. Vi hade ett jättebra samtal som ledde till att jag började gå i regelbunden terapi.
Drömmer om kärleken
Efter pandemins avklingande befinner sig företaget i en tillväxtfas där utlandsexpansion är nästa steg. Privat drömmer Viktoria om att finna kärleken på nytt.
– Jag upplever att det som framgångsrik kvinna är otroligt utmanande att hitta en stöttande partner som står vid ens sida och hejar på. Många män verkar skrämmas av att jag är åsiktsstark, självständig och har min egen ekonomi. Det vore jättehärligt att träffa rätt man. Jag tror kanske inte att han finns i Sverige, men Icakurirens läsare får gärna motbevisa mig.