Stearinljusen är tända, frukostbuffén är uppdukad och kryssbrickorna är utskrivna. Och vid halv tio kliver de första gästerna in på Kvarteret, ett kafé i stadsdelen Rosendal i Uppsala. Det är lördagsmorgon, vilket betyder att kaféet bjuder in till traditionsenlig melodikryssfrukost.
– Vi fick idén kort efter att vi öppnade för tre år sedan och sedan dess har vi haft fullbokat i stort sett varje lördag, säger Markus Frick, som driver stället tillsammans med sin fru Camilla.
– Det märks att folk verkligen uppskattar våra lördagsmorgnar. De börjar ofta prata mellan borden och vissa sitter kvar långt efter att programmet är slut bara för att umgås, säger Camilla, samtidigt som gästerna förser sig från frukostbuffén och tar plats vid de omaka borden.

Frukost och melodikryss
Kaféet är mysigt ombonat med färgglada lampor, second hand-möbler och färska blommor. Vid ett stort, runt bord närmast fönstren sitter ett gäng stamgäster som har lärt känna varandra via Kvarteret.
– Det finns inget bättre sätt att börja helgen än att komma hit, säger Hans G Svensson.

Han får medhåll av Anders och Maria Åsell, som sitter vid samma bord tillsammans med Josefin och Håkan Spengler och deras barn Sofi och Emma Spengler.
– Vi är här varje lördag och har fått flera nya vänner genom det här stället, säger Anders. Det är som ett andra vardagsrum för många och här möts olika generationer, vilket är bra när man ska lösa Melodikrysset, säger han samtidigt som programmets välbekanta signaturmelodi klingar ur högtalarna.
Kvarteret i Uppsala
Adress: Torgny Segerstedts allé 89, stadsdelen Rosendal, Uppsala.
Hemsida: kvarteretrosendal.se
Instagram: kvarteret.rosendal
Melodikrysset började 1965
Melodikrysset började som sommarunderhållning i Sveriges Radio 1965 och blev så populärt att det blev ett året runt-program året därpå. Numera lyssnar nästan en och en halv miljon svenskar på musikfrågesporten en genomsnittlig lördag, vilket gör Melodikrysset till ett av landets mest lyssnade radioprogram. För många som har vuxit upp med programmet är det också något som framkallar nostalgi.
– Jag lyssnade alltid på Melodikrysset med mormor och morfar när jag var liten och när jag blev äldre ringde de till mig när det var moderna låtar, säger Sandra Berg, som har tagit plats i en soffgrupp med sina vänner.

Efter att programledaren Annika Jankell har presenterat föregående veckas vinnare av badlakan och melodikryssbrickor övergår kafésorlet i koncentrerad tystnad.
LÄS ÄVEN: Anna Charlotta Gunnarssons väg till Melodikrysset: ”Blev bortvald för att jag var kvinna”
Stor blandning i Melodikrysset
– Vi inleder med vågrätt sju, fyra bokstäver, vem är det som sjunger? frågar Annika Jankell innan en medryckande poplåt fyller kaféet.
Några äldre gäster tittar undrande på varandra, medan någon annan fyller i kryssbrickan med belåten min. På sedvanligt vis varvas sedan gammalt och nytt; äldre örhängen följs av modernare låtar, opera och klassiskt.
– Vi har bara en regel här och det är att man inte får fuska med mobiltelefonen, säger Markus. Däremot får man gärna fråga bordsgrannarna.

Vid nyhetspausen i halvtid passar flera gäster på att ta på- eller tretår, medan Markus och Camilla går runt och serverar äpple- och salviakaka och småpratar med gästerna. Vid ett av borden sitter stammisarna Anette och Mikael Ullén med sonen Marcus Ullén och hans sambo Sofia Hillbom.
– Vi bor här intill och flyttade hit från Stockholm för ett och ett halvt år sedan, säger Anette. Vi började gå hit eftersom det är så mysigt och har fått en helt ny bekantskapskrets tack vare de här lördagarna.
LÄS ÄVEN: Här träffas psykiskt sköra och stöttar varandra: ”Jag hade varit död utan Balder”
Mötesplats för gemenskap
Det är precis det – att skapa en mötesplats – som är tanken bakom Kvarteret, menar Markus och Camilla som själva lämnade Stockholm för Uppsala. Camilla jobbade tidigare som butikschef, medan Markus lämnade finansbranschen och ett hektiskt yrkesliv vid Stureplan. Nu satsar de helhjärtat på Kvarteret, som också rymmer en inrednings- och presentbutik och ett möbeltapetseri.
– Vi vill att det här ska vara lite som kaféet i Vänner, ett kvartershäng där folk träffas, säger Markus. Vi är själva väldigt sociala och gillar att hitta på olika evenemang. Häromkvällen höll en av våra stammisar vinprovning i kaféet, andra kvällar har vi livemusik, musikquiz eller föredrag.
– Och de här lördagsmorgnarna är verkligen magiska, säger Camilla och blickar ut över kaféborden samtidigt som programmets sista låt tonar ut.
”Behöver någon hjälp?”
Hjärngympan är över och frukosten är uppäten. Och kryssbrickorna är ifyllda, åtminstone delvis.
– Är det någon som behöver hjälp med någon fråga, undrar Markus, varpå seniorgänget i hörnet får hjälp med den där poplåten i början och några andra får hjälp att fylla i nummer tre, ett vinkelord på sex bokstäver.
– Under alla år är det faktiskt bara en enda gång som vi inte har lyckats lösa hela krysset med gruppens hjälp, säger Marcus. Drömmen är att vinna en melodikryssbricka som vi kan ha här i kaféet.
Fler frukostställen med melodikryss
Kvarteret är långtifrån det enda kaféet som lockar med melodikryssfrukost. Här är några andra kaféer runtom i landet:
- Brödfabriken i Jonsered
brodfabrikenijonsered.se - Kokvrån, Kärrtorp, Stockholm,
kokvran.com - Bojo café, Stockholm (sista lördagen i månaden)
bojomatochfest.se - Creperi och logi, Visby
creperielogi.se - Dahlbergs café, Linköping
dahlbergscafe.com - Råg, Uddevalla (en lördag i månaden)
råg.se - Gamla Kraftstationen, Deje
gamlakraftstationen.se - Norra Station, Östersund
norrastationcafe.se
Sommartid finns det även flera sommarkaféer och hembygdsföreningar som satsar på kombinationen Melodikrysset och frukost.