Varannan lördag ledsagar hon 1,7 miljoner radiolyssnare genom sina egna finurligt konstruerade kryss i P4:s flaggskepp ”Melodikrysset”. Ingen kan rimligtvis vara mer lämpad för uppgiften än Anna Charlotta Gunnarson. Hennes passion för frågesport går ända tillbaka till barndomen. Som tioåring skickade Anna Charlotta in ett förslag på ett egenkomponerat frågesportprogram med henne själv som programledare till tv. Det blev ett ”tack, men nej tack” från SVT den gången. När systerbolaget Sveriges Radio 43 år senare behövde hitta två tronföljare till ”Melodikrysset”-kungen Anders Eldeman toppade hon däremot listan över kandidater.
Programleder ”Melodikrysset”
– Jag blev så rörd att jag började gråta då cheferna erbjöd mig att leda ”Melodikrysset”. När jag förstod att jag skulle konstruera krysset själv kändes det som ytterligare en jätterolig utmaning, även om det tar mycket längre tid än vad jag trodde att det skulle göra. Det går åt minst en hel arbetsdag för att få ihop ett bra korsord. Och efter det jobbar jag i flera dagar med musikläggning och manus.
Anna Charlotta Gunnarsson
Ålder: 55 år.
Familj: Sambon Andreas Mattsson och barnen Sonny, 21, och Sylvia, 18.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Radioproducent, frilansjournalist, författare och musiker.
Aktuell: Är tillsammans med Annika Jankell programledare för ”Melodikrysset” i P4. I november hade Anna Charlotta och bandkollegan Christel Valsinger premiär för musik- och humorföreställningen ”Popdrömmar” som i vår går på turné runt om i landet.
Numera studerar Anna Charlotta nyfiket sambon Andreas när han med pannan i djupa veck sitter och löser hennes melodikryss.
– Åh nej, har jag gjort det för svårt nu, tänker jag när jag ser honom kämpa med någon fråga. Det var via Andreas, som alltid har varit en väldigt engagerad ”Melodikrysset”-lyssnare, som jag själv började lyssna på programmet på allvar. Timmen då det sänds har det i princip bara varit tillåtet att prata hos oss om man har kunnat hjälpa till med krysset.
Radio- och tv lockade redan som barn
Kanske var det förutbestämt att Anna Charlotta skulle bli en av våra mest omtycka programledarprofiler. Redan under uppväxten i Lysekil kände hon en magnetisk dragningskraft till radio- och tv-världen i Stockholm.
– I tolvårsåldern sökte jag jobb som knattereporter på ”Barnjournalen”. Jag blev uttagen att komma på audition för uppdraget. Det var bara så olyckligt att brevet kom fram två dagar för sent, då uttagningen redan hade ägt rum. Jag grät hejdlöst över den förlorade chansen.
Inte heller blev det napp den gången Anna Charlotta med en egenkomponerad låt försökte slå sig in som gästartist i morgonprogrammet ”Gomorron Sverige”. Däremot fick hon som 13-åring möjlighet att göra ett eget program om böcker och musik i riksradion. När det blev dags att söka en yrkesutbildning var journalistprogrammet det givna valet. Men återigen stupade Anna Charlotta på målsnöret. Hon fick i stället hålla till goda med andrahandsalternativet, kulturvetarlinjen. Genom utbildningen fick hon praktik på Radio Göteborg där den företagsamma studentskan inom några månader hade avancerat till musikredaktör. Även om hon tog sig uppåt i radiohierarkin med raketfart stötte hon ständigt på patrull.
– Fastän jag var jätteintresserad av musik tog det åratal av tjat innan jag äntligen fick göra ett musikprogram. Det var killarnas domän. Samma sak med humor. Jag var tvungen att påtala för mina chefer ”titta vad rolig jag är!” för att få göra humoristiska program. Eftersom jag dessförinnan enbart gjort samhällsprogram hade de svårt att se den potentialen hos mig.
Bytte jobb när hon ratades som programledare
Det stora feministiska uppvaknandet kom då Anna Charlotta runt 30-årsstrecket uppvaktade sin dåvarande chef med en egen programidé.
– När jag presenterade förslaget frågade han: ”Vem hade du tänkt skulle leda programmet då?” När jag svarade att jag tänkte att jag själv skulle vara programledare replikerade han: ”Jag tycker du är lite för gammal för det.” I den stunden var det som att rummet tappade sina konturer. Jag började räkna upp ett tiotal män på arbetsplatsen som var mycket äldre än jag men ändå hade fått göra sina egna program. Plötsligt förstod jag att jag hade blivit bortvald en massa gånger för att jag var kvinna. Efter samtalet gick jag och ringde upp en annan chef och frågade om hon hade jobb åt mig. Det hade hon. På den nya arbetsplatsen fick jag så småningom göra programmet som jag hade föreslagit för den första chefen.
5 snabba frågor med Anna Charlotta Gunnarsson
Bästa karaktärsdrag: Att jag är oerhört snabb i mitt jobb och när gäller att uppfatta saker.
Sämsta karaktärsdrag: Snabbheten gör att jag ibland blir otålig och tycker att vissa saker borde hända fortare än vad de gör.
Favoritplats: Hemma, eller i min arbetslokal dit jag kan ta kompisar, spela hög musik och dansa till sent på natten.
Levnadsmotto: Tacka och säg förlåt, men jobba också för att inte behöva göra det hela tiden.
Favoritartist: Den helkvinnliga 70-talsgruppen The Runaways.
Även gällande den kvinnliga representationen i SVT: långkörare ”På spåret” har Anna Charlotta haft ett finger med i spelet. För sisådär 15 år sedan slog sig hon och kollegan Ylva Hällen i slang med programmets dåvarande producent på Kristallengalans efterfest. När Anna Charlotta undrade varför det var en sådan mansdominans i programmet kontrade producenten med att fråga vilka hon och Ylva skulle vilja se som tävlingspar.
Föreslog sig själv till ”På spåret”
– Jag och Ylva bråkar fortfarande om vem av oss det var som föreslog oss själva. Ett halvår senare ringde producenten och sa: ”Nu är det upp till bevis!” Det var en fantastisk gemenskap mellan alla i produktionen, och en jättekick när man kunde svaren på frågorna. Men koncentrationen och urladdningen som det innebär att sitta där i kupén går inte att jämföra med någonting annat som jag har varit med om.
Samtliga tre gånger som paret Gunnarson-Hällen medverkat i ”På spåret” har de tagit sig till semifinal. Däremot gör Anna Charlotta sitt bästa för att glömma sin fiaskoartade debut i programmet 2002 då hon med Ernst Kirchsteiger som tävlingspartner åkte ur tävlingen efter två raka förluster. Rädd för att pröva vingarna har hon aldrig varit. När Anna Charlotta vid 43 års ålder fick frågan om hon ville starta band med journalistkollegan Christel Valsinger, som hon vid den tidpunkten knappt kände, var hennes omedelbara svar: ”Ja, absolut!” Hux flux var hon sångerska i duon 500 mil som är still going strong.
Mycket musiksnack blir det även på hemmaplan. Sambon Andreas med efternamnet Mattsson är välmeriterad sångare och låtskrivare med ett förflutet som frontfigur i indiepopgruppen Popsicle. Hans och Anna Charlottas vägar korsades på en surströmmingsskiva anordnad av en bandkollega.
– Till en början tyckte jag att Andreas verkade väldigt tråkig. Han sa inte så mycket, vilket jag tolkade som att han tyckte att han var märkvärdig. Men det dröjde inte lång stund förrän jag förstod hur fruktansvärt rolig han är. Samtidigt är Andreas helt ointresserad av att framhäva sig själv, vilket gör honom till min totala motsats. Efter vårt första möte sökte Andreas och jag oss till samma uteställen där vi höll utkik efter varandra. Nästa år är det tre decennier sedan vi blev tillsammans.
Hitten ”Bajsballad”
Jovisst har hon och sambon skrivit musik ihop, berättar Anna Charlotta och spelar upp deras största hit, barnlåten ”Bajsballad”. Fritidsintressen då?
– Jag skojar mycket med familj och vänner genom att skicka dem löjliga sms och sådant där. Trams är enligt mig oerhört underskattat.
Anna Charlottas tips för att lyckas i ”På spåret”
- Var inte rädd att framstå som dum. Det värsta som finns är att ha rätt svar på tungan men inte våga säga det för att man är rädd att göra bort sig.
- Prata er fram till ett svar. Det stora misstaget många gör är att de antingen sitter tysta eller hämmar varandra.
- Ha en tillåtande attityd i laget. Man får inte lyncha lagkamraten om hen säger Agnetha Fältskog fast det rätta svaret är Nina Simone.
- Skippa förberedelserna. Det är ändå som att leta efter en nål i en höstack. Man har ju ingen aning om vilka städer som kommer att dyka upp. Själv gick jag bara dit som jag var. Det fick duga.
- Para ihop dig med en lagkamrat som kompletterar dig kunskapsmässigt. Jag och Ylva Hällen kände en trygghet i att vi var kunniga i olika ämnen.