Ulla Olsson spelar Star Wars i kyrkan: ”Var lite tabu när jag började spela”

Vad har ”Star Wars”, ”Jurassic Park” och ”Indiana Jones” gemensamt? Jo, att musiken från filmerna går utmärkt att spela på orgel – i alla fall om du frågar konsertorganisten Ulla Olsson som gör just det, både i våra svenska domkyrkor och runt om i världen.

Ulla Olsson, 67, började spela piano redan under uppväxten i Småland. Intresset ledde så småningom till att hon började spela i kyrkan. Det var ­sedan kyrkans kantor som några år senare föreslog att hon skulle spela orgel istället.

– Jag testade och kände ­direkt att det var något för mig – sen var jag fast! Jag gick musiklinjen på gymnasiet, ­vidare till musikhögs­kolan och sedan fortsatte­ ­­jag att utbilda jag i Paris och ­Köpenhamn till konsert­organist, säger Ulla.

Ulla Olsson

Ålder: 67 år.
Familj: Systrarna Vanja och Inger och leguanen Idun. 
Bor: Malmö.
Yrke: Konsertorganist.
Favoritlåt: Star Wars.
Aktuell: Med flera spelningar under sommar och höst, både i kyrkor och på andra event.

Första spelningen på Malmöfestivalen

I början ville hon bara spela Bach och höll sig strikt till den klassiska kyrko­musik som var gängse då, att gå utanför ramarna fanns inte på kartan. Men så träffade hon en operasångare som apropå ingenting slängde fram idén att hon borde spela musik från tv-spel på orgeln istället. Något som tilltalade Ulla.

– Filmmusik och orkester­musik var lite tabu när jag började spela, så innan hade jag inte ens tänkt tanken. Men när jag väl fått förslaget började jag testa och tyckte det var jättekul. Efter tv-spelen gick jag vidare till filmmusik från exempelvis ”Jurassic Park”, ”Sagan om ringen” och ”Indiana Jones”.

Som att svära i kyrkan? Nej då, ”Harry Potter” passar finfint på kyrkoorgel, menar konsertorganisten Ulla Olsson. Foto: Jakob Hydén

Premiären inför publik för den nya musiken var på Malmöfestivalen för sex år sedan.

– Någon i publiken filmade spelningen och lade upp klippet på you­tube. När jag såg att videon fått över 200 000 visningar tänkte jag att det här var något att satsa på, berättar Ulla.


LÄS ÄVEN: Anna Ahnlund i Dina ögon: ”Jag har aldrig drömt om att bli stjärna”


Spelar musik från filmer och tv-spel på orgel

Sedan dess har Ulla fortsatt att spela musik från både tv-spel och filmer på orgeln. Hennes uppdragsgivare kan vara allt från Svenska kyrkan till privatpersoner eller företag som anordnar event, både i Sverige och i andra länder som Tyskland och Polen.

– Jag föredrar egentligen att spela här hemma eftersom jag har en leguan som behöver tas om hand, därför spelar jag mycket runt Malmö där jag bor. Men det blir givetvis andra platser också. 

– När jag hade en konsert i Uppsala domkyrka kom det väldigt mycket folk, kyrkan var smockfull. Jag tror att den här typen av orgelmusik lockar en annan publik än de som vanligtvis går i kyrkan, fortsätter hon.

Att Ulla ibland har möjlighet att låna en digital orgel har också öppnat upp nya möjligheter: nu kan hon även spela utomhus.

– Jag har spelat på allt från Midnattsloppet i Göteborg till en invigning av en tunnel­banesträcka i Stockholm, ­säger Ulla.

Gör om låten så att det passar för orgel

Musiken gör hon själv om från originalformen så att det passar för orgel.

– Jag transkriberar från orkesterpartituret, alltså det dirigenten dirigerar efter. Jag gör om det och kokar ner det. Ett roligt jobb som tar tid. Att göra om en låt tar ungefär en månad om jag jobbar med det ett par timmar om dagen. Sedan måste jag ju öva också, säger Ulla och skrattar.

Nästa orgelprojekt? Kanske ”Da Vinci-koden” och ”Insterstellar”. Foto: Jakob Hydén

Med några få undantag har reaktionerna varit positiva, både från personer i hennes omgivning och från konsertpubliken.

– Någon gång när jag har spelat i kyrkan och det varit Halloween-tema är det några få som reagerat och tyckt att det här kan man inte ha i kyrkan, eftersom kyrkan inte firar Halloween. Men det görs ju många temakonserter som har att göra med saker som kyrkan inte firar, säger Ulla.

Utklädd till Leia

På senare år har Ulla tagit konserterna ett steg längre. På vissa spelningar, där det passar med musiken och temat, bär hon färgsprakande kläder eller klär ut sig till personer ur filmerna som musiken kommer från, som till exempel prinsessan Leia från Star Wars.

– Jag klär mig egentligen som den jag själv är. Jag har en bakgrund i punk och goth, så jag har den klädstilen lite i mig. Men visst, när jag klär ut mig på riktigt är det med showen i åtanke.


LÄS ÄVEN: Monica och Carl-Axel Dominique – duon som vägrar ta det piano


När Ulla började spela orgel på 70-talet var Orgel­rörelsen, en reformriktning där förespråkarna vände sig mot den rådande synen på den symfoniska orgeln som instrument, stor.

– De ville tillbaka till något mer strikt och ville inte ha någon förändring. Så jag är uppvuxen i det här strikta och det präglade också utbildningen. Men nu lever vi i en ny tid där det experimenteras och görs mycket musik i kyrkan som inte gjorts förut, säger Ulla.

Letar ny filmmusik till orgeln

Hon hoppas kunna fortsätta utveckla sitt spelande ännu mer.

– Förra sommaren spelade jag inte på Malmöfestivalen och då kom det fram en man och undrade varför. Det kändes jättekul att han kom ihåg tillfället och ville höra mer! Så jag vill absolut fortsätta spela. Jag skulle vilja göra fler transkriptioner och hitta nya filmer att spela musiken från. Som ”Da Vinci-koden” och ”Interstellar”. Man måste ju förnya sig, avslutar Ulla.

Organister sökes

  • En organist är en person som spelar orgel. Alternativa benämningar är orgelspelare eller kyrkomusiker. I Svenska kyrkan finns huvudsakligen två typer av kyrkomusikertjänster: kantor och organist.
  • Organistutbildningen, eller kyrkomusikerutbildningen, ges vid fyra musikhögskolor: Stockholm, Göteborg, Malmö och Piteå samt vid Marie Cederschiöld högskola. Utbildningen är 3–4 år lång.
  • Behovet är stort, fram till 2030 kommer Svenska kyrkan behöva rekrytera 700 organister och kantorer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top