Det fanns en tid då vi reste för att uppleva unika sevärdheter. I dag, när många redan bockat av Eiffeltornet, Big Ben och Den lilla sjöjungfrun, är det snarare upplevelserna som lockar. De senaste åren har många länders marknadsföringsbolag därför skiftat fokus och börjat lyfta fram unika företeelser och kulturyttringar. I Skandinavien tycks alla länder vilja locka turister med den naturnära livsstilen. Samtidigt kontrar Visit Finland med det faktum att Finland har rankats som världens lyckligaste land sex år i rad.
Världens tio lyckligaste länder
- Finland
- Danmark
- Island
- Sverige
- Israel
- Nederländerna
- Norge
- Luxemburg
- Schweiz
- Australien
Rapporten bygger på Gallup-undersökningar där befolkningar besvarat frågor och skattat sin självupplevda lycka, på en skala.
Res till Nyslott i Finland
Visit Finland lanserade kampanjen ”Find your inner finn”, som gick ut på att allmänheten fick ansöka om att delta i ”Masterclass of Happiness”, en fyradagarsresa i sydöstra Finland med syfte att hjälpa deltagarna att hitta sin inre finländare.
150 000 människor runtom i världen ansökte och 14 valdes ut till resan, som arrangerades för något år sedan. Men det går förstås att resa till Finland och försöka bli lyckligare även på egen hand. På Visit Finlands hemsida finns till och med en egen flik, ”Hitta lyckan”, med tips på resmål och aktiviteter som sägs höja lyckonivåerna.
Jag beger mig till vårt grannland – och har tre försommardagar på mig att utforska några av dessa. Jag börjar med att checka in på Kuru Resort, ett nyöppnat, exklusivt hotell cirka 3,5 timmars bilresa nordost om Helsingfors. Hotellet ligger inbäddat i gran- och björkskog, alldeles intill en av landets cirka 188 000 sjöar, och har 20 moderna villor utströsslade i skogen. Vissa har sjöutsikt, samtliga har egen bastu och inglasad terrass med hängande fåtöljer och fönster från golv till tak. Här skulle jag kunna sitta länge och bara blicka ut mot naturen.
LÄS ÄVEN: Sveriges bästa campingplatser och ställplatser
Närheten till naturen skänker lycka
Just närheten till naturen anges som en förklaring till finländarnas höga lyckoindex. Finland har ett fyrtiotal nationalparker runtom i landet och i närheten av Kuru Resort finns en av dem: Linnansaari. Här väntar vidsträckta insjöfjärdar i Saimen, Finlands största sjösystem, och öar med lummiga lövskogar och vandringsleder.
Från hotellets närbelägna brygga går båtturer ut i skärgården och jag hoppar på en traditionell träbåt tillsammans med naturguiden Mikaela Creutz. Hon jobbade tidigare i finansbranschen i Helsingfors, men flyttade till finska Lappland efter att ha förälskat sig i friluftslivet efter en vildmarksexpedition för tio år sedan.
– Jag blev beroende av att vara i naturen, säger Mikaela Creutz. Den får mig att glömma vardagens bekymmer och bli mer närvarande och grundad.
Finland dricker mest kaffe per capita
Mikaela Creutz har gjort avancerade fjällexpeditioner och tältat i 30 minusgrader, men påpekar att man inte alltid behöver vandra långt eller ha extrema mål för att ge sig ut i naturen.
– Det kan räcka med att göra upp eld och koka kaffe, säger hon och tänder eld på granklabbarna i eldstaden, efter att vi promenerat till öns lägerplats.
Den omgivande skogen är grällt försommargrön, men det är ovanligt kallt för årstiden. Mungiporna åker därför snabbt upp när Mikaela en stund senare häller upp det heta kokkaffet och serverar vaniljbullar.
– Fika är också en viktig del av att vara i naturen, konstaterar hon.
Finland är det land i världen som dricker mest kaffe per capita – runt 10 kilo. Kanske kan den höga kaffekonsumtionen vara ytterligare en förklaring till finländarnas lycka?
LÄS ÄVEN: Upptäck Gotland – 11 tips på saker att göra
Basta för att förstå den finska kulturen
Under båtturen tillbaka passerar vi några av de 350 öar som omges av Saimen, men också flera bastur. Det lär finnas minst 3,3 miljoner bastur i Finland, ett land med cirka 5,5 miljoner invånare. Sedan 2020 finns också den finska bastukulturen på FN-organet Unescos lista över immateriella kulturarv. Vissa hävdar att den som vill förstå den finska kulturen – eller varför finländarna är så lyckliga – ska börja med att basta. Tillbaka på hotellet varvar jag därför snabba dopp i sjön med att njuta av värmen i hotellbastun – och konstaterar att kombinationen av de kalla baden, den heta värmen och utsikten över sjön onekligen är välgörande.
Något annat som ofta lyfts fram som en förklaring till att Finland toppar World Happiness Report år efter år, är invånarnas förhållande till design.
– Mycket av den klassiska, finska designen skapades efter kriget när det var väldigt fattigt och det har gjort att designen ofta är enkel och funktionell, säger Taina Snellman-Langenskiöld, designer och grundare av designföretaget Tikau, som fokuserar på etiskt producerad och hållbar design.
Hon arbetar även som kreativ chef för Billnäs gård, en nyrenoverad herrgårdsliknande villa från 1912 strax öster om Helsingfors. Där erbjuds en rad olika workshops med fokus på traditionella hantverk och konstformer.
”Generellt tillfreds”
– Det finns mycket forskning som visar att det är bra för den psykiska hälsan att ägna sig åt handarbete, säger Taina Snellman-Langenskiöld. Sedan ska man inte underskatta betydelsen av vackra föremål, det är något som ofta ger glädje.
Att Finland listas som världens lyckligaste land kommer som en överraskning för många, inte minst finländarna själva.
– Vi blir lika förvånade varje år, säger Timo Auvinen, som jobbar som guide i Nyslott, en av Finlands populäraste sommarstäder.
Timo visar mig runt i staden, som ligger intill Saimen. I hamnen ligger flera gamla ångbåtar som erbjuder båtturer i den omgivande skärgården. Nyslotts mest kända sevärdhet är dock Olofsborg, Europas nordligaste medeltidsborg, där en av Europas största operafestivaler arrangeras i juli varje år. Borgen grundades år 1475 som skydd mot ryssarna och enligt Timo är Finlands geografiska läge och historia en förklaring till att landet toppar lyckolistan år efter år.
– Vi har alltid legat på gränsen mellan öst och väst och var i krig eller konflikt från början av 1800-talet till andra världskriget. Det har gjort att vi är ganska nöjda så länge vi inte befinner oss i krig.
LÄS ÄVEN: Restips: Upptäck Malta – sol, god mat och lokalt vin
Även det finska kynnet kan vara en förklaring, menar Timo.
– Vi går inte runt med ett ständigt leende på läpparna och kan knappast beskrivas som glada och upprymda, möjligtvis om vi vinner över Sverige i ishockey, men vi är generellt tillfreds. Vi förväntar oss sällan att något positivt ska hända och blir därför sällan besvikna.
God mat – en lyckokälla
En annan källa till glädje är mat och dryck. Under resan blir jag glad av såväl den traditionella laxsoppan – som serveras på en enkel krog vid naturreservatet Punkaharju – som två olika Nyslottsspecialiteter: öl smaksatt med granskott och en halvmåneformad munk (kallad lörtsy). Men allra gladast blir jag av Kuru Resorts avsmakningsmeny. Den inkluderar bland annat en förrätt med kallrökt gös, picklad kålrabbi och gelé med smak av rallarros – en uppläggning som är lika vacker som god – och abborre, fiskad av restaurangens egen fiskare, med sparris och picklade granskott. Kalaset avslutas med glasspinnar med smak av svartvinbärsblad samt ett godisfat med bland annat rallarosmarshmallows och tjärfudge. Det är otroligt gott.
Och jo, jag känner mig ovanligt tillfreds.
Resguide
Resa till Nyslott
Flyg eller färja till Helsingfors. Tåg och buss till Nyslott.
Boenden utanför Nyslott
Kuru Resort
Nyöppnad lyxresort för vuxna. Hotellet har en högklassig gourmetrestaurang och ett naturskönt läge i det finska sjölandskapet nordost om Helsingfors.
kururesort.com
Järvisydän
Spahotell fem minuters promenad från Kuru Resort. En bra utgångspunkt för båtturer på Saimen och utflykter i nationalparken Linnansaari. Här finns flera olika typer av boenden att välja mellan, alltifrån småkåtor till husbåtar och villor för storfamiljer.
jarvisydan.fi
Kruunupuisto
Hälsohotell som startade som hem för tuberkulossjuka. I dag erbjuds en rad olika aktiviteter i det omgivande naturreservatet Punkaharju.
kruunupuisto.fi
Se och göra
Olofsborg, Nyslott
Europas nordligaste medeltidsborg. Sedan 1967 arrangeras Nyslott Operafestival på borggården i juli varje år.
kansallismuseo.fi/sv/olavinlinna
operafestival.fi
Båttur
I Nyslott erbjuds flera olika båtturer, exempelvis med över hundraåriga ångbåtar. Håll utkik efter den utrotningshotade ringsälen Saimenvikare.
savonlinnaristeilyt.fi
Imatra i östra Finland brukar kallas födelseplatsen för den finska turismen. Här finns bland annat möjlighet att göra en bastukryssning eller glida runt på floden Vuoksen iförd en våtdräkt som gör det lätt att flyta.
www.saunalauttaimatra.fi
Masterclass of Happiness finns även som en enklare onlineversion: www.visitfinland.com/en/find-your-inner-finn/