– Kavla degen mellan smörpapperet så slipper du kladdet, råder kocken George Larry Zammit.
Se där! Ett tips att ta med sig hem. Jag är på matlagningskurs på ön Gozo, och vi lagar oss igenom några maltesiska favoriter – allt under Georges ledning. Vi ger oss på landets mest populära snacks – pastizzi. Små, flagiga bakverk fyllda med ricotta. Och så gör vi en ansjovispaj fylld med grönsaker från ön. Och bröd förstås! Brödet serveras numera ofta som aptitretare på restauranger, men traditionellt har det varit basföda – särskilt vanligt vid lunch – bland bönder, fiskare och herdar.
– Det spelar ingen roll om vi serveras en niorättersmiddag på en Michelinkrog, om inte bröd och vin ingår i maten så anser malteserna inte att det är en middag, förklarar guiden Cynthia Zammit Maempel, och bryter loss en stor brödbit som hon doppar i olivolja.
Efter några timmar i köket pustar vi ut med varsin öl, och sedan sätter vi oss till bords. Det ojas och tjoas, har vi lagat allt det här goda?
En kulinarisk resa
Maten har blivit en allt viktigare del av Maltas turistindustri. Dagens turister är kräsna och nöjer sig inte med turistfällor vid strandpromenaden. De vill besöka vingårdar och äta bra råvaror. Krogarna måste inte vara tjusiga, men det ska vara vällagat och genuint. Om man ändå ska betala för mat så vill man betala för bra mat, resonerar allt fler turister. Det gamla ryktet att Maltas kulinariska utbud mest består av fish and chips på grund av alla brittiska turister, samt att turistfällorna är alldeles för många, håller på att tvättas bort. På Malta kan man definitivt äta gott, jag måste säga att min resa är rakt igenom kulinarisk.
Framför allt gillar jag mixen i köket. Det är en spännande blandning av influenser från hela medelhavsområdet – inte minst Italien, Sicilien ligger ju bara 90 minuters färjeresa bort. Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att brödet för tankarna till Italien, pajerna till den brittiska kolonialtiden och sötsakerna till arabvärlden. Dessutom spelar fisken en viktig roll. Malta är ju omgivet av hav så fisk och skaldjur finns ofta på menyn. Traditionellt har det knappt funnits något annat kött än kanin, och än i dag serveras rustika kaningrytor på många restauranger.
LÄS ÄVEN: Lista: 5 bästa cityresorna 2024
Ett av världens minsta länder
Malta är ett av världens minsta, men också mest tätbefolkade, länder. Huvudön Malta, där flest människor bor, är bara 27 kilometer lång, från norr till syd. Ändå kan det ta tid att resa runt, särskilt i rusningstrafik då malteserna ska ta sig till och från jobbet. Ett tips är därför att fundera över var på ön man vill ha sin bas. I huvudstaden Valletta med närhet till krogar och sevärdheter? Eller vid en badvik lite utanför staden? Eller vill man rentav bo på tillbakalutade ön Gozo?
Oavsett vilket så ska man se till att lämna lite tid till att utforska landet. Att uppleva Malta är nämligen som att kliva in i en levande historielektion. Eller på ett museum. På huvudön Malta finns de viktigaste kulturskatterna. Det är ingen slump att Valletta utsågs till europeisk kulturhuvudstad år 2018. Staden är ett enda levande barockmuseum – fyllt av historia och kultur. Katedralen i Valletta brukar kallas världens vackraste kyrka, och den liksom höjer sig över staden likt en fästning. Den är förvånansvärt oansenlig på utsidan, men magnifik på insidan. Kronan på verket är den berömde målaren Caravaggios målning ”Johannes Döpares halshuggning” – den enda av alla Caravaggios målningar världens över som bär hans signatur.
Forna huvudstaden Mdina är värt ett besök
Den som är det minsta historieintresserad bör också spana in Maltas forna huvudstad Mdina som ligger ungefär mitt i landet. Mdina – vars historia sträcker sig mer än 4 000 år bakåt i tiden – är byggt på en höjd för att ha koll på fienden. Utsikten är med andra ord strålande. Innanför stadsmurens väggar har tiden stått stilla. Torget St Paul’s square, framför katedralen, utgör ett slags centrum. Arkitektoniskt är Mdina präglat av medeltiden och barocken. Både historiskt och i dag har Mdina varit hem för Maltas adelsfamiljer. Familjernas enorma palats kantar de smala, skuggiga gatorna, och här och var ligger det en restaurang. Denna inmurade oas kallas ibland för ”den tysta staden” eftersom biltrafik inte är tillåten. Däremot är häst och vagn vanligt – numera mest för att guida turister. Det klapprande ljudet av hovar mot kullerstenen är Mdinas ständiga ljudkuliss.
LÄS ÄVEN: Restips: Kryssa genom Moseldalen
Medelhavets mini-Hollywood
På grund av alla historiska lämningar har Malta på senare år blivit en av Europas viktigaste platser för inspelning av filmer och tv-serier. Önationen har till och med kallats ”Medelhavets mini-Hollywood” av London Times. De maltesiska öarna har varit värd för Hollywoodsuccéer som ”Gladiator”, ”Game of thrones” och ”Troja”, men också prestigefyllda drama- och komediserier som BBC:s ”Byron” och ITV:s ”Coronation Street”. En rad stjärnor har besökt Malta i jobbet, däribland Madonna, Sean Connery, Sharon Stone, Russel Crowe, Brad Pitt och Angelina Jolie, och det är malteserna omåttligt stolta över och något som man får höra om under varje guidad tur oavsett tema.
Marsaxlokk är en charmig fiskeby
Charmiga fiskebyn Marsaxlokk, på södra Malta, är värd ett besök. I Marsaxlokks hamn guppar färgglada fiskebåtar – luzzu kallas den traditionella båten som har ögon målade i fören. I det gamla fiskeläget går livet sin stilla gång. Fiskarna putsar på sina dyrgripar, samt lagar fisknät som ständigt går sönder. En bit bort pågår kommersen på marknaden. Här säljs handvirkade spetsar, delikatesser och vanligt krimskrams. Varje dag är marknadsdag, men mest populär är söndagens fiskmarknad. Då får hantverket ge plats för färsk fisk och alla slags skaldjur.
Fiskmarknaden är en lokal institution som lockar folk från hela ön. Då köper lokalborna fisk till söndagens middag, och bunkrar havets läckerheter inför veckan som väntar. De flesta som besöker Marsaxlokk brukar passa på att äta fisk och skaldjur på någon av restaurangerna längs hamnpromenaden. Restaurangerna är gamla fiskebostäder som har gjorts om. Observera att söndagsluncherna måste bokas i förväg, här äter nämligen många maltesiska familjer sin söndagslunch och platserna blir snabbt uppbokade.
Ön Gozo är ett måste
Och matlagningskurs eller inte – Maltas vackra lillasyster Gozo är ett måste. Överfarten från huvudön tar inte mer än en halvtimme, och det är en vacker – och ibland lite blåsig – resa. På Gozo njuter man av turkosblått hav, närodlad mat och charmiga badvikar. Gozo är betydligt lugnare och mer relaxad än sin större syster. Gozo är maltesernas egen semesterö, hit reser de för att koppla av och varva ner. För här levs livet lugnare. Här finns inga stora hotellkomplex och det är sparsamt med bilar. Ön är så pass liten – 16 kilometer lång och 8 kilometer bred – att det sällan tar mer än tjugo minuter med bussen vart man än ska.
Besök citadellet
En av öns höjdpunkter är citadellet som är beläget på en höjd utanför Victoria. Härifrån har man en fin utsikt över hela Gozo. Citadellet byggdes som skydd mot turkarnas anfall på 1400-talet. Liksom alla kyrkor på ön visar också kyrkan i citadellet två tider: Klockan till höger är korrekt. Den till vänster står konstant på tio i tolv – för att förvilla djävulen.
LÄS ÄVEN: Flandern i Belgien – från fries till fruktöl
Maten är en sak, men vinet är i princip lika viktigt. Malta är visserligen inte lika känt för vinodling som sina större grannar, men det maltesiska vinet är definitivt under uppsegling. Det har blivit mer och mer fokus på vin de senaste tjugo åren. Malta har introducerat sin egen kvalitets- och ursprungsmärkning: DOK, en variant på italienarnas DOC och fransmännens AOC. Förutsättningarna är goda – Malta är ju granne med Sicilien och Syditalien. Samtidigt är Malta litet. Här finns inte yta för alltför storskalig vinproduktion. Däremot finns det en rad mindre producenter som tillverkar viner med riktigt hög kvalitet.
Ett besök på en maltesisk vingård rekommenderas varmt. Chica Ta’Betta är en personlig favorit. Här är utsikten den bästa tänkbara: vinrankor i förgrunden och gamla historiska staden Mdina i fjärran. Här ska man slå sig ner på terrassen och njuta av sol, ljumma vindar, ost- och charkbricka och – enligt många – öns absolut bästa viner. Som svensk går det nästan inte att föreställa sig en ljuvligare lunch
Mattips på Malta – från ekofarm till fine dining
Tulliera farm deli
Marsaxlokk
Lantlig lunch på ekologisk gård. Ägaren hämtar upp besökarna i fiskebyn Marsaxlokk i sin klassiska Land Rover. Före lunchen kan man gå på på guidad tur, hälsa på djuren och lära mer om hur personalen jobbar med utrotningshotade djurarter. Lunchen – delikatesser från gården – äts på stående fot med utsikt över havet. Egenproducerad olivolja, ost, öl och chark – mmm!
tulliera.com.mt
Rosami at the villa
Saint Julian’s
Fine dining i vackert 1800-talspalats. Ambitiösa menyer – krogen är omnämnd i Guide Michelin. Råvarorna kommer delvis från ekofarmen Xara gardens.
rosami.xaracollection.com
Maldonado
Gozo
Matlagningskurs hos excentriske Mr George Larry Zammit. Här lagar vi maltesiska delikatesser som vi sedan äter upp. Kursen inleds med promenad i byn – vi köper råvaror och dricker kaffe. Socialt och kul!
maldonado.com.mt
Ta’Betta Winery
Siggiewi
Ny vingård i den mest underbara miljö. Här äter man lunch med utsikt över vinrankor och Mdina. På kort tid har vingården blivit en snackis, här produceras ett av landets bästa viner. Bokning krävs.
tabetta.com
Ta’Mena Estate
Gozo
Kombinera vinprovning med charkbricka på familjen Spiteris vingård på ön Gozo. Charkuterier, ostar, honung, marmelader, tomatpuré, patéer – allt är tillverkat enligt familjens egna gamla recept. Boka besök!
tamena-gozo.com
LÄS ÄVEN: Våga välja tåget nästa gång du reser – det går som på räls
Root 81
Mdina
Härlig miljö vid porten till historiska Mdina. Rout 81 är den gamla busslinjen som transporterade folk mellan Valletta och Rabat, men namnet refererar också till ”good food starts with the roots”. Maltesiska klassiker som kanin och kycklinglever blandas med pilgrimsmusslor och vackra fiskrätter. ”Medelhavsmat med modern twist”, lyder omnämnandet i Guide Michelin.
root81.mt
Risette
Valletta
Det är bara en tidsfråga innan den här krogen har en stjärna i Guide Michelin. Informell fine dining. Här vill man slå sig ner och njuta av en riktigt lång avsmakningsmeny, samt lokalproducerade viner.
risette.com.mt