Restips: Flandern i Belgien – från fries till fruktöl

Flandern är det område i Europa som har flest Michelin­stjärnor per invånare. Den klassiska ­gatumaten går inte heller av för hackor – och ­den speciella ölkulturen finns på Unescos världsarvslista. Icakurirens reporter guidar till sina favoriter.

– Testa veteölet till de mexikanska tilltuggen, som ju har rätt mycket hetta i sig. Och så tar du det lite syrligare fruktölet till ostarna. 

Jag äter lunch på en matmarknad som också är ett ölbryggeri i den belgiska staden Gent, och får vägledning i ölutbudet av bartendern. Att kombinera mikrobryggeri­öl med rätt käk är typiskt belgiskt. Här är det inte nödvändigtvis vin till maten som gäller. På kvällen besöker jag en Guide Michelin-krog och där gäller samma princip – jag dricker öl till maten. 

Bryssel är huvudort i Flandern.

Resa till Flandern i Belgien

Så tar du dig hit: SAS, Brussels Airlines och Ryanair flyger direkt till Bryssel, som är huvudort i regionen Flandern. Buss och tåg vidare till Gent, Brygge och Antwerpen (som är den största staden), vilket tar mindre än en timme. Tåg från Stockholm till Bryssel via Hamburg, resan tar ett drygt dygn. 

Öl passar till allt! Det lär finnas 2 000 ölsorter i Flandern.

Att kombinera mat med öl har länge varit en belgisk tradition. Öllistan på krogen är ofta imponerande läsning, dessutom används öl gärna i matlagningen. De kraftigare brygderna rekommenderas till kött, lättare skapelser till skaldjur och spontanjästa fruktbrygder till desserten. Den traditionsrika, belgiska ölkulturen är faktiskt så speciell att den har fått Unescostatus. Välj mellan klosteröl, veteöl, trappistöl, spontanjäst öl, frukt­öl, veteöl och lager… Det lär finnas över 2 000 ölsorter, tio ölmuseer, och 150 bryggerier bara i Flandern.

Fries, dvs pommes frites, serveras med majonnäs.

94 Michelinkrogar

Men allt handlar inte om öl, det belgiska köket är också en världskändis, och en hel radda belgiska krogar kan skryta med en stjärna i Guide Michelin. Regionen Flandern, som ligger i norra Belgien och där det talas flamländska, lär ha flest Michelinstjärnor per invånare: 94 (!) restauranger på den här pluttiga landytan har minst en stjärna i Guide Michelin. 

Det finns gott om trivsamma restuaranger att välja på.

Också vanlig gatumat har gott rykte. Bästa lunchen är att bege sig till en fries-kiosk och beställa friterad potatis med en rejäl klick majonnäs. Fries är något av en nationalrätt i Belgien, och kostar bara några euro. De säljs i fries-stånd – det lär finnas 4 600 i Belgien – och serveras i en enkel pappkartong. Belgarna gillar alltså rejält med käk på tallriken. Spela roll om det är kaloritungt och fett. Men också gammaldags husmanskost som kaningrytor, stuvningar och kötträtter är populärt. Ibland marknadsförs det belgiska köket som: ”franskt kök, tyska portioner”. 

Musslor serveras på en rad olika sätt.

Gent och Antwerpen

Men var ska man bege sig om man vill uppleva belgisk öl- och matkultur? Jo, Gent är en av mina favoritstäder. Här finns många bra, prisvärda krogar. Gent är litet och lättillgängligt, Gent har en av Europas största bilfria stadskärnor och cyklisterna tar sig fram i makligt tempo. Kulturstaden Antwerpen är Gents motsats, även om maten håller lika hög klass. Här finns en av Europas största hamnar, staden är centrum för diamanthandel – dessutom påstås den vara bartätast i världen. Här brukar jag gå på guidad stadsvandring med öl som tema (liknande turer finns i alla belgiska städer), alternativt gå till en bar som erbjuder ölprovning tillsammans med en expert.  

Gent är litet och trivsamt.

Efter att ha tillbringat en vecka i Flandern håller jag med den före detta amerikanske presidenten Barack Obama: ”It’s easy to love a country known for chocolate and beer.”

Långt in på hösten kan man njuta på en uteservering i Bryssel.

3 belgiska mat- och öltips

Hal 16, Gent

Prova öl som bryggs på plats, direkt ur kranen. Hal 16 är en matmarknad och ett ölbryggeri, Dok Brewing Company, i ett. Här kan man testa olika ölsorter, en ölprovning kostar runt en hundring, och äta mat från olika stånd: allt från vegetariskt och italiensk pizza till argentinsk grillad biff. Ett urval på uppåt trettio belgiska ölsorter. 
Dok-Noord 7, Gent

Publiek, Gent

Enstjärnig avspänd Guide Michelinkrog med fokus på grönt och fisk, och där man kan få dricka utvald öl till varje rätt. Vaktelägg till förrätt och en minisockerkaka till efterrätt. Kockarna jobbar i öppet kök, tegelprydd vägg och avspänd, men kunnig, service. Prisvärt! Här kostar en trerätters lunchmeny 350 kronor och en sjurätters middagsmeny 700 kronor. 
Ham 39, Gent

Jerom, Antwerpen

Wow, vilken stjärnkrog! Unge mästerkocken Jerom levererar. Ett plus för att unga restaurangbesökare får rabatt när de äter här – krogen vill locka en ung publik till traditionella finkrogar. Jag är här för lunch, en trerätters, som blir en sexrätters om man räknar alla smårätter som sticks emellan de riktiga rätterna. Tar nästan tre timmar och kostar inte ens 400 kronor. Fin service och läcker miljö – krogen är också ett konst-
galleri. Bra urval av belgiskt öl som paras ihop fint med maten.
Graaf Van Egmontstraat 39A, Antwerpen

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top