Fransk köttgryta med buljongkokta grönsaker

Den klassiska franska köttgrytan kallas även Pot au feu och är en rätt som tillagas på låg värme under lång tid.


4 portioner

Tips till matlagningen!

Det är smidigt att göra den franska köttgrytan i ugnen eftersom den sköter sig själv. Vi använde enbart nötkött, men man kan även göra grytan med hel kyckling eller blanda olika sorters kött och grovmalda korvar.

Du behöver

  • 1 kg högrev, benfri
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 medelstora potatisar
  • 4 morötter
  • 1 liten kålrot, ca 300 g
  • 1 tsk hela vitpepparkorn
  • Salt och svartpeppar
  • Kryddbukett
  • 1 bit stjälkselleri
  • 2 lagerblad
  • 1 litet knippe bladpersilja
  • 2–3 kvistar timjan
  • Bomullssnöre
  • Servering
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk dijonsenap
  • Cornichons
  • Surdegsbröd
  • Ugn
  • 150°

Gör så här

1

Skär köttet i grova bitar. Skala och dela löken i två delar och skala vitlöken. Skala potatisen, morötter och kålrot, skär kålroten och morötterna i grova bitar.

2

Lägg köttet i en rejäl gryta med lock som tål ugnsvärme. Tillsätt vatten så att det täcker och koka upp, skumma ytan noga och tillsätt vitpepparkorn, salt och nymald svartpeppar.

3

Kryddbukett: Bind samman kryddbuketten och tillsätt i grytan tillsammans med grönsakerna.

4

Placera grytan längs ner i ugnen och ugnsbaka i 3 timmar under lock tills köttet är riktigt mört.

5

Servering: Blanda crème fraiche med senap och servera till grytan tillsammans med cornichons och nybakat surdegsbröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top