Tips till matlagningen!
Det är smidigt att göra den franska köttgrytan i ugnen eftersom den sköter sig själv. Vi använde enbart nötkött, men man kan även göra grytan med hel kyckling eller blanda olika sorters kött och grovmalda korvar.
Du behöver
- 1 kg högrev, benfri
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 4 medelstora potatisar
- 4 morötter
- 1 liten kålrot, ca 300 g
- 1 tsk hela vitpepparkorn
- Salt och svartpeppar Kryddbukett
- 1 bit stjälkselleri
- 2 lagerblad
- 1 litet knippe bladpersilja
- 2–3 kvistar timjan
- Bomullssnöre Servering
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk dijonsenap
- Cornichons
- Surdegsbröd Ugn
- 150°
Gör så här
Skär köttet i grova bitar. Skala och dela löken i två delar och skala vitlöken. Skala potatisen, morötter och kålrot, skär kålroten och morötterna i grova bitar.
Lägg köttet i en rejäl gryta med lock som tål ugnsvärme. Tillsätt vatten så att det täcker och koka upp, skumma ytan noga och tillsätt vitpepparkorn, salt och nymald svartpeppar.
Kryddbukett: Bind samman kryddbuketten och tillsätt i grytan tillsammans med grönsakerna.
Placera grytan längs ner i ugnen och ugnsbaka i 3 timmar under lock tills köttet är riktigt mört.
Servering: Blanda crème fraiche med senap och servera till grytan tillsammans med cornichons och nybakat surdegsbröd.