Hallon- och chokladpaj

Det är festligt att garnera chokladpajen med fina, jämnstora hallon.

Tillagningstid: 1 timme 15 minuter | Extra tid: 4–5 timmar för att stelna
6–8 bitar

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl + ca 1 msk till utbakningen
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 1 ägg, kylskåpskallt
  • Hallonfyllning
  • 100 g färska hallon
  • 1 msk strösocker
  • Chokladfyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g mörka chokladknappar
  • 100 g ljusa chokladknappar
  • 25 g osaltat smör, rumsvarmt
  • Garnering
  • 300 g färska hallon
  • Florsocker

Gör så här

1

Mixa ihop mjöl, socker och fint tärnat smör till en smulig massa, för hand eller i matberedare monterad med kniv.

2

Tillsätt ett lättvispat ägg och blanda till en smidig deg.

3

Tryck ut degen i en springform, ca 22 cm i diameter, så att den hänger ut lite över kanten. Ställ kallt i 30 minuter.

4

Grädda pajen i 225 grader i 15-20 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg.

5

Hallonfyllning: Mosa hallon och socker. Bred moset över pajbottnen.

6

Chokladfyllning: Koka upp grädden i en teflonpanna. Ta pannan från värmen, häll i chokladknapparna och rör om tills de har smält. Tillsätt smöret och rör om kraftigt tills fyllningen blivit slät.

7

Häll fyllningen i pajen och täck över med plastfolie. Låt stelna i 4-5 timmar eller över natten.

8

Garnering: Fördela hallonen över pajen. Sikta över florsocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top