Du behöver
- 1/4 pkt färsk jäst, ca 12,5 g
- 3 dl vatten, 37 grader
- 1 tsk salt
- 1 msk ljus sirap
- 2 dl durumvete
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 2 msk olivolja Topping
- 1 dl små oliver
- 1 rödlök, skalad och strimlad
- 2 rosmarinkvistar, bladen
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
Blanda jäst och vatten, tills jästen löst sig. Blanda i salt och sirap.
Rör ner durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand i ca 10 minuter eller i maskin i ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över 1 msk av oljan. Häll ut degen på pappret och platta ut den med mjölade händer. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Topping: Gör fördjupningar i degen med mjölade fingrar och tryck in oliverna lite här och där. Strö över lök, rosmarin och salt.
Ringla över resten av oljan och låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter.
Grädda focaccian i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.