Focaccia med oliver och rosmarin

Hembakat bröd är ett måste på kräftkalaset! Den här focaccian är lika god som den är vacker med sin topping av oliver, rödlök och rosmarin.

Tillagningstid: Ca 2 timmar
1 bröd

Du behöver

  • 1/4 pkt färsk jäst, ca 12,5 g
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 dl durumvete
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • Topping
  • 1 dl små oliver
  • 1 rödlök, skalad och strimlad
  • 2 rosmarinkvistar, bladen
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

1

Blanda jäst och vatten, tills jästen löst sig. Blanda i salt och sirap.

2

Rör ner durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand i ca 10 minuter eller i maskin i ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

3

Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över 1 msk av oljan. Häll ut degen på pappret och platta ut den med mjölade händer. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

4

Topping: Gör fördjupningar i degen med mjölade fingrar och tryck in oliverna lite här och där. Strö över lök, rosmarin och salt.

5

Ringla över resten av oljan och låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter.

6

Grädda focaccian i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top