Sparrispaj med spenat

Den här lyxiga pajen med primörer passar utmärkt på ett somrigt buffébord!

Tillagningstid: Ca 1 timme + tid i ugnen
4 portioner

Du behöver

  • 125 g smör, iskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bunt grön sparris, ca 250 g
  • 2 msk olivolja
  • 150 g bladspenat
  • 100 g parmesanost
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

1

Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt i en bunke med mjöl och salt. Blanda till en grynig massa. Tillsätt vatten, knåda snabbt samman till en deg.

2

Tryck ut degen i en pajform med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och ställ in den plastad i kylen i ca 30 minuter.

3

Fyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bort den träiga biten längst ner på sparrisen. Skär hälften av sparrisen i mindre bitar. Skär resten på snedden i mindre bitar.

4

Stek lök och vitlök i olivolja några minuter tills de mjuknat och fått lite färg.

5

Tillsätt sparrisen, den du skurit i minder bitar, och fräs med lökblandningen i någon minut. Tillsätt spenaten mot slutet och stek i 1 minut.

6

Förgrädda pajskalet i ugnens mitt i 200 grader i 10 minuter.

7

Lägg de stekta grönsakerna i pajskalet. Riv osten fint. Vispa samman ägg med ost, grädde, mjölk, salt och peppar, häll ner det i pajskalet.

8

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna.

9

Rosta resten av sparrisen i en stekpanna med 1 msk olivolja, salta. Toppa pajen med rostad sparris och servera ljummen eller kall.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top