Du behöver
- 125 g smör, iskallt
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 2 msk kallt vatten Fyllning
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 bunt grön sparris, ca 250 g
- 2 msk olivolja
- 150 g bladspenat
- 100 g parmesanost
- 4 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk, 3 %
- Salt och svartpeppar
Gör så här
Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt i en bunke med mjöl och salt. Blanda till en grynig massa. Tillsätt vatten, knåda snabbt samman till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och ställ in den plastad i kylen i ca 30 minuter.
Fyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bort den träiga biten längst ner på sparrisen. Skär hälften av sparrisen i mindre bitar. Skär resten på snedden i mindre bitar.
Stek lök och vitlök i olivolja några minuter tills de mjuknat och fått lite färg.
Tillsätt sparrisen, den du skurit i minder bitar, och fräs med lökblandningen i någon minut. Tillsätt spenaten mot slutet och stek i 1 minut.
Förgrädda pajskalet i ugnens mitt i 200 grader i 10 minuter.
Lägg de stekta grönsakerna i pajskalet. Riv osten fint. Vispa samman ägg med ost, grädde, mjölk, salt och peppar, häll ner det i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna.
Rosta resten av sparrisen i en stekpanna med 1 msk olivolja, salta. Toppa pajen med rostad sparris och servera ljummen eller kall.